Profeția lui Lăzăroiu în cazul procesului lui Klaus Iohannis

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu spune că „e posibil ca la un moment dat, poate la anul, să avem un verdict definitiv” în procesul în care ANI îl acuză de incompatibilitate pe Klaus Iohannis și în niciun caz înainte de alegeri.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit primul termen în 25 septembrie în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, în care Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat deja câștig de cauză primarului Sibiului, anulând raportul ANI.

Sebastian Lăzăroiu afirmă că ziua de joi nu este decisivă. „Nu cred că e decisivă ziua de azi. Din câte înţeleg de la jurişti, oameni care se pricep, astăzi se va fixa un termen propriu-zis, va fi acceptată cererea de recurs a ANI sau nu şi se va fixa un termen. Deci lucrurile astea vor fi de durată”, a declarat acesta la RFI.

Fostul consilier prezidenţial spune că „e posibil ca la un moment dat, poate la anul, să avem un verdict definitiv”. „Şi ce ne facem dacă verdictul va fi de incompatibilitate şi domnul Iohannis câştigă alegerile prezidenţiale? E o întrebare la care eu încă n-am aflat un răspuns nici măcar de la cei care se pricep, părerile sunt foarte împărţite aici, unii spun că în mod normal îşi pierde mandatul, alţii spun că beneficiază de imunitatea prezidenţială, chiar dacă va primi acest verdict. Nu se ştie nici măcar dacă-şi pierde mandatul. Am înţeles că există şi această variantă în care nu-şi pierde propriu-zis mandatul, ci timp de trei ani rămâne interimar un preşedinte, după care domnul Iohannis îşi reia mandatul. Imaginaţi-vă ceva de genul câştigă domnul Iohannis, stă un an preşedinte, vine domnul Tăriceanu, şeful Senatului, interimar şi stă cât stă şi după trei ani revine domnul Iohannis şi îşi face restul de mandat. Deci e o situaţie cu totul şi cu totul neobişnuită, dar sigur, asta depinde doar de verdictul pe care l-ar putea da Curtea de Apel în cazul de incompatibilitate”, afirmă Lăzăroiu, susținător declarat la prezidențiale al Monicăi Macovei.

Întrebat ce se va întâmpla dacă verdictul în cazul lui Iohannis va fi dat până la alegeri, Lăzăroiu a răspuns: „Din câte înţeleg, e puţin probabil să se întâmple aşa ceva, pentru că sunt nişte paşi procedurali care exclud o asemenea decizie înainte de alegeri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.