Profeţiile „pensionarului” Soros despre Grecia

Miliardarul George Soros vorbeşte, din 2011, despre faptul că Grecia nu îşi poate plăti datoriile, dar şi despre faptul că proiectul Zonei Euro are defectul că nu include şi o trezorerie comună, pe lângă Banca Centrală Europeană, astfel că statele membre sunt supuse riscului de default.

În 2010, George Soros vedea posibilitatea destrămării Zonei Euro din cauza Greciei, însă în 2015 s-a declarat „adept al euro”, iar, în luna martie, a pus semnul egal între şansele pentru Grexit şi cele pentru rămânerea Greciei în Zona Euro, după ce, în ianuarie, îşi anunţase retragerea din activitatea investiţională.

George Soros este cunoscut ca un speculator de succes, astfel că toate declaraţiile sale trebuie privite din această perspectivă.

De altfel, de multe ori analiştii care îi comentează spusele atrag atenţia că declaraţiile lui Soros trebuie citite „printre rânduri” şi chiar în sens invers decât le spune.

În plus, săptămânalul economic german Wirtschaft Woche a sugerat, într-un articol extins publicat acum doi ani, că George Soros ar finanţa partidul de stânga din Grecia Syriza.

„De ce sponsorizează Soros agitatori anticapitalişti precum Tsipras (n.r. Alexis Tsipras, premierul Greciei) şi alţii care lansează tirade împotriva Germaniei? Se regăseşte în teoriile lor? Colegii de pe Wall Street vorbesc despre asta doar şoptit, pentru că le e frică de influenţa bătrânului Soros”, scrie Wirtschaft Woche, citat de cotidianul.ro. Publicaţia germană subliniază că explicaţia este „Soros vrea să se răzbune pe Germania”. Se spune că Soros are o relaţie ambivalentă cu Germania, de ură şi dragoste, iar acţiunile sale în Europa şi Germania sunt marcate de această istorie personală.

De altfel, Soros a criticat deseori politica Germaniei în legătură cu Zona Euro.

Wirtschaft Woche a sugerat că vehiculul prin care George Soros a reuşit atragerea lui Tsipras se numeşte INET (Institute for New Economic Thinking), un think tank creat şi finanţat de miliardarul american, format în special din economişti şi jurnalişti, însă INET a infirmat speculaţiile privind sprijinirea de către Soros a stângii radicale.
Jurnaliştii germani scriau că Tsipras a ţinut un discurs la Columbia University, prin intermedierea INET, discurs în care a atras atenţia asupra politicii greşite impuse de Berlin ţării sale şi întregii zone euro. Pe site-ul oficial al INET sunt găzduite mai multe dintre materialele fostului ministru de Finanţe al Greciei, Yannis Varoufakis. Totodată, Soros ar fi fost cel care l-a introdus pe Tsipras mai-marilor din sistemul american, când actualul premier grec s-a întâlnit cu oficiali din Departamentul de Stat şi a tinut un discurs la Brookings Institution, unde Soros asigură o parte din finanţare.

Informaţiile din publicaţia germană au fost preluate masiv pe Internet, pe diverse bloguri, care pun gaz pe foc.

Urmărite, pe parcursul timpului, declaraţiile lui Soros nu reflectă o întoarcere a acestuia la 180 de grade, aşa cum sugerează criticii săi, care îl suspectează că doreşte prăbuşirea euro, ci mai degrabă o nuanţarea a poziţiei sale.

Citeşte mai mult pe bursa.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.