Profilul imigranților trimiși de Turcia, de care UE ar trebui să ”beneficieze”

Refugiații vor avea o contribuție majoră la creșterea economică a Uniunii Europene au spus și spun rapoarte ale patronatelor, ale ONG-urilor și ale FMI. Refugiații calificați în diferite profesii vor fi parte din motorul economiilor europene, la fel și spiritul lor antreprenorial, arată studii care demonstrează că spiritul de inițiativă este mai mare în cazul refugiaților decât în cel al autohtonilor.

FMI arată într-un raport din luna aceasta că Germania are mare nevoie de imigranți, pentru că forța de muncă va scădea dramatic după anul 2020. ONG-ul Tent, specializat în abordarea problemelor imigranților, spune într-un raport că refugiații veniți în decursul acestui an în Europa vor aduce un profit dublu față de sumele de bani pe care Uniunea le investește în întreținerea și protejarea lor, pe o perioadă de cinci ani. Elaborat de un fost consilier al președintelui Comisiei Europene pe probleme economice, Philippe Legrain, raportul se fundamentează pe calculele FMI. Se apreciază că, în cele din urmă, cheltuielile UE pentru refugiați, ce au reprezentat 0,009% din PIB în 2015 și sunt estimate la 0,11% din PIB în 2016, vor contribui în cele din urmă la creșterea PIB-ului Uniunii cu 0,13% în 2017. Raportul precizează că o creștere a datoriei guvernamentale nete de 68,8 miliarde de euro până în anul 2020 pentru a finanța investițiile în refugiați va conduce la o creștere a PIB-ului de 126,6 miliarde de euro în perioada 2015-2020.

Așadar, acordul cu Turcia, în baza căruia în locul fiecărui imigrant intrat ilegal în Grecia și expulzat în Turcia UE va primi un refugiat sirian din Turcia, va aduce in Europa un flux de forță de muncă calificată, de antreprenori, de oameni cu inițiativă care vor fi motorul economiei.

O serie de informații publicate de Der Spiegel confirmă acest lucru, însă parțial. Da, printre imigranți sunt multi oameni calificați, buni profesioniști. Însă ei nu ajung în Europa. Cine vine în Europa? În special cei needucați, necalificati și bolnavi. Aceștia sunt imigranții selectați de autoritățile turce pentru ca, în baza acordului negociat cu Angela Merkel, să vina pentru a pune umărul la ridicarea Europei.

La o reuniune oficială ce a avut loc săptămână trecută la Bruxelles, un oficial al guvernului din Luxemburg a acuzat Turcia că trimite în UE ”cazuri medicale grave”. Surse guvernamentale din UE mai arată că Turcia trimite în UE imigranții needucați. Pe de altă parte, guvernul turc blochează plecarea din țară a sirienilor educați, cu calificare înaltă. Potrivit Der Spiegel, Germania, Olanda și Luxemburg dețin informații cum că autoritățile turce refuză plecarea în UE a inginerilor, universitarilor și a medicilor sirieni ce au fugit din calea războiului.

De regulă, scrie Daily Mail, agenția pentru refgiati a ONU este cea care decide care imigranți se califică pentru relocare în UE, însă Turcia refuză plecarea medicilor, a inginerilor și a cadrelor universitare. Un oficial turc a declarat pentru Daily Telegraph că Turcia ”are dreptul să aleaga” cine pleacă și cine rămâne în Turcia. Oficialul turc are dreptate, pentru că acordul semnat de UE și Turcia oferă Ankarei dreptul de a stabili care sunt refugiații cu destinația UE, și nu agenția ONU.

Și astfel țările UE se văd obligate (de schema impusă a cotelor de imigranți și de acordul cu Turcia negociat de Germania) să primească refugiați în mare parte needucați sau bolnavi și să ofere în plus Turciei 6 miliarde de euro pentru a ajuta la integrarea imigeanților rămași în Turcia, printre care cei cu carte și spirit de inițiativă. Mai mult, UE s-a angajat sa liberalizeze regimul de vize pentru cetățenii turci (deși Ankara nu îndeplinește nici jumătate din cele 72 de criterii) și să accelereze negocierile de aderare.

Un sondaj realizat de ARD în Germania arată că din cei peste un milion de refugiați primiți în ultimul an 56% sunt considerați ”mai degrabă răi” și doar 39% ”mai degrabă buni”. Doar 17% dintre germani consideră că Turcia este un partener de încredere, în timp ce 79% spun că nu pot avea încredere în guvernul de la Ankara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.