Prognoze mai mult judiciare decât politice

La o adică, după cum se prezintă lucrurile, e greu de spus care este capitala României şi ce înţeles are ea pentru foarte mulţi români. Printre alţii, posibil exponent al acestei situaţii pare a fi însuşi preşedintele ţării, care ar trebui să fie, pe vremea mandatului, unul dintre locuitorii Bucureştiului, şi nu este. Capitala noastră a ajuns un simbolul de neegalat al abuzurilor, culminând cu centralismul statului mafiot. Soarele a ajuns să răsară de la Bucureşti doar pentru burtăverzimea care a invadat România. Pentru românii de rând, meteo-politica anunţă numai dezastre de toate felurile. Cei care au pus temeliile României şi ale modernităţii, secondaţi în posteritate de cei care duc greul ţării, au ajuns într-o curbă mortală a istoriei. Capitala îşi pierde pe zi ce trece atributele morale, mirajul, ajungând un fief al imposturii. Într-un asemenea context standardizat, este de la sine de înţeles că asistăm la un efect sistemic. Capitalele regiunilor exportă la rândul lor un material pe măsura degradării de la centru, prin care este menţinut controlul imbatabil al actualei situaţii.

Toate proiectele trâmbiţat democratice ale Bucureştiului post-revoluţionar au fost transformate în escrocherii. Votul bucureştenilor pentru reformă a dat drept unui lung şir de caricaturi publice să transforme primăria capitalei ţării în tarabă. Cele câteva proiecte dezvoltate de-a lungul anilor, lipsite de conexiunile obligatorii, au fost fără dubiu iniţiate pentru o fraudare a banului public pe fondul irepresiv al ameliorării vieţii urbane. Marele oraş al României a rămas, în adevărul său, într-un declin constant, cu un centru expus celor mai înfiorătoare megaconstrucţii, cu o periferie cum nu mai există nicăieri. Mutilat până la anularea identităţii istorice, fragil şi dat pe mâna infractorilor, cu instituţii gândite pentru susţinerea fraudelor, anticultural, Bucureştiul nu are propriu-zis o administraţie, aceasta fiind un fel de franciză obţinută de la crima organizată. Milioanele de locuitori ai oraşului suportă o agresiune cu aură legală, de-a dreptul frustrantă, ameninţătoare minut de minut. Dezordinea menţinută contra cost de poliţia comunitară, agresiunea stradală de toate felurile, grupurile de risc statuate în tot şi în toate, efect al rânduielilor fostelor consilii locale, arată un oraş controlat în amănunt de subterana infracţională. Nu întâmplător figurile publice s-au prăbuşit până la ilustrarea panoramică a corupţiei endemice. Dezastrul vieţii publice româneşti este, în general, atât de mare încât s-a instituit drept unicul mod legitim de viaţă, fără alternativă.

Prefigurarea schimbării nu poate avea loc în orice condiţii şi cu oricine. Viaţa Bucureştiului e împărţită pe clanuri, cele care reuşesc să traseze graniţe condiţionante. Majoritatea celor din fosta administraţie publică, cu state vechi, fac parte din fenomenul degradării şi ar trebui demişi. Vinovăţia sistemului nu poate fi limitată doar la cei care ocupă locurile din faţă. Primarii sunt parte a unei echipe. Exagerata putere de decizie a unei singure persoane, pe urmele fascinantei dictaturi, lasă cale liberă corupţiei. Capitala României are un alt statut decât orice alt oraş, fiind înzestrată cu un buget pe măsură care ar fi putut da nota schimbărilor la nivel naţional. Cu toate acestea, alte oraşe au arătat o dinamică superioară. De la refuzarea arogantă a proiectelor de modernizare rutieră propuse de japonezi în anii ’90 până la primarii implicaţi în furturi calificate pentru care ar fi trebuit să primească pedepse de zeci de ani, avem întregul proces-verbal al „profesionalismului” celor votaţi să guverneze. Capitala României arată care este nivelul situaţiei administraţiei româneşti, însuşi modul cum a funcţionat autonomia locală. Un dezastru pe linie, care nu poate fi anulat peste noapte. Și care nu mai suportă amânări. Viitorul titular nu are cartea de vizită a unui reformator.

Cu toate schimbările legislative care se vor produce nu peste mult timp, la nivel naţional, administraţia publică are nevoie de o responsabilizare la fel cu a întregii societăţi. Funcţionarul public are o fişă a postului pe care dacă nu o respectă ar trebui să suporte consecinţe severe. Partidele, persoanele care consideră victoria electorală drept un cec în alb pentru viitoarele manevre infracţionale, aşa cum deja se întrevede în mediul învingătorilor, ar trebui să facă obiectul unor prognoze mai mult judiciare decât politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.