Program european pentru oamenii care nu au ce face

Am parcurs şi eu toată povestea unui amator care s-a apucat de restaurat un automobil de epocă. Şi a umblat nebun după meseriaşi.

De la cumpărat şi transportat un aşa-zis jaf până la întocmit acte, înregistrat şi înmatriculat, demontat, căutat piese, tapiţat, vopsit şi găsit subansamble şi piese vechi. Este ca o călătorie în trecut pe care trebuie s-o faci printre capcanele prezentului. Vreau un radio vechi. Nu radio-casetofon, nu cu compact-disc, nu cu stick sau cu mp3. Vreau pe naiba sau o bucăţică de absolut. Nu există în târguri, nu există magazine de vechituri care să nu fie totuşi asaltate de obiecte distruse. Am bătut târguri de vechituri în provincie, am căutat mecanici, vopsitori şi pielari şi m-am trezit în faţa aceluiaşi răspuns:

– Nu am timp! Sunt ocupat pentru următoarele două săptămâni. Chiar şi pentru următoarele luni!

Aşa am fost obligat să călătoresc în lumea micilor meseriaşi şi a service-urilor auto, de care nu mai încapi nici astăzi, deşi mecanicii şi tinichigiii buni sunt puţini. Norocul meu a fost că la Deva am fost îndrumat spre doi oameni, Neluţu şi Cosmin, amândoi mecanici şi restauratori de mare clasă şi, nu departe de ei, am găsit un tapiţer la care maşini de clasa lux aşteptau la coadă. Cel puţin 5 autoturisme de clasă premium aşteptau în faţa casei lui Binţînţan din Deva să le refacă scaunele din piele sau bordurile sfâşiate. Cu ei am izbutit să-mi termin maşina cea veche şi să descopăr acest subiect.

Ei bine, în drumul acesta printre meseriaşi am dat de o lume care se stinge, adică de o teribilă criză de oameni pricepuţi. Geaba vrei să-i plăteşti bine şi să îţi scoţi pălăria în faţa lor. Ei sunt din ce în ce mai puţini. Şi tot atunci, plângându-mă eu cât de rari şi de folositori sunt meseriaşii, am aflat povestea unui atelier de service unde, pe lângă reparaţii de tot soiul, se mai desfăşoară şi un program de pregătire a şomerilor.

Victor Sandu, proprietarul şi managerul companiei TMD Lasting Service SRL din Bucureşti, a lansat un proiect de pregătire şi instruire a şomerilor. TMD Lasting Service este o companie înfiinţată în 1995 care, din 1997, s-a afirmat în domeniul auto (tinichigerie, vopsitorie, mecanică, reparaţii daune etc.). În acest moment, TMD Lasting Service deţine două ateliere mari în Bucureşti, unul în Strada Victor Brauner 42 şi altul în Aleea Păcală nr. 33, ambele în sectorul 3 din Capitală. Marea surpriză a lui Victor Sandu de la TMD Lasting Service a venit de la faptul că repararea unor autoturisme este mult mai simplă decât reprofilarea unor muncitori plecaţi dintr-o meserie. Pur şi simplu aceştia nu se grăbesc să se reprofileze! Nu vor nimic. Se mulţumesc cu puţin, aşteaptă ziua de mâine şi se plâng că o duc greu. Cu alte cuvinte, e criză mare şi nu doar de locuri de muncă, ci şi de şomeri.

TMD Lasting Service SRL derulează şi un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin programul POSDRU, axa prioritară 5. Este vorba de un proiect de instruire desfăşurat pe parcursul a 18 luni, în trei regiuni de dezvoltare: Bucureşti Ilfov, şi Sud-Muntenia şi Sud Est, adică în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Tulcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi. Conform acestui proiect, 1.000 de şomeri sunt recalificaţi în meseriile de sudor electric, mecanic auto, electrician auto, tinichigiu vopsitor auto precum şi în câteva meserii la mare căutare: îngrijitoare copii, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, lucrător comercial şi operator calculator (acestea din urmă, cursuri de numai 3 luni).

Toţi cei care se înscriu la aceste cursuri de pregătire (două luni pregătire teoretică, patru de practică) beneficiază de transport gratuit, de două mese pe zi şi de o subvenţie ”de buzunar” de 150 lei pe lună. Ei bine, în ciuda acestor facilităţi, înghesuiala celor aşteptaţi să înveţe o nouă meserie este destul de scăzută. Mulţi nu află, unii nu vor să muncească, alţii caută meserii fantomatice. Drept care munca unei echipe de aproape 20 de oameni este să îi convingă pe şomeri să se recalifice şi să se înscrie sau să bată la uşile DGASPC-urilor prin intermediul cărora să găsească oameni dispuşi să înveţe.

La cursurile programului iniţiat de Victor Sandu s-au înscris deja câteva sute de şomeri. Dar până la o mie de oameni mai sunt încă destule locuri iar funcţionarii publici nu se grăbesc să îi îndrume. O adresă a DGASPC sector 6 poate fi un document de antologie pentru lenea funcţionarului român. Conform acestuia, toţi şomerii din sectorul 6 învaţă de zor o altă meserie. Dacă treceţi prin parcul Moghioroş vedeţi cu siguranţă grupuri de şomeri învăţând engleză împreună cu primarul şi cu profesorii care spun:

– I am student! Please, repet!
– I love you!

Pentru toţi cei care cunosc un şomer care caută de lucru sau care ar vrea să se califice, fiţi atât de amabili şi daţi-i pe o bucăţică de hârtie aceste numere de telefon: 0786 233 259, 0786 233 257.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.