Programul ”Rabla” 2014

Persoanele fizice interesate să achiziționeze un autovehicul nou prin Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Național (Rabla) pot merge, începând din 8 aprilie, la dealerii auto și, ulterior, să-și caseze mașinile mai vechi de opt ani la centrele REMAT, admise de Administrația Fondului pentru Mediu /AFM/, potrivit ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi transmite AGERPRES.

Pentru ediția din acest an a Programului ‘Rabla’, lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice și instituții publice. În cazul acestora din urmă, ultimele estimări arată că programul va începe după 20 aprilie.

Potrivit proiectului de ordin privind derularea programului guvernamental, posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani își vor putea achiziționa, în 2014, o mașină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziționarea unui autovehicul nou, la fel ca și anul trecut.

Pentru ediția din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validați în program.

Procedura prevede ca persoana fizică interesată să cumpere o mașină nouă prin Programul ‘Rabla’ să meargă la dealerul auto pentru a se înscrie în sistemul național. În termen de cinci zile lucrătoare, AFM urmează să valideze datele înscrise de solicitant, iar în decurs de 30 de zile acesta trebuie să-și radieze mașina veche din circulație și să semneze un contract de vânzare-cumpărare cu dealerul de la care achiziționează un autovehicul nou. Dacă aceste condiții nu se întrunesc, tichetul valoric se întoarce în baza națională, iar persoana fizică/juridică pierde dreptul de a mai cumpăra o mașină nouă pe baza acelui document.

Pe de altă parte, posesorul unei mașini vechi eligibile pentru ‘Rabla’ poate transmite voucherul unei alte persoane, dar din prima zi când se prezintă la dealerul auto și pe baza unei declarații semnate pe propria răspundere.

În vederea stimulării achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situații: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.