Programul Simonei Halep în ianuarie 2016

Simona Halep va începe 2016 în Australia. Câte puncte pierde sigur în ianuarie şi câte puncte pierd principalele ei urmăritoare. Cum arată top 10 la startul anului 2016.

Unde joacă în ianuarie

Simona Halep – aflată în acest moment într-un stagiu de pregătire fizică la Poiana Braşov, împreună cu antrenorul ei Darren Cahill – a anunţat public la ce turnee va participa în luna ianuarie 2016, înainte de Australian Open. Halep nu îşi va apăra titlul din 2015 de la Shenzhen Open (China) alegând să participe la „Brisbane International” (3-10 ianuarie) şi la Apia International Sydney (11-16 ianuarie). Ambele turnee sunt de categoria WTA Premier şi Halep va fi cap de serie nr.1. atât la Brisbane cât şi la Sydney. La Brisbane, următorii capi de serie sunt: Garbine Muguruza, Maria Sharapova, Angelique Kerber, Timea Bacsinszky, Carla Suarez Navarro, Belinda Bencic şi Roberta Vinci. La Sydney, ceilalţi capi de serie anunţaţi până în prezent, sunt: Agnieszka Radwańska, Petra Kvitova, Caroline Wozniacki, Samantha Stosur şi Dominika Cibulková.

Se continuă strategia din 2015

În 2015, Simona Halep – nu ştim dacă a fost ideea ei, sau a fost învăţată cum să procedeze – a făcut un adevărat „slalom” la turneele la care a participat. Concret – este vorba de truneele unde participarea nu este obligatorie pentru jucătoarele de top 20 – ea a ales de regulă să joace la turnee unde în 2014 nu a participat sau unde a participat dar nu a acumulat puncte multe. Strategia aleasă a fost una bună, pentru că nu a avut multe puncte de apărat din 2014. A „sacrificat” turneul de la Bucureşti (era chiar o prostie să vină înapoi pe zgură, după ce jucase pe iarbă) câştigat în 2014, deci a pierdut deliberat 280 de puncte, dar repetăm, a câştigat mult mai multe puncte în alte părţi. Cel puţin pentru luna ianuarie 2016, Simona Halep merge pe aceeaşi strategie. A „sacrificat” Shenzhen Open (unde oricum nu ar mai fi fost în centrul atenţiei în plan extra-sportiv, pentru că acolo joacă Agnieszka Radwańska, câştigătoarea Turneului Campionilor) şi a ales turneele de la Brisbane şi Sydney, unde nu a participat în 2015.

Calcule bine făcute

Simona Halep şi-a calculat bine paşii în ceea ce priveşte punctele pe care le pierde deliberat, şi nu iese apriori în pagubă, pentru că şi principalele ei urmăritoare din top 5 WTA general pierd puncte, este vorba de cele pe care le au de apărat din 2015 şi care se scad din portofoliul propriu în momentul începerii fiecături turneu. Situaţia este următoarea:

  • Petra Kvitova are de apărat 470 de puncte din 2015 de la Sydney şi 110 puncte de la Shenzhen

  • Maria Sharapova are de apărat 470 de puncte din 2015 de la Brisbane

  • Garbine Muguruza are de apărat 100 de puncte din 2015 de la Sydney

  • Agnieszka Radwańska are de apărat 55 de puncte din 2015 de la Sydney

  • Simona Halep pierde 280 de puncte din 2015 de la Shenzhen

De aici se pleacă

Jucătoarele din circuitul WTA pornesc la drum în 2016 cu punctele pe care le au în acest moment în clasamanetul WTA general (clasament care cumulează punctele obţinute în ultimele 52 de săptămâni), în decembrie 2015 neexistând turnee în circuit. Top 10 WTA general arată astfel:

  1. Serena Williams (SUA) – 9.945 puncte

  2. Simona Halep (Rou) – 6.060

  3. Garbine Muguruza (Esp) – 5.200

  4. Maria Sharapova (Rus) – 5.011

  5. Agnieszka Radwańska (Pol) – 4.500

  6. Petra Kvitova (Cze) – 4.220

  7. Venus Williams (SUA) – 3.790

  8. Flavia Pennetta (Ita) – 3.621

  9. Lucie Safarova (Cze) – 3.590

  10. Angelique Kerber (Ger) – 3.590

Begu şi Niculescu joacă la Shenzhen Open

Dintre celelalte jucătoare din România – informaţiile sunt foarte sărace, româncele neavând aproape deloc cultura comunicării – Irina Camelia-Begu şi Monica Niculescu vor debuta în 2016 la Shenzhen Open. Begu este cap de serie nr.3, iar Niculescu, nr.4. Pe primele două poziţii sunt Garbine Muguruza şi Petra Kvitova.

Categoriile de turnee în circuitul WTA

  1. Grand Slam (Australian Open, Roland garros, Wimbledon, US Open)

  2. WTA Premier Mandatory (Indian Wells, Miami, Madrid, Beijing)

  3. WTA Premier 5 (Qatar Total Open, BNL Roma, Rogers Cup Montreal, Western & Southern Open Cincinnati, Wuhan Tennis Open)

  4. WTA Premier (12 turnee)

  5. WTA International (32 de turnee)

Reamintim, jucătoarelor din top 20 li se calculează punctele la sfârşit de an de la Turneele de Grand Slam, WTA Premier Mandatory, de la cele mai bune 2 rezultate din turneele WTA Premier 5, plus cele mai bune 6 rezultate din celelalte turnee la care participă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.