Progresul înregistrat de România în ultimul an

Comisia Europeană a dat publicităţii astăzi, 20 iulie 2016, o nouă ediţie a Tabloului de bord al Pieţei Unice (Single Market Scoreboard), după cum se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României.

Conform Tabloului de bord, referitor la transpunerea legislaţiei Uniunii Europene, România a înregistrat un progres faţă de raportul precedent. Deficitul actual de transpunere a scăzut la 1,1% – de la 1,2%, la ultima raportare.

Potrivit raportului, România are o rată de întârziere de 8,5 luni în preluarea directivelor în dreptul intern, situându-se sub media europeană (10,1 luni). În ceea ce priveşte calitatea transpunerii legislaţiei UE, deficitul de conformare a scăzut la 0,4% faţă de ultima raportare şi se află sub media UE de 0,7%.

De asemenea, numărul acţiunilor în curs privind Piaţa Unică (23 de dosare), declanşate de către Comisia Europeană împotriva României pentru constatarea neîndeplinirii obligaţiilor privind incorecta transpunere sau aplicare a dreptului UE (procedurile de infringement), s-a redus cu o acţiune față de raportarea anterioară și este cu 3 sub media înregistrată la nivelul UE. România are o durată medie de soluţionare a dosarelor de 26,5 luni, fiind, în continuare, sub durata medie la nivelul UE, care este de 30,7 luni.

Totodată, de la data aderării României la UE şi până la publicarea actualei ediţii a Tabloului de bord al Pieţei Unice, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu a pronunţat nicio hotărâre de condamnare a statului român pentru neîndeplinirea obligaţiilor care rezultă din tratatele UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.