Proiect de lege pentru salarizarea personalului din învăţământ

Ministerul Educaţiei va elabora până la 31 martie 2013 un proiect de lege pentru salarizarea personalului din învăţământ, se arată în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar care a fost semnat de instituţie cu federaţiile sindicale din domeniu.

Astfel, potrivit documentului, MECTS se obligă ca, împreună cu federaţiile sindicale semnatare ale contractului, să elaboreze, până la 31 martie 2013, un proiect de lege pentru salarizarea personalului din învăţământ, care „să ţină seama de importanţa socială a acestei categorii socio-profesionale”.

Totodată, MECTS se obligă să înainteze Guvernului acest proiect de lege până la data de 1 iunie 2013 şi să depună diligenţele necesare în vederea adoptării acestuia de către Parlament până la data de 1 iulie 2013.

De asemenea, ministerul se mai obligă prin contract ca, împreună cu federaţiile sindicale semnatare, să finalizeze în termen de 60 de zile calendaristice de la înregistrarea acestuia, Regulamentul privind locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora. MECTS se mai obligă să depună diligenţele necesare în vederea aprobării acestui Regulament prin hotărâre de Guvern în termen de 60 de zile calendaristice de la înregistrarea contractului.

Ministerul va mai face demersurile necesare pentru ca, în viitoarea lege a salarizării, să fie reglementate o serie de drepturi pentru personalul din învăţământ. Este vorba despre acordarea unui salariu de bază mamei pentru naşterea fiecărui copil, a unei indemnizaţii de cel puţin trei salarii de bază pentru salariaţii care se pensionează şi a unui ajutor financiar care reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro, pentru personalul didactic calificat, în vederea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale, manuale şcolare, reviste de specialitate şi auxiliare didactice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.