Proiect major de internet în bandă largă pentru România

Comisia Europeană a aprobat o investiție de 57,1 milioane de euro în cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) pentru dezvoltarea unei infrastructuri de bandă largă de 3.265 km în așa-numitele „zone albe” ale României – zone în care nu există rețele de comunicații electronice de acces sau de distribuție. Investiția totală este de 69 milioane de euro.

Proiectul RO-NET va acoperi 783 din cele 2268 de localități identificate în România ca „zone albe” și va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și cele rurale prin oferirea accesului la internet în bandă largă unui număr de aproximativ 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

„Proiectele de acest tip servesc la crearea unor condiții-cadru îmbunătățite pentru mediul de afaceri și cetățeni și permit regiunilor mai puțin dezvoltate din România să beneficieze de oportunitățile oferite de economia digitală. Acesta este un exemplu perfect privind modul în care politica de coeziune poate contribui, în mod direct, la atingerea obiectivelor definite în agenda UE pentru creștere economică, „Europa 2020”, și la dezvoltarea economică a regiunilor.”, a declarat comisarul european pentru politica regională Johannes Hahn.

O decizie specială a Comisiei Europene

Investiția are loc în cadrul programului „Creșterea competitivității economice”, fiind finanțată pe axa prioritară „TIC pentru sectoarele privat și public”. Proiectul urmează a fi implementat până la sfârșitul anului 2015.

Potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România, acesta este un „proiect major”, investiția totală (inclusiv TVA) ridicându-se la peste 50 milioane de euro. Proiectul RO-NET face astfel obiectul unei decizii speciale a Comisiei Europene, în condițiile în care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel național sau regional, şi vine în completarea infrastructurii de telecomunicații aparținând operatorilor existenți în regiunile respective și va conferi acces deschis și nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru întreprinderi sau consumatori.

Decizia de cofinanțare a proiectului se încadrează în perioada de programare 2007-2013. României i-au fost alocate fonduri în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune în perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, României îi sunt alocate 22,9 miliarde de euro (la prețurile actuale).

Reţeaua va fi construită de Telekom România şi de producătorul chinez Huawei, potrivit Hotnews. Astă-primăvară, Romtelecom şi Cosmote (reunite acum sub numele de Telekom), avand ca terţ susţinător pe furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, au câştigat concesionarea lucrărilor de construire şi operare a unei reţele naţionale de internet broadband în zonele defavorizate din ţară, contracte în valoare de 365,7 milioane lei (83,1 milioane de euro, inclusiv TVA), conform datelor publicate in 5 iulie 2014 în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.