Proiect pentru legea loialităţii

Iniţierea unui proiect de lege “a loialităţii” faţă de statul român a fost anunţată, ieri, de senatorul Valer Marian, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD.Proiectul gândit împreună cu deputatul Octavian Petric prevede retragerea sau pierderea cetăţeniei române de către cetăţenii români de naţionalitate română care solicită şi obţin cetăţenia maghiară în baza legii dublei cetăţenii, sancţionarea contravenţională, deci cu amendă, a nefolosirii limbii oficiale a statului român faţă de cetăţenii români în instituţii publice, în şcoli, spitale, farmacii, magazine comerciale, respectiv sancţionarea penală a angajării discriminatorii, preferenţiale, pe criterii pur etnice în instituţii publice şi în societăţi comerciale, conform Gazetei de Nord Vest.

USL menţine directori maghiari

Senatorul Valer Marian a arătat că nu are nimic cu maghiarii din judeţul Satu Mare, USL promovând maghiari competenţi şi loiali statului român în funcţii de conducere. “Aproape toţi dintre dumneavoastră aţi fost prezenţi vineri după-amiază la Gala laureaţilor sătmăreni, la Teatrul de Nord, o manifestare cu ţinută europeană, multiculturală şi plurietnică, cum rar se întâmplă în această ţară, îmbucurător fiind faptul că Satu Mare dovedeşte în continuare perseverenţă în acest sens. Referitor la declaraţiile mele am auzit însă că unii concitadini şi unii conjudeţeni de naţionalitate maghiară au făcut afirmaţii de genul: ce au din nou cu noi, cu ungurii? Ori eu chiar n-am avut nimic, am accentuat că avem tot respectul şi toată preţuirea faţă de minoritatea maghiară, care reprezintă aproape o treime din judeţ, fapt relevat prin modul de prezentare a galei, bilingv, cât şi prin prezenţa masivă pe lista laureaţilor a concetăţenilor noştri de alte etnii. După gală chiar am făcut o numărare şi vreau să vă spun că din 53 de laureaţi, 25 sunt de naţionalitate maghiară sau germană. Deci aproape jumătate, mai mult decât ponderea populaţiei maghiare din judeţ. Mai mult de atât, vreau să vă spun că în ultimele săptămâni am decis la nivel de USL să-i menţinem în funcţii pe directorii promovaţi şi susţinuţi de UDMR în instituţiile deconcentrate, care sunt oameni competenţi şi loiali statului român şi am făcut şi propuneri suplimentare de cetăţeni de naţionalitate maghiară pentru astfel de funcţii. Personal, am rugat-o, chiar am insistat, pe doamna Cristina Stahl, care a fost campioană europeană de scrimă, să preia funcţia de director al Clubului Sportiv Satu Mare, club departamental în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, funcţie cu care UDMR şi PDL au amăgit-o timp de trei ani în guvernarea trecută. Mi-a mulţumit, dar după consultări a renunţat pentru că s-a angajat la o firmă multinaţională ca economist, deşi şi soţul şi tatăl domniei sale au insistat, ca şi mine, să preia această funcţie. La fel, în seara galei, am lansat propunerea şi o să căutăm să o concretizăm cât mai repede, ca în funcţia de director al secţiei române a Teatrului de Nord să fie numit domnul Carol Erdos, un actor de valoare, un om deosebit de cultivat, un om fără sentimente naţionaliste, fapt dovedit prin căsătoria cu o româncă şi prin folosirea limbii române în familia sa, exemplu care ar fi trebuit luat şi de alţii”, a arătat senatorul Marian.

Jigniri într-un ghid finanţat de UE
Preşedintele PSD Satu Mare a arătat că autorităţile române nu vor mai accepta obrăznicii externe şi nici interne, prezentând apoi o serie de probe concludente cu privire la unele fapte şi evenimente care au deranjat majoritatea românească din acest judeţ. Primul fapt enumerat a fost editarea ghidului “Traseul legendelor sătmărene”. “În toamna anului trecut, a fost editată bilingv această carte în Ungaria, finanţată cu fonduri europene, carte intitulată Traseul legendelor sătmărene, căreia i s-a făcut mare publicitate şi vânzare de către primari UDMR şi de către profesori maghiari. A fost vândută prin primării şi difuzată în şcoli. Aici poate să ne spună multe primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen sau Jeno, în funcţie de situaţie. Unora ne spune că e român, iar la el acasă se vorbeşte numai româneşte, altora le spune altfel. A fost, din păcate, unul dintre principalii propagatori ai acestei cărţi prin care se aduc jigniri sentimentelor naţionale ale românilor”, a declarat senatorul Marian.

Şcoală Bem Janos în Cărăşeu
Un alt eveniment care a deranjat majoritatea românească a fost denumirea Bem Janos dată şcolii din Cărăşeu. “A doua chestiune. Ne-a deranjat că, în data de 25 noiembrie, în plină campanie electorală, a fost dată denumirea Bem Janos şcolii din satul Cărăşeu, comuna Culciu, care are primar UDMR, în urma unei festivităţi la care au fost prezenţi toţi liderii judeţeni ai UDMR şi inspectorul general şcolar adjunct Szasz Piroska. Este un afront, este afectarea sensibilităţii românilor, pentru că se ştie că generalul Bem Janos a condus trupele maghiare care au pacificat Transilvania în timpul Revoluţiei din 1848 sau mai bine zis au pacificat satele româneşti, lăsând în urmă circa 40.000 de victime. Aici, principalii vinovaţi, am spus şi vineri la Teatru, sunt şefii români ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, respectiv şefa inspectoratului, Mariana Roman, şi inspectorul general adjunct Viorel Solschi. Pentru acest motiv, dar şi pentru altele legate de situaţia necorespunzătoare din învăţământul sătmărean, voi solicita actualului ministru al Educaţiei demiterea tuturor celor trei şefi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, deci şi a inspectorului şcolar general Mariana Roman şi a inspectorilor generali adjuncţi Viorel Solschi şi Szasz Piroska”, a afirmat liderul PSD Satu Mare.

Limba română, uitată la manifestări publice
În al treilea rând, senatorul Marian a declarat că este deranjantă nefolosirea limbii române la manifestări publice la care participă şi demnitari români. “Am arătat aici cum am participat cu toată disponibilitatea şi respectul la manifestarea dedicată deportării şvabilor sătmăreni în URSS în ianuarie 1945, unde am fost prezenţi ca niciodată toţi demnitarii statului român din judeţul Satu Mare, respectiv prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean, vicepreşedintele român al Consiliului Judeţean, cei trei parlamentari români, eu, cu domnul deputat Octavian Petric şi domnul deputat Ovidiu Silaghi, au fost prezenţi şi deputaţii UDMR, şi unde preotul local, de religie romano- catolică, originar din Secuime, nu ne-a spus nici măcar bună ziua în limba română. Şi nu numai în biserică, care e parohia lui, dar nici în cuvântul rostit la căminul cultural”, a precizat senatorul de Satu Mare.

Drapele şi însemne secuieşti la Carei
Senatorul Valer Marian a arătat că este deranjantă folosirea însemnelor naţionale ale altor popoare la manifestări oficiale. “Este deranjantă folosirea însemnelor naţionale ale altor popoare la manifestări oficiale cum a fost şi arborarea unor drapele şi însemne secuieşti la concursul de tăiat porci organizat sâmbăta trecută la Carei de către UDMR. Cred că domnul primar Kovacs ar trebui să ştie că măcar şoriciul nu are culoare etnică”, a spus senatorul Marian.

Limba oficială, nefolosită în unele instituţii
Liderul PSD Satu Mare a ridicat şi problema nefolosirii limbii oficiale în instituţii publice sau chiar şi în unele magazine. “În fine, a cincea chestiune care deranjează pe români şi pe reprezentanţii lor este nefolosirea limbii oficiale a statului român în unele instituţii publice conduse de directori maghiari sau în magazine, spitale şi farmacii care au patroni sau administratori maghiari, precum şi angajarea discriminatorie, preferenţială, pe criterii pur etnice în unele instituţii publice şi în unele societăţi comerciale cu directori de naţionalitate maghiară. Cred că putem enumera mai multe instituţii şi mai multe fabrici şi întreprinderi din acest oraş şi din acest judeţ unde în ultimii ani s-a angajat pe criterii pur etnice. Mai mult, s-a realizat şi epurare etnică în unele dintre acestea, fiind daţi afară angajaţii de naţionalitate română”, a afirmat senatorul Marian.

Lege pentru loialitatea faţă de statul român
Având în vedere motivele enumerate anterior, senatorul Valer Marian a anunţat că, împreună cu deputatul Octavian Petric, va iniţia un proiect de lege “a loialităţii” faţă de statul român, care va prevedea retragerea sau pierderea cetăţeniei române de către cetăţenii români de naţionalitate română care solicită şi obţin cetăţenia maghiară în baza legii dublei cetăţenii. “Având în vedere toate aceste aspecte, am hotărât împreună cu colegul meu Octavian Petric, să iniţiem un proiect de lege, o lege a loialităţii aş zice eu în ghilimele, care să reglementeze trei aspecte principale. Primul să prevadă retragerea sau pierderea cetăţeniei române de către cetăţenii români de naţionalitate română care solicită şi obţin cetăţenia maghiară în baza legii dublei cetăţenii, adoptate de Parlamentul de la Budapesta cu câţiva ani în urmă. Şi aici, suntem mai mult decât concesivi. Nu avem nimic cu cetăţenii de naţionalitate maghiară dacă solicită dubla cetăţenie. Dacă ei cred în promisiunile lui Viktor Orban, din partea noastră sunt liberi să plece şi în Ungaria. Dar ţinem să fie sancţionaţi cetăţenii români de naţionalitate română pentru că, din păcate, avem deja din judeţul Satu Mare date că sute de cetăţeni români, îndeosebi din zona Oaşului, au solicitat şi au obţinut cetăţenia maghiară. Motivaţia lor este de factură financiar- economică: pentru a circula în Spaţiul Schengen şi pentru a primi mai uşor viza în SUA. Aşteptam totuşi mai mult patriotism de la oşeni, dar şi din partea altora. Avem, din păcate, şi foşti demnitari români din acest judeţ, care au solicitat şi au primit cetăţenia maghiară, de exemplu un fost primar al municipiului Satu Mare, care, culmea ironiei, a fost ales în funcţie de către o coaliţie de partide româneşti şi care a avut o atitudine destul de naţionalistă în campanie. Considerăm că prin acordarea şi acceptarea cetăţeniei maghiare de cetăţenii români de etnie română este fraudat spiritul Constituţiei României, dar şi spiritul legii maghiare, care urmăreşte recuperarea cetăţenilor de naţionalitate maghiară.

Sancţiuni contravenţionale şi penale
Proiectul de lege va prevedea amendarea nefolosirii limbii oficiale în instituţii publice, şcoli, spitale, magazine. “Un al doilea aspect al proiectului nostru priveşte sancţionarea contravenţională, deci cu amendă, a nefolosirii limbii oficiale a statului român faţă de cetăţenii români în instituţii publice, în şcoli, spitale, farmacii, magazine comerciale. Probabil că toţi aţi fost martorii unor astfel de situaţii, când şi la magazine şi la anumite instituţii vi s-au adresat angajaţi sau funcţionari în altă limbă. Suntem de acord, şi legea permite folosirea limbii în administraţie, unde comunităţile minorităţilor depăşesc 20%. Dar la fel pretindem că dacă mergem la Primăria Dorolţ cetăţeni români de naţionalitate română să ni se vorbească în limba română sau la spitalul din Carei, la farmacia x sau la magazinul y, care are patroni sau angajaţi maghiari”, a declarat senatorul Valer Marian.
Proiectul de lege va cuprinde şi sancţiuni penale. “Al treilea aspect este sancţionarea penală de data aceasta a angajării discriminatorii, preferenţiale, pe criterii pur etnice în instituţii publice şi în societăţi comerciale. Avem tot respectul şi toată preţuirea faţă de toate minorităţile, în mod deosebit faţă de cea maghiară şi faţă de cea germană, dar nu vom mai tolera obrăznicii nici interne, nici externe”, a afirmat senatorul Marian. “O lege similară, cel puţin sub aspectul sancţionării contravenţionale, şi sunt prevăzute amenzi de la 1.000 la 5.000 de euro pentru nefolosirea limbii oficiale a statului în instituţiile publice, spitale, magazine, a fost adoptată cu trei ani în urmă într-un alt stat membru al Uniunii Europene, respectiv în Slovacia. În pofida protestelor de la Budapesta, Comisia Europeană a agreat un astfel de proiect. Deci avem un precedent în cadrul Uniunii Europene”, a adăugat senatorul Marian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.