Proiecție de documentar din viitor

Luna viitoare, între 16 și 22 octombrie, AFF revine cu a doua ediție a secțiunii intitulate „Viitorul e azi“, special dedicată noilor formate de documentar. Publicul sibian va avea ocazia să vizioneze o selecție amplă de proiecte documentare situate în realitatea virtuală, dar și proiecții special prezentate în cinematograful dom, în cel mai variat și bogat program de cinema virtual, o experiență unică în România.

Potrivit organizatorilor, „în domeniul realității virtuale și al video-ului 360 noutățile constau, pe lângă dezvoltarea sistemelor mai eficiente și accesibile, în diversitatea și utilitatea aplicațiilor acestor tehnologii inovatoare în lumea reală. Aceste noi tendințe vor putea fi experimentate în cadrul AFF“.

Perspective unice

Scopul aplicațiilor WebVR este de a simplifica accesul publicului la experiențele de realitate virtuală, indiferent de dispozitivul de vizualizare pe care îl au la îndemână, cască sau mijloace specifice jocurilor video. Trei filme sunt incluse în programul WebVR: „Deprogrammed“, care oferă perspectiva extremismului în trei cazuri diferite, transpunând spectatorul într-un peisaj virtual care se îngustează treptat, odată cu gradul de îndoctrinare. Vizitarea pieței Dizengoff din Tel Aviv, care nu mai există azi, este posibilă în „Tzina: Simfonia dorinței“. De asemenea, o experiență care estompează linia dintre lumea sălbatică și cea virtuală, perspectiva unei ursoaice grizzly care trăiește în Parcul Național Banff din Rockies Canadian, este prezentă în „Ursul 71“.

Plonjări în traume

Realitatea virtuală este utilizată astăzi în diverse domenii, de la arhitectură, modă, educație, medicină până la afaceri, domeniul militar, jurnalism sau ONG-uri. Tehnologia video-ului 360 este abordată de nenumărate agenții de presă, pentru știri, reportaje sau transmisiuni live, pentru o optică mai obiectivă asupra evenimentelor și atragerea publicului tânăr. „Visul lui Bashir“ prelucrează povestea reală expusă prin animație a unui tânăr de 14 ani împușcat de un lunetist care visează să joace baschet. „Cei strămutați“ abordează poveștile a trei copii, supraviețuitori de război, provenind din locații diferite, despre viața lor de după război. „La Auschwitz“ recreează prin intermediul realității virtuale experiențe și momente din trecut.
Tematicile WebVR din programul festivalului implică și subiecte de actualitate în peisajul lumii contemporane, precum protecția mediului înconjurător (Din adâncul albastrului), incluziunea socială (Dragostea bunicii), drepturile femeii (Femei în mișcare), violența domestică (Scrisoare către tatăl meu) sau posibilitatea observării unui peisaj exotic și vibrant, cu o selecție de producții VR din Kenya (Fructele din Nairobi și O avertizare), Senegal (Celălalt Dakar) și ­Ghana (Spirit Robot), arată un comunicat de presă.

Virtual autohton

Anul acesta, programul de realitate virtuală va include și trei producții autohtone, punând România pe harta experimentelor VR: mărturia unuia dintre puținii supraviețuitori ai crimelor masive din 23 ianuarie 1941, conduse de membrii Gărzii de Fier în Pădurea Jilava, în „Masacrul de la Jilava“. „Tovarășul AI“ aduce în percepția spectatorilor primul robot-spion creat în era comunistă din România 1979, iar campania Vodafone „Vezi în viitor“ ilustrează potențialul de a imagina meseriile viitorului. „De 24 de ani, AFF este o platformă conectată la ultimele inovații tehnice din domeniul filmului documentar. Având în vedere succesul înregistrat anul trecut, ne-am dorit ca și ediția de anul acesta să aducă publicului cinefil o experiență cinematografică de calitate, cu o selecție a celor mai noi producții full-dome, VR sau video 360“, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.