Proiecţie de film Constantin Brâncuşi: „Lumiere, Matiere, Espace”

Joi, 18 septembrie 2014, începând cu ora 19.00, are loc la Kunsthalle Wien – Museumsquartier ultima proiecţie din cadrul expoziţiei Efectul Brâncuşi a scurtmetrajelor regizate de Constantin Brâncuşi în perioada anilor 1923 – 1939. Expoziţia poate fi vizitată până la data de 29 septembrie la Kunsthalle Wien – Karlsplatz.

Pe lângă activitatea sa fotografică, Brâncuşi este autorul filmului Lumière, Matière, Espace, care, pe o durată de 56 de minute, prezintă atelierul artistului, portretizează lucrări individuale şi documentează procesul de creaţie a Coloanei Infinitului, surprinzând raportul dintre lumină, spaţiu şi materie.

Sculptorul în atelier

Parte din ansamblul sculptural Calea Eroilor din Târgu-Jiu, Coloana Infinitului sau, după denumirea iniţială, Colana recunoştinţei fără sfârşit a fost considerată de criticul de artă Sidney Geist punctul de vârf al artei moderne. Cele patru componente sculpturale ale ansamblului: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Colana Infinitului sunt dispuse pe aceeaşi axă, orientată de la apus la răsărit şi reprezintă o sinteză a formelor şi simbolurilor culturii populare româneşti.

Poarta Sărutului

Valoarea ansamblului de la Târgu-Jiu reprezintă o inovaţie în teoria creaţiei prin revoluţionarea conceptului de monument, care se impune prin relaţia pe care sculpturile o întreţin unele cu altele, cu mediul lor şi cu deplasarea privitorului. Capodoperă a celui considerat „părintele sculpturii moderne“, acestei opere brâncuşiene i s-au dedicat numeroase interpretări şi studii care au relevat de-a lungul timpului noi şi bogate semnificaţii: de la similitudinile cu arta primitivă şi cea africană, la simboluri arhetipale din substratul cultural universal: pasărea, zborul, fertilitatea, moartea, somnul, arborele cosmic ş.a.

Masa Tăcerii

Anul 2014 marchează un secol de la începutul Primului Război Mondial, prilej cu care se remarcă semnificaţia iniţială a ansamblului sculptural de la Târgu-Jiu, cea de omagiere a eroilor români căzuţi în timpul conflagraţiei.

România aşteaptă înscrierea în anul 2015 a obiectivului Ansamblul Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, atestând astfel pentru posteritate valoarea universală a operei brâncuşiene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.