Proiecţii-eveniment şi invitaţi speciali

_EST4180.NEF

Cea de-a 5-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj” se va desfăşura în perioada 11-20 octombrie la Cluj-Napoca şi va cuprinde peste 120 de filme din 35 de ţări, invitaţi din industria filmului românesc şi străin, evenimente conexe (workshop-uri, expoziţii, piese de teatru, întâlniri între public şi oameni din cinematografie).

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj” are loc în 11 octombrie, începând cu ora 19.00, la Cinematograful “Florin Piersic”. Startul festivalului va fi marcat de proiecţia-eveniment a comediei romantice “Enough Said”, ultima producţie care îl are în rol principal pe regretatul actor James Gandolfini, dispărut prematur dintre noi în această vară. Pentru această proiecţie, publicul clujean a arătat deja un interes deosebit şi astfel gala de deschidere a festivalului este sold out.

Spotul ediţiei din acest an a fost regizat de Cecilia Felméri, cea care a semnat regia şi pentru scurtmetrajele „Minute Infinite”, „Matthias, Matthias” şi „Pastila Fericirii”, care au avut o prezenţă remarcabilă în festivaluri naţionale şi internaţionale. Zsombor Csont semnează animaţia, iar Lénárd Yogi József sunetul.

Primul weekend al Festivalului Internaţional de Film “Comedy Cluj” este marcat de proiecţii eveniment alături de invitaţi speciali.

Sâmbătă, 12 octombrie, Cinematograful “Florin Piersic” este gazdă a două evenimente speciale. De la ora 18.00 are loc proiecţia ”Aventurile lui Huck Finn” (r. Hermine Huntgeburth), la care elevii au acces gratuit. După ce anul trecut producţia „Tom Sawyer” având aceeaşi regizoare a câştigat premiul publicului, anul acesta aventurile ecranizate ale lui Huckleberry Finn continuă seria dedicată copilăriei şi se pregăteşte să recucerească publicul clujean.

Song For Marion (Cântec pentru Marion), peliculă în concurs. Foto Nick Wall

De la ora 20.30, va avea loc proiecţia specială a filmului “Roxanne” în prezenţa membrilor echipei filmului: Vali Hotea (regizor), Diana Dumbravă (actriţă), Ilinca Belciu şi Cătălin Anchidin (echipa de PR a filmului). Drama cu accente comice care a vizitat deja Festivalul Internaţional de Film de la Locarno (unde a fost primită cu critici pozitive atât din partea publicului, cât şi a oamenilor din industria filmului) este o poveste despre prietenie, trădare şi curaj. Inspirat din experienţa personală a regizorului, filmul vorbeşte despre consecinţele unor greşeli din trecut care ne afectează viaţa de acum, dar şi vieţile generaţiilor viitoare.

“Roxanne”, debutul în lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, are premiera în cinematografele din România vineri, 11 octombrie.

“Roxanne” spune povestea lui Tavi Ionescu, 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească. El îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi totul se va complica însă din ziua în care se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate.

Deborah Francois în Populaire

Regizorul Vali Hotea spune despre „Roxanne” că este un film care ”vorbeşte despre generaţia mea – o generaţie care a trăit jumătate din viaţă sub un regim totalitarist şi cealaltă jumătate într-o societate care încă îşi mai caută liniştea interioară. Este vorba despre viaţa într-o zonă cenuşie asupra căreia am încercat să «pun o lumină roşie» (put on the red light) – aşa cum spun versurile melodiei The Police…”.

Pelicula “Roxanne” a avut premiera mondială pe 16 august, în secţiunea competiţională “Cineasti del presente” din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Valeria Seciu, Adrian Văncică, Anghel Damian, Corina Moise.

Scenariul filmului este scris de Ileana Muntean şi Valentin Hotea, iar imaginea poartă semnătura lui Alexandru Sterian.

Vali Hotea a absolvit regia de film la UNATC Bucureşti în 1995 şi a regizat mai multe videoclipuri, spoturi publicitare, scurtmetraje, printre care „Marea aventură”, „Meditaţia”, documentarul „Lucy Castle-Hotea”, filmul tv „Călătorie de vis”, primele episoade din „Fetele marinarului” şi miniseria „Serviciul omoruri”.

O altă proiecţie specială este pregătită duminică, începând cu ora 12.30 la Cinematograful “Florin Piersic”, unde publicul este invitat să revadă comedia iconică pentru filmul românesc, „Nea Mărin Miliardar”, cu Amza Pellea în rol principal. Proiecţia este prilejuită de “Premiul de Excelenţă” al festivalului oferit anul acesta cuplului tată-fiică Amza şi Oana Pellea.

James Gandolfini şi Julia Louis Dreyfus în Am spus destul

Din competiţie, primul weekend găzduieşte proiecţiile filmelor “Enough Said” (vineri, 19.00, Florin Piersic, Gala de Deschidere), “Quartet” (sâmbătă, Cinema Victoria, 21.30), “English Vinglish” (sâmbătă, Casa TIFF „Sala Mare”, 19.30), “Road North” (duminică, Florin Piersic, 15.00), Russendisko (duminică, Florin Piersic, 18.00) şi “Populaire” (duminică, Casa TIFF „Sala Mare”, 21.30).

10 titluri din 8 ţări intră în acest an în competiţia pentru cel mai bun film de lungmetraj la Festivalul Internaţional de Film “Comedy Cluj”. Cele zece filme sunt: Enough Said (SUA, r. Nicole Holofcener), Song for Marion (Marea Britanie, r. Paul Andrew Williams), Quartet (Marea Britanie, r. Dustin Hoffman), Reality (Italia, r. Matteo Garrone), Road North (Finlanda, r. Mika Kaurismäki), Russendisko (Germania, r. Oliver Ziegenbalg), Matterhorn (Olanda, r. Diederik Ebbinge), English Vinglish (India, r. Gauri Shinde), Paulette (Franţa, r. Jérôme Enrico) şi Populaire (Franţa, r. Régis Roinsard).

“Enough Said”, aflat în competiţie, va fi proiectat în gala de deschidere. Un film despre relaţii, încredere, prejudecăţi, dragoste, o comedie caldă despre viaţă. Alături de James Gandolfini apar Julia Louis-Dreyfus, Catherine Keener şi Toni Collete. Filmul regizat de Nicole Holofcener a avut premiera pe 14 septembrie la New York, generând recenzii extreme de bune din partea criticilor.

Producţia din Marea Britanie “Quartet”, realizată în cel mai pur stil englezesc, marchează debutul regizoral al lui Dustin Hoffman. Într-o casă dedicată muzicienilor pensionaţi, serenitatea este perturbată de venirea lui Jean, o legendă a Operei şi fosta nevastă a unuia dintre rezidenţi.

Şerban Pavlu şi Valeria Seciu în Roxanne. Foto Cornel Lazia

“English Vinglish”, o producţie indiană, în regia lui Gauri Shinde. O soţie casnică, tăcută şi cuminte, îndură zi de zi glumele soţului ei “bine educat” şi ale fiicei sale pentru că nu ştie să vorbească şi să înţeleagă bine limba engleză. O călătorie în America îi va schimba viaţa, dar şi modul de a înţelege lumea din jur.

“Spre nord”este o producţie finlandeză din 2012, un emoţionant film de călătorie, presărat cu umor negru, despre un tată risipitor care se reîntoarce să-şi vadă fiul de 35 de ani pe care îl abandonase cu zeci de ani în urmă. Antagonişti comici, cei doi se îndreaptă spre nord într-o maşină furată, staţionând în locuri stranii şi având parte de revelaţii şocante.

“Paulette”, din Franţa, stârneşte, la rândul lui, hohote de râs. O pensionară dificilă, Paulette, trăieşte singură în suburbiile Parisului dintr-o pensie foarte mică. Lucrurile se schimbă când se hotărăşte să înceapă să vândă canabis. Talentul de bucătar o ajută, dar se pare că nu te faci dealer bun chiar peste noapte.

O altă peliculă în concurs, “Russendisko” din Germania, este o poveste hilară despre prietenie, iubire şi căutarea fericirii. Aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune, profită de ocazie în Berlin, dând naştere unui basm modern.

Cei doi fraţi din Le Grand soir

Pelicula olandeză “Matterhorn” este o comedie dramatică distinsă cu Premiul Publicului la festivalurile de la Rotterdam şi Moscova. Fred este un văduv de 54 de ani, cu o viaţă foarte organizată şi monotonă. Când în viaţa lui intră Theo, un bărbat cu deficienţe mentale, întreaga existenţă a lui Fred este întoarsă pe dos, aducând la iveală secretele şi regretele întunecate ale amândorora.

“Cântec pentru Marion”, o coproducţei Marea Britanie-Germania, este o poveste caldă despre cum muzica poate să schimbe destine. Arthur, intrepretat de Terence Stamp, nominalizat la Oscar, este un personaj morocănos, nemulţumit de soţia sa, Marion, interrpretată de Vanessa Redgrave. Arthur realizează că niciodată nu e prea târziu să se schimbe şi la vârsta de 70 de ani reuşeşte să-şi deschidă sufletul.

O comedie dramatică, câştigătoare a Marelui Premiu al Juriului de la Cannes, este “Realitate”, în regia lui Matteo Garrone. Luciano, un negustor de peşte carismatic, cade pradă unei obsesii stranii şi neaşteptate, legată de participarea într-un Reality Show, confruntându-se cu percepţii denaturate şi o condiţie paranoică.

“Populaire”, producţie franţuzească, semnată de Regis Roinsard, este un film despre dragostea de sport şi aventurile unei competiţii. Când Rose este angajată ca secretară de directorul unei firme de asigurări, ea descoperă că are un talent special: poate să scrie la maşină cu o viteză extraordinară. Fără să vrea, tânăra trezeşte spiritul competitiv al şefului ei şi ajunge să concureze în competiţia mondială de scris-viteză.

Juriul acestei ediţii va fi prezidat de Maja Bogojević, fondatorul şi redactorul-şef al primei reviste de film din Muntenegru – “Camera Lucida”, decan şi lector al Universităţii “Donja Gorica” din Muntenegru, dar şi fondator şi preşedinte al secţiunii din Muntenegru al asociaţiei FIPRESCI. Alături de ea, cei care vor decide câştigătorii acestui an sunt: Dan Burlac, unul dintre cei mai de succes producători din România şi câştigător în calitate de coproducător al “Leopardului de Aur” pentru cel mai bun film la Festivalul de la Locarno 2013, Simone Fenoil, directorul departamentului de Proiecte Europene la “Scuola Holden” din Torino, Ksenia Koltsova, colaboratoare timp de 10 ani pentru festivaluri internaţionale de film din Rusia, şi Oscar Alonso, responsabil de festivaluri şi subvenţii la cel mai mare distribuitor european de filme spaniole şi sud-americane, “Latido Films”.

Evenimente speciale

Ofelia Popii în D’ale carnavalului, spectacolul semnat de Silviu Purcărete. Foto Sebastian Marcovici

Din lista evenimentelor speciale, în acest an clujenii vor avea din nou ocazia să participe la spectacole de scenă. În prim-plan în această ediţie – “D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete, spectacol ce aduce pe scenă lumea carnavalului şi a bâlciului într-un vârtej de situaţii comice construite în jurul unor complicaţii amoroase. Spectacolul va avea loc miercuri, 16 octombrie, începând cu ora 19.00 pe scena Casei de Cultură a Studenţilor.

Oana şi, post mortem, Amza Pellea vor fi distinşi la cea de-a 5-a ediţie cu “Premiul de Excelenţă” al Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj”. Premiul acordat post-mortem lui Amza Pellea vine drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care marele actor l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti, iar cel oferit Oanei Pellea este un semn de mulţumire pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional. Premiile îi vor fi acordate Oanei Pellea în cadrul evenimentului de vineri, 18 octombrie, ce va începe de la ora 19.00, la Cinema “Victoria”. Decernarea “Premiului de Excelenţă” va fi precedată de proiecţia filmului „I really hate my job” (r. Oliver Parker) în care Oana Pellea joacă alături de nume sonore ale filmului internaţional: Shirley Henderson, Neve Campbell şi Danny Huston.

Aventurile lui Huck Finn

Cinefilii cu siguranţă nu vor pierde pelicule precum “Les Infidéles” (Fustangiii), un film ce s-a bucurat de un succes extraordinar, avându-i în distribuţie pe Jean Dujardin, Michele Hazanavicius. Pelicula promite poveşti bine construite care să ilustreze infidelitatea din mai multe unghiuri posibile.

Un alt film aşteptat este “Pe bicicletă cu Molière”, în regia lui Philippe Le Guay. În culmea carierei sale de actor, Serge întoarce definitv spatele lumii showbiz-ului şi se retrage pentru a duce o viaţă de ascet într-o casă surpată de pe o insulă de pe coasta atlantică a Franţei. Trei ani mai târziu, Gauthier, un actor TV renumit, îşi face apariţia pe insulă pentru a-l convinge pe Serge să accepte un rol în clasicul lui Molière, “Mizantropul”.

Să mai adăugăm “Seara cea mare” (Le Grand soir), câştigător al Premiului Special al Juriului “Un Certain regard” la Festivalul de la Cannes din vara trecută. Filmul spune povestea a doi fraţi, un punker şi un vânzător. Când vânzătorul îşi pierde slujba devine pe zi ce trece un punker asemenea fratelui său.

Amza Pellea şi Oana Pellea, distinşi cu Premiul de Excelenţă

Un film surprinzător, premiat pentru scenariu la Sundance, “Siguranţa nu e garantată”, va putea fi de asemenea vizionat. Trei angajaţi ai unei reviste pornesc spre malul oceanului pentru a găsi persoana din spatele unui anunţ bizar şi hilar, care îşi caută partener pentru călătorii în timp.

În cadrul Galei de închidere, decernarea Premiilor va fi urmată de un spectacol-eveniment, “The Chaplin Project”. După succesul de anul trecut, seria “Retour de Flamme” revine la “Comedy Cluj” cu un cine-concert de excepţie, care ne poartă de această dată prin filmografia lui Charlie Chaplin, acompaniată de muzică live şi prezentată în maniera inconfundabilă a marelui cineast, restaurator şi muzician, Serge Bromberg. Spectacolul conţine filme restaurate cu ocazia centenarului naşterii personajului Chaplin, acestea fiind prezentate la “Comedy Cluj” în avanpremieră, înainte de prezentarea oficială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.