×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 16 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:41
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Tudorel Toader s-a decis
Proiectul vizând legile justiţiei, făcut public (Document)

Ministerul Justiţiei a făcut public proiectul de modificare a legilor justiţiei, miercuri seară, în ziua în care ministrul Tudorel Toader a anunţat că documentul este trimis Consiliului Superior al Magistraturii pentru avizul consultativ.

Potrivit proiectului, preşedintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi ai Parchetelor, iar durata mandatului acestora este extinsă de la trei la patru ani.

Proiectul prevede: ”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ai Direcției Naționale Anticorupție, precum și procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de către Consiliul Superior al Magistraturii, secția pentru procurori, la propunerea ministrului Justiției, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de procuror, pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (...) Procurorii participanți la selecție susțin în fața ministrului Justiției un interviu în cadrul căruia prezintă proiectul privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care și-au depus candidatura”.

CSM poate refuza o singură dată motivat propunerea făcută de minister pentru procurorii şefi.

De asemenea, potrivit proiectului, ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general sau, după caz, procurorului şef al DNA sau DIICOT informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii.

Proiectul mai prevede că Inspecţia Judiciară a CSM va trece din subordinea acestei instituţii la Ministerul Justiţiei, "ca structură cu personalitate juridică" (detalii aici).

Totodată, preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi nu au fost sancţionaţi disciplinar.

Modificarea constă în introducerea condiţiei ca judecătorii numiţi pe funcţii de conducere să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, condiţionare care în prezent lipseşte.

O altă modificare prevede că preşedintele României poate refuza o singură dată, motivat, numirea în funcţiile de conducere ale instanţei supreme. Prevederea este similară cu cea de la numirea miniştrilor, unde, de asemenea, preşedintele poate refuza o singură dată şi motivat propunerea făcută de şeful Guvernului pentru numirea unui nou ministru în Cabinet.

De asemenea se extinde mandatul preşedintelui şi vicepreşedinților Înaltei Curţi de la trei la patru ani.

Ministrul Justiţiei invocă prevederi din MCV, hotărâri CCR şi ”realităţile sistemului judiciar” pentru modificarea legilor Justiţiei.

Proiectul de modificare legilor justiţiei a fost anunţat de ministrul Toader în urmă cu exact o săptămână, generând critici din partea magistraţilor, a asociaţiilor acestora, a societăţii civile, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, Ambasadei SUA şi Comisiei Europene.

Proiectul de lege privind legile justiţiei, care conţine modificări semnificative ce vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), are 46 de pagini.

Proiectul a fost publicat miercuri seară pe site-ul Ministerul Justiţiei, care s-a blocat însă la scurt timp.

Miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a trimis proiectul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituţie care la finalul programului a anunţat că nu îl primise.

Toader spunea că trimite acest proiect doar CSM, nu şi la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv că doar CSM avizează propunerile legislative şi pentru că procurorii nu fac legi, ci doar aplică şi interpretează legea.

Propunerile de modificare a legilor justiţiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care consideră că ele reprezintă "un atac asupra statului de drept" şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate vor "anula" eforturile României din ultimii 10 ani.

De asemenea, Ambasada SUA a transmis, marţi, că Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar şi i-a îndemnat pe toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale.

Julieta TârnovanPublicat Miercuri, 30 august 2017
2864
 | 3
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Constantin Gajban
+2
Deşi unii comentatori sunt sceptici în ce priveşte conţinutul proiectului legislativ propus de ministrul justiţiei, eu cred că este o încercare necesară de a mai şubrezi "sistemul", care a generat suficiente isprăvi în actul de justiţie.Nu trebuie să ne alarmeze poziţia Preşedintelui, care este capabil să iasă din nou în stradă, ca să se mai dea în stambă.În ce privesc americanii, aceştia ar trebui să-şi vadă de problemele lor interne, că au suficiente manifestări, la toate nivelele, care dovedesc dezordine socială.
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
cei sceptici @ Constantin Gajban
+1
nu sunt comentatori, ci postaci la ordin. Se cunosc, se dau repede de gol, dar asta e si ceva amuzant pt. noi, ai'lalti.
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
atenianul
+2
ce să faci , are şi Toader dreptate, mai trebuie şi să vrea şi apoi să poată. toată situaţia actuală este generată de faptul că cine propune este acelaşi şi care aprobă , cine controlează şi care amendează sau reglementează. nicio separţie a operaţiunilor de reglementare , executare , control ,sesizare, judecată şi urmărire a actului de judecată. eu vreau să dau legi, eu vreau să cercetez, eu vreau să judec şi eu vreau să te execut şi vreau în plus şi să nu răspund. o dictatură mai criminală decât în vremea lui ceaşcă, când partidul doar te limita dar nu participa.
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Adevarul
-2
Adica ... ”control politic asupra unei institutii independente !!!, care va primi ordine sa ”ancheteze sau nu anumite ”infractiuni penale ale politicienilor !!!, fara NIVCI un fel de dubiu.
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
PENTRU CITITORI :
-1
Recidiva , revedeti pe youtube discursul lui Gabriel Liiceanu din data de 22 Martie 2017 in fata Parlamentului European , ESTE MAI ACTUAL CA ORICAND !
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Papu
0
Măi tataie de ce l-ai mai făcut public dacă nu schimbi nimic ? Numai așa ca să te afli în treabă ? Bun de gură ești, dar practic bați apa'n piuă ! Ai luat în calcul ca e posibil ca peste ani la Ministerul Justiției să apară un ministru gen Vanghelie, Pop sau Becali și să numească procurorul general și șeful DNA ? La câtă minte ai tataie, dacă mai pui un leu iei un covrig ! Să nu-mi spui că ai ajuns profesor pe competențe !
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
ha,ha @ Papu
+6
Si daca l-am avut pe mafiotul securist bese, care anumit procurorul general si seful dna, unde am ajuns?
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Adrian83 @ Papu
+4
Atributiunile ministrului justitiei in ceea ce priveste numirea in functie a procurorului general si a sefului DNA nu se vor schimba in noua lege (evident daca ea va fi adoptata). Atat in actuala lege cat si in cea propusa rolului ministrului de justitie este acela de a propune candidatii care sa ocupe aceste functii. Diferenta e ca in actuala legea numirea la propunerea ministrului de justitie este facuta de catre presedinte in timp ce in noua lege de catre CSM. Deci in nici unul dintre cele doua cazuri ministrul justitiei nu va numi procurorii sefi de capul lui ci doar ii va propune. Comentariul tau nu isi are rostul pentru ca presupui ca ministrul justitiei va numi procurorii sefi de capul lui, lucru ce nu este adevarat.
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Juju
+6
Ministerul justitiei? Avem noi asa ceva?
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Radu Humor
+10
Cred că un adevărat magistrat ( pe procurori îi înţeleg, că ei nici nu-s magistraţi) n-ar putea decât să salute aceste propuneri ! Am rămas stupefiat citind că membrii procurori din CSM se comportă precum cei mai abjecţi dintre politicieni, părăsind şedinţa în care trebuia să se voteze o lege, doar pentru că erau siguri că legea va trece ! Aşa, procedând ca nişte politruci nesimţiţi au obţinut amânarea luării în discuţie, prin lipsa de cvorum ! Ca ultimii oameni ! Şi ăştia mai au pretenţia de a fi reswpectaţi ca magistraţi : poate doar frustraţi, simple marionete manevrate din culisele unor păpuşari ordinari ! Şi ăştia se presupune că ar fi cei mai buni dintre ei. Halal !
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Rezistentul
-17
Nu incep temperaturile sub 0 grade si STRADA o sa mature PSD-ALDE de la guvernare , ne ajuta timpul si Dumnezeu !
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
lili @ Rezistentul
+6
NU cred ca o sa avem norocul asta, dar sper ca cei de la Brussels sa-i opreasca, asa cum au facut-o cu OU nr 13! Deja, Ieri Dragnea o scalda: " Referitor la protestele de stradă generate de aceste propuneri de modfiicare, Dragnea a arătat că trebuie ţinut cont de societate în ansamblu. „Trebuie să ţinem cont de tot poporul român şi eu cred că înainte de toate trebuie să ţinem cont de ceea ce se doreşte la nivel întregii societăţi, de ceea ce vor spune corpurile profesionale din acest sistem, vom asculta absolut toate argumentele, indiferent că vor fi prezentate cu patimă sau cu mai puţină patimă, pentru că Parlamentul decide. În semifinală, preşedintele promulgă sau întoarce înapoi. Dezbaterea parlamentară va începe după ce vor fi ascultate toate argumentele şi acele argumente vor putea fi repetate şi în timpul dezbaterii parlamentare”, a precizat Dragnea." Ca NU am pic de incredere in vorbele lui Dragnea e altceva, eu chiar cred ca propunerile lui Tudorel Toader sunt de fapt ale lui Dragnea si Tariceanu, care desi NU vazusera TEXTUL scris au fost de ACORD de la inceput cu "parerile" lui Tudorel! Numai ca Ieri reprezentata Comisiei Europene la Bucuresti a avut o reactie foarte Dura, la fel Ambasada Gemaniei a declarat ca "impartaseste ingrijorarile Ambasadei SUA", in timp ce toti IERI Angela Merkel a trimis un mesaj CLAR Poloniei ca NU mai poate continua asa, adica sa-si subordoneze Politic Justitia, FIX cum procedeaza PSd-ALDE! Doar ca NU cred ca cei de la Brussels vor fi la fel de toleranti vreme lunga cum au fost cu Polonia, avertismentele la adresa Romaniei sunt mult mai dure! La Brussels e NOROCUL nostru, altfel cu Dragnea si Triaceanu ajungem ca-n vremea lui Adrian Nastase!
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
ha,ha @ Rezistentul
+7
Vrei sa spui coloana a 5-a bolsevica, formata intr-adevar de oamenii noi rezistenti, formati in laboratoarele ceausiste, si perfectionati in cele soroisto-securiste.
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 43 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 58 minute