Proiectul liberal fără proiect

Ce s-a ales din proiectul ”Reclădirea naţională”, lansat de PNL? Am urmărit evoluţia vedetelor acestui partid pe diverse canale de propagandă. Nici programul de guvernare nu mai este un subiect, necum această ”reclădire naţională” fără reclădirea PNL (şi ea neterminată). Reclădirea naţională pare să se fi terminat înainte de a începe. Peste tot, Alina Gorghiu, Teodor Atanasiu, Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu se limitează la un banal ”Jos Ponta”! Ponta şi-a abandonat partidul (parcă asta ar fi marea problemă a PNL), Ponta nu conduce guvernul, Ponta să demisioneze pentru că am prezentat un fel de majoritate. La votul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca director SIE am demonstrat-o!

La ultimele apariţii TV, Vasile Blaga, Alina Gorghiu şi Teodor Atanasiu n-au mai pomenit nimic despre ”Reclădirea naţională”. Nici măcar despre ”Rădăcini pentru România”, un proiecţel de campanie de replantări pe care l-am auzit invocat de vreo două-trei ori. Până acum n-am văzut nici un pui de brad sau stejar cu etichetă de PNL plantat pe vreo alee şi nici pe cine ştie ce versant defrişat. Toate aceste trei personaje fac parte din vechea bandă de mizerabili a politicii româneşti. Firme, contracte, funcţii şi bunăstare, clienţi şi colaborări, care mai de care, din toate acestea rezultând actualul val uriaş de neîncredere. În România, în posibilitatea de a te realiza în acest climat, în instituţiile de forţă sau de hârtie şi, în cele din urmă, în clasa politică. Şi Vasile Blaga, şi Alina Gorghiu, şi Teodor Atanasiu, şi Cătălin Predoiu au în CV-ul lor secvenţe de participare la devalizarea României, la decăderea comportamentului public, la nehaleala cu care au folosit politica în interese proprii. Mai pe scurt, şi ei sunt parte din trecutul mizer al politicii româneşti, din care fac parte şi Victor Ponta, şi Valeriu Zgonea, şi Dan Şova, şi Ion Iliescu, şi Victor Hrebenciuc, şi Adrian Năstase, şi Theodor Stolojan şi toţi cei care vă mai vin în minte din 1990 şi până astăzi. Şi care sunt prin toate partidele, inclusiv prin cele care au dispărut, cu alde Becali şi Dan Diaconescu la timona scufundării lor. Şi de care guralivii lideri ai PNL şi PDL cred că se diferenţiază prin faptul că ei au sprijinit un preşedinte şi sunt doar în opoziţie şi tocmai au găsit încă o vulnerabilitate a PSD-ului în care să insiste cu pikamerul declaraţiilor mânioase.

Singurul mare proiect pe care ni-l propun cei din PNL este să demisioneze Victor Ponta şi să plece PSD-ul de la putere şi să lase loc PNL-ului, care să se încoţopenească în fotoliile din Palatul Victoria (adică la ciolan) sprijinit de proteza intelectuală şi politică numită Gabriel Oprea-UNPR. Asta ar fi tot ce vor aceşti muşterii ai profitului din politică! Nu schimbări fundamentale, nu idei majore, nu proiecte de modernizare a instituţiilor şi întoarcerea conducătorilor la clasicele valori morale. Pur şi simplu să se învârtă roata mai repede şi să le vină rândul cât mai curând. Ăsta e tot sensul zbaterii acestor Caţavenci de şcoală nouă. A rămâne captivi în demonstraţia unei asemenea înşelătorii politice banale înseamnă a fi părtaşi la blocarea ţării noastre în aceeaşi stare de lucruri.

Ce putem noi face? Mă refer la cei care nu avem de gând să intrăm în politică şi să punem de un nou partid (sper că mai există în România şi asemenea oameni!). Cel mai important lucru este să nu le acordăm nici un credit. Să-i fluierăm în egală măsură pe cei care sunt la putere şi pe cei care se pregătesc să îi înlocuiască, folosindu-se de aceleaşi mijloace.

Şi să-i cerem celui care prin Constituţie este definit ca mediatorul din societate să vegheze la împlinirea proiectelor trâmbiţate prin alegeri. Şi, în acelaşi timp, să îi reamintim lui Klaus Iohannis că nu are dreptul să fie agentul politic al PNL-ului, lucru care l-ar face egalul precedentului preşedinte. Klaus Iohannis trebuie să nu uite că a câştigat alegerile promiţând un alt mod de a face politică. Iar din ceea ce a arătat până acum n-a respectat decât reîntoarcerea la o anume decenţă în ieşiri. Nimic altceva!

Poate încerca preşedintele României o schimbare importantă în stilul consacrat mizer al politicii româneşti bazându-se pe aceiaşi oameni şi pe aceleaşi practici? Cu sprijinirea Alinei Gorghiu, cu promisiunea de premier Cătălin Predoiu şi cu încrederea arătată celor trei hoaşte liberal-democrate (Teodor Atanasiu, Marian Petrache şi Vasile Blaga), Klaus Iohannis se integrează perfect doar în trecutul acestor 25 de ani de jonglerie politică. Adică în stilul PSD şi în apucăturile regimului Băsescu.

Danke, Herr Iohannis. Eu unul nu servesc nici de un fel, nici de celălalt!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.