Proiectul privind Centenarul Marii Uniri – adoptat

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri.

Potrivit proiectului consultat de Agerpres, se instituie distincțiile naționale Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” și Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”.

Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” se acordă instituțiilor militare și civile, autorităților administrației publice centrale și locale, unităților administrativ-teritoriale, organizațiilor neguvernamentale, precum și persoanelor fizice care, prin activitatea desfășurată păstrează într-o măsură deosebită memoria faptelor de arme și a sacrificiului uman consemnat în Războiul pentru Întregirea Neamului, contribuie la protejarea mormintelor și a operelor comemorative de război și la studierea istoriei Războiul pentru Întregirea Neamului, mai prevede proiectul.

„Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituțiilor publice și organizațiilor ne guvernamentale, autorităților administrației publice locale sau unităților administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918. Distincțiile prevăzute la alin. (1) se conferă, prin decret, de către președintele României, la propunerea motivată a președinților celor două Camere ale Parlamentului, a prim-ministrului, a președintelui Academiei Române sau a Departamentului pentru Cultură, Culte și Centenar din cadrul Administrației Prezidențiale”, se mai spune în proiect.

De asemenea, se instituie Medalia Parlamentară „România Centenară”, distincție care se va conferi, prin hotărâre, de către Parlamentul României, parlamentelor sau altor instituții ale statelor care au sprijinit eforturile de realizare a statului național unitar român modern și parlamentelor sau altor instituții ale statelor partenere care au sprijinit și susțin eforturile României de integrare euro-atlantică.

„Guvernul României va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Național de Aniversare a Centenarului aferent anului următor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Guvernul României va elabora până la 30 iunie 2017 calendarul de activități pentru comemorarea Războiului de Întregire a Neamului în anul 2017. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza manifestări, ceremonii și activități legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și al Marii Uniri. Activitățile din Programul Național vor fi finanțate din bugetele autorităților publice și instituțiilor organizatoare. Guvernul României prin Secretariatul General va asigura cofinanțarea activităților prevăzute în Programul Național de celebrare a Centenarului. Guvernul României va selecta activitățile care vor primi cofinanțarea și va decide cuantumul acesteia”, mai menționează inițiativa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.