Promisiunea lui Merkel pentru estul Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel, aflată sâmbătă în vizită la Kiev, a pledat pentru instituirea unui armistiţiu bilateral în regiunile separatiste din estul Ucrainei. Totodată, Angela Merkel a promis 500 de milioane de euro pentru reconstrucție în estul Ucrainei, grav afectat de la începerea conflictului. Cancelarul german şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, au anunţat crearea, în curând, a unui fond special de 500 de milioane de euro pentru reconstruirea infrastructurii în regiunea Donbas, afectată de conflictul între armata ucraineană şi separatiștii proruşi.

„Ne amintim cu toţii de Planul Marshall destinat Europei postbelice. Pot spune astăzi că acesta este Planul Merkel, destinat reconstruirii infrastructurii în Donbas”, a spus Poroşenko.

Poroșenko a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o cu Merkel, că războiul nu este opțiunea ucrainenilor și că le-a fost impus din afară.

Șeful statului ucrainean a promis însă că va face totul pentru pace.”A venit vremea ca pacea să se instaureze în zona Donbas. Administraţia ucraineană va face totul, în colaborare cu partenerii europeni, pentru a se ajunge la pace. Dar acest lucru nu se va întâmpla în detrimentul suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei”, a declarat Poroşenko, potrivit AFP.

Poroșenko a mai spus că Ucraina și Uniunea Europeană și-au coordonat și pus de acord poziția pe care o vor avea la 26 august la reuniunea de la Minsk, în Belarus, la care va participa și președintele rus Vladimir Putin. El a confirmat totodată că în septembrie va convoca parlamentul pentru a ratifica acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Președintele ucrainean a mai afirmat că Ucraina va conlucra cu Europa pentru a face tot ceea ce este cu putință pentru a obține pacea, dar nu cu prețul suveranității, a integrității teritoriale și a independenței Ucrainei. Președintele ucrainean și-a exprimat convingerea că va fi din nou pace în estul țării imediat ce „mercenarii străini” înarmați vor fi eliminați.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că „integritatea teritorială” a Ucrainei este obiectivul politicii externe germane și a anunțat totodată măsuri financiare menite să ajute sectoarele energetic și al alimentării cu apă din Ucraina și să îmbunătățească situația refugiaților.

Merkel a pledat pentru un acord de încetare a focului complet în Ucraina și a insistat ca Moscova să se implice în planul de pace alături de Kiev, apreciind că succesul nu este posibil dacă doar o singură parte este interesată de soluția diplomatică. „E nevoie de ambele părți pentru a avea succes. Nu se poate obține pacea pe cont propriu. Sper ca discuțiile cu Rusia să ducă la rezultate”, a spus Merkel. „Planurile sunt pe masă… acum a venit vremea faptelor”, a insistat cancelarul german.

Merkel, care și-a asumat rolul de mediator în conflictul care durează deja de luni bune, este de părere că principalul obstacol în calea unui acord de încetare a focului între forțele ucrainene și separatiștii proruși care se înfruntă în estul Ucrainei este lipsa de controale de-a lungul frontierei dintre Ucraina și Rusia. Ea consideră că, pentru a obține un armistițiu real, este nevoie să se ajungă la un acord între Rusia și Ucraina pentru ca frontiera să fie monitorizată cu ajutorul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Țările occidentale susțin că au dovezi nenumărate potrivit cărora, de-a lungul frontierei comune, sunt transportate ilegal arme dinspre Rusia către rebelii proruși, însă Moscova a negat aceste acuzații în repetate rânduri.

Găsirea unei soluții diplomatice este o prioritate, dar trebuie găsită o soluție care să fie acceptată de toți, a avertizat Merkel, salutând totodată deschiderea manifestată de Poroșenko în ceea ce privește descentralizarea, deschidere pe care a calificat-o ca fiind un semn bun.

În ceea ce privește Rusia, Merkel spune că pentru moment adoptarea de noi sancțiuni împotriva Federației Ruse nu se află printre priorități, dar a menționat că nici nu le poate exclude pe viitor, în cazul în care situația în regiune se va înrăutăți.

De asemenea, cancelarul german a apreciat că nimic nu a făcut-o să-și schimbe opinia potrivit căreia anexarea Crimeii de către Rusia a fost un lucru rău și nu a fost uitat. „Ceea ce s-a întâmplat (anexarea Crimeii de către Rusia) este o încălcare a integrității teritoriale. Dacă o recunoaștem, asta va afecta întreaga Europă, va altera coexistența pașnică în Europa”, a explicat cancelarul german. De aceea „este atât de necesar respectarea principiului integrității teritoriale”, a adăugat Angela Merkel, în opinia căreia „trebuie păstrat (controlul asupra) Lugansk-ului și Donețk-ului”, scena unor lupte intense între forțele armate ucrainene și milițiile separatiste proruse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.