Promisiunile ministrului Sănătăţii privind salarizarea

Din 2018, salarizarea personalului medical va fi apropiată de nivelul salariilor din Uniunea Europeană, creşteri semnificative având loc şi în acest an, a scris miercuri ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pe pagina sa de Facebook.

„Am făcut deja paşi importanţi pentru a corecta o parte din deficienţele sistemul public. Din 2018, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană. Creşteri semnificative au avut loc şi în acest an. Dotarea spitalelor cu aparatură modernă este o prioritate. Am livrat echipamente de anestezie, radioterapie şi de diagnostic imagistic de ultimă generaţie în foarte multe dintre spitalele care nu dispuneau de aceste tehnologii. Vom continua politica de achiziţii de echipamente moderne până când absolut toate spitalele judeţene, regionale şi universitare vor avea dotările de care pacienţii noştri au nevoie”, a scris Bodog.

Precizarea ministrului vine în contextul unei analize conform căreia, în ultimii 10 ani, 5.000 de medici au plecat din sistemul public de sănătate.

„Sistemul public de sănătate a pierdut 5.000 de medici din 1997 până în prezent, în timp ce peste 21.000 de medici au intrat în sistemul privat, conform analizei Profit.ro. Astfel, peste 35.000 de medici şi 80.000 de asistenţi medicali activau în sistemul public în 2016. Cifrele pentru sectorul privat arată că aici activează peste 21.000 medici şi 42.000 de asistenţi medicali. La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atât migraţia tinerilor doctori peste hotare, cât şi părăsirea sistemului de stat de profesionişti pentru mediul privat”, a adăugat şeful Ministerului Sănătăţii.

Bodog a subliniat că sistemul public de sănătate trebuie să ţină pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, dar şi cu infrastructura medicală disponibilă în sistemul privat.

„Mulţi dintre români nu îşi permit să se trateze în mediul privat. Nici nu ar trebui să fie nevoiţi să o facă. Plata contribuţiilor la asigurările de sănătate le garantează accesul la serviciile medicale de care au nevoie. Sistemul public de sănătate trebuie să fie nu numai principalul furnizor de servicii medicale pentru români, dar şi principalul furnizor de calitate”, a mai spus sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.