Promovări și doctorate dubioase în Poliția Română

La Satu Mare se relansează lupta pentru funcția de șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP), după ce principalii aspiranți au eșuat în vara anului trecut. Comisarul-șef Emilian Șugac, care era împuternicit locțiitor al șefului IJP și pe care soția sa, ofițer de poliție judiciară la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, voia să-l facă șef de inspectorat cu orice preț, s-a pensionat după ce Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a sesizat Agenția Națională de Integritate, în urma unor articole de presă cu privire la nedeclararea calității de asociat într-o societate comercială. Iar comisarul-șef Dinu Urâte, șeful Poliției Municipiului Carei, cunoscut drept un vânător de funcții pe filieră politică, s-a făcut de râsul curcilor la concursul organizat pentru funcția de locțiitor al șefului IJP, obținând o medie de 1,85.

În aceste condiții, în toamna anului trecut, la comanda IJP Satu Mare a fost împuternicit de către Inspectoratul General al Poliției Române comisarul-șef Alin Hanis, care ocupa funcția de șef al Poliției Municipiului Oradea. Anterior, Hanis a deținut funcția de șef al Poliției Municipiului Beiuș.

Man, procurorul protejat de Kovesi

Conform unor surse din Oradea, ascensiunea lui Hanis s-a datorat faptului că este consătean, prieten și partener de vânătoare cu fostul procuror-șef al DNA Oradea Ciprian Man. După ce au apărut mai multe dezvăluiri la adresa sa în ziare și la televiziuni naționale, procurorul Man a fost mutat, la sfârșitul lunii martie 2017, în structura centrală a DNA de către procurorul-șef Laura Codruța Kovesi, pentru a i se pierde urma și a-l proteja. Potrivit acestor dezvăluiri, polițistul Hanis l-a scăpat pe procurorul Man de un dosar de braconaj în 2008, când activau amândoi în municipiul Beiuș.

Comisarul-șef Alin Hanis nu avea de gând să facă mulți purici la Satu Mare, urmărind să preia funcția vacantă de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, județ mult mai mare și mai important, după expirarea împuternicirii la comanda IJP Satu Mare. La începutul lunii mai a.c., după expirarea împuternicirii, comisarul-șef Alin Hanis s-a întors la comanda Poliției Municipiului Oradea. Înainte de plecarea sa, a fost împuternicit în funcția de locțiitor al șefului IJP Satu Mare comisarul-șef Sorin Stan, care a preluat apoi interimar funcția de inspector-șef până la organizarea concursului pentru ocuparea acesteia. Stan a activat anterior ca șef birou în cadrul Serviciului de Investigații Financiare din IJP Satu Mare și nu este cunoscut ca fiind legat de tabere politice sau de cercuri de interese.

La Academia Naţională de Poliţie, doctoratele au regimul de protecţie a datelor personale

Avansați „la apelul bocancilor“

Într-un asemenea context, au apărut noi aspiranți la funcția de șef al IJP Satu Mare, care se bazează pe susținerea unor grupuri politice sau unor oameni de afaceri potenți. Potrivit unor surse din poliție, aceștia ar fi comisarii-șefi Marius Mureșan și Gheorghiță Neamț, care și-au început cariera ca ajutori de șefi de post, iar ulterior au devenit ofițeri de poliție „la apelul bocancilor“ și au obținut funcții importante cu sprijin politic. Marius Mureșan a fost ajutor de șef de post în comuna Certeze și a devenit ofițer de poliție cu sprijinul nașului său, Mihai Crișan, unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din Țara Oașului. Acest Crișan a avut relații foarte apropiate cu foștii șefi ai IJP Satu Mare, chestorul Liviu Tăut, respectiv comisarul-șef Constantin Taloș, precum și cu șefi importanți din IGPR, ca, de exemplu, chestorul Gheorghe Popa (fost șef și adjunct al IGPR și rector al Academiei Naționale de Poliție), comisarul-șef Trofin Hristachi (director adjunct la Direcția de Resurse Umane din IGPR) și Vlad Barbu (cadru didactic la Academia Națională de Poliție, fost prorector). Aceștia au fost invitați de Crișan la mai multe ospețe la complexul său turistic din Valea Măriei, unde erau serviți de fete deocheate, în costumul Evei. Datorită acestor relații, timp de mai mulți ani, omul de afaceri Mihai Crișan a decis promovările mai importante din IJP Satu Mare, fiind poreclit „șeful de cadre“ al inspectoratului.

Prieteni la cataramă cu infractorii

În cursul anului trecut, Mihai Crișan a fost condamnat în primă instanță la 2 ani și 10 luni de închisoare pentru mai multe infracțiuni de dare de mită și a fost trimis în judecată într-un alt dosar de către DNA pentru mituirea a doi polițiști, comisarul-șef Vlad Boșca, fost șef al Serviciului de Investigații Criminale, și agentul principal Felician Jurj, lucrător la acest serviciu, care l-au favorizat într-un dosar în care trebuia cercetat pentru tentativă de omor. Din interceptările realizate în acest dosar rezultă că relațiile dintre Crișan și foștii șefi ai IJP și IGPR erau atât de apropiate, încât acesta își permitea să folosească apelativele „măi“, „ciao“ și „pa“ și să-i tutuiască cu „Gică“, „Cristi“, „Barbu“, „Liviu“ și „Costică“. Un astfel de infractor a ajuns să se bată pe burtă cu capii Poliției Române.

Grație lui Crișan, Marius Mureșan a fost promovat adjunct al șefului Poliției Municipiului Satu Mare, șef al Serviciului Poliției de Proximitate și șef al Serviciului de Ordine Publică, funcție pe care o ocupă și în prezent.

„Frăția doctoratelor“: Mureșan și Taloș

Comisarul-șef Marius Mureșan este susținut pentru funcția de șef al IJP de către afaceristul Mihai Crișan și de fostul șef al IJP Constantin Taloș, care se mai bazează pe unele relații din IGPR. Și Taloș și-a început cariera ca ajutor de șef de post în comuna Lazuri. În toamna anului trecut, comisarul-șef Taloș l-a recomandat pe Mureșan pentru funcția de adjunct al inspectorului-șef interimar Hanis, cu ocazia unei vizite pe care i-a făcut-o la sediul IJP. Mureșan are însă o mare problemă cu doctoratul său dobândit în mod dubios. Și Mureșan și Taloș au dobândit doctorate peste noapte, cu sprijinul afaceristului Crișan. Unii spun că acesta le-a rezolvat doctoratele din Republica Moldova, alții că de la Academia Națională de Poliție. În cursul anului 2015 i-am solicitat, printr-o interpelare, fostului ministru de Interne Gabriel Oprea să-mi comunice unde și cum au obținut doctorate comisarii-șefi Constantin Taloș și Marius Mureșan, dar acesta a refuzat să-mi răspundă, pretextând că sunt informații care beneficiază de regimul de protecție al datelor cu caracter personal. Am sesizat și Serviciul Teritorial Oradea al DNA, dar vajnicii procurori anticorupție s-au culcat pe o ureche. Cert este că nimeni din Satu Mare nu le-a văzut și nu le-a citit lucrările de doctorat până în prezent, neprezentându-le nici măcar prietenilor apropiați. Poate că Mureșan va oferi detalii despre doctoratul său în CV-ul pe care-l va prezenta cu ocazia înscrierii la concursul pentru funcția de șef al IJP Satu Mare.

Complexul turistic din Valea Măriei, „cuibuşor de nebunii” deocheate pentru mulţi mahări din Poliţie

Neamț promovat de Ciocan

Celălalt pretendent, Gheorghiță Neamț, a fost ajutor de șef de post în comuna Turț și a fost intens promovat în perioada în care prefect al județului Satu Mare a fost Gheorghe Ciocan (PSD), cu care era în relații apropiate. Neamț a fost promovat atunci în funcția de locțiitor al șefului Poliției Municipiului Satu Mare. Ulterior, Neamț a deținut funcții în cadrul Serviciului de Investigații Financiare și a fost detașat ca ofițer de poliție judiciară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare. Comisarul-șef Gheorghiță Neamț este creditat cu șanse mai mari pentru funcția de inspector-șef, întrucât este susținut puternic de gruparea oșenească din PSD Satu Mare, în frunte cu primărița orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca (președinte interimar al organizației județene), fostul prefect și deputat Gheorghe Ciocan și primarul comunei Racșa, Toma Betea, secretar general al organizației. De-a lungul timpului, Neamț a protejat și favorizat mai mulți lideri și primari PSD care au avut probleme penale, ca, de exemplu, primarii comunelor Odoreu și Racșa, Dumitru Pop, ­respectiv Toma Betea.

Colegi din poliție afirmă că Neamț ar fi fost implicat în afaceri cu primarul Betea, referitor la construirea și dotarea unei case de vacanță pe malul Lacului Mujdeni, pentru care a solicitat sprijinul unor oameni de afaceri. Lui Neamț i se mai reproșează că ar fi implicat și în afaceri cu o firmă de taximetrie, la care ar deține patru taximetre pe numele socrului său. Există bănuieli că în ultimii ani Neamț i-ar fi făcut servicii și unui fost șef de-al său care a devenit lichidator judiciar, cu care se întâlnește destul de des.

Polițist cu apucături de milițian

Cu doi ani în urmă, conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea a decis să se renunțe la ofițerii de poliție judiciară detașați de la IJP Satu Mare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare din cauza comportamentului necorespunzător, chiar abuziv, al unora dintre aceștia, îndeosebi al comisarului-șef Gheorghiță Neamț. Acesta s-a dedat la tot felul de practici milițienești învățate înainte de Revoluție. Astfel, într-un dosar a citat un cetățean în calitate de suspect, deși împotriva acestuia nu fusese începută urmărirea penală de către procuror. Într-un alt dosar, i-a adus la cunoștință suspectului dispoziția procurorului de începere a urmăririi penale după doi ani și patru luni de la emiterea acesteia. De asemenea, aceluiași suspect i-a adus la cunoștință ordonanța procurorului prin care s-a dispus instituirea sechestrului asigurător după peste șapte luni de la emiterea acestuia. În mod firesc, instanțele de judecată au anulat astfel de acte. Toate acestea denotă o rea-credință care intră sub incidența infracțiunii de represiune nedreaptă.

Sărut mâna, nașu’!

Rechizitoriul pe baza căruia afaceristul Mihai Crișan a fost trimis în judecată pentru dare și luare de mită menționează faptul că „inculpatul Mihai Crișan, în ciuda faptului că prezintă lacune elementare în ceea ce privește scrierea corectă a limbii române (aspect care rezultă din declarațiile olografe ale acestuia), se afla în relații apropiate cu mulți dintre ofițerii de rang înalt din structurile Poliției Române“. Aspect care rezultă și dintr-o serie de interceptări ale unor convorbiri telefonice, prezentate în rechizitoriul cauzei.

Crișan Mihai: Da, Marius!
Marius Pintea: Sărut mâna, nașu’!
C.M.: Salut!
M.P.: Misiune îndeplinită!
C.M.: Da? Ai fost?
M.P.: Da! Nu s-o gând… îți dai seama că la cine ai zis tu s-o gândit prima dată!

(Discuție telefonică din 23.03.2012, ora 09.23:09)

Crișan Mihai: Domnu’ Barbu!
Barbu Vlad: Da!
C.M.: Să trăiești, ce faci?
B.V.: Da’ ce să fac? Treabă!
C.M.: Ne îmbătăm astăzi?
B.V.: Astăzi!
C.M.: Ei?
B.V.: Nu, nu astăzi!
C.M.: Dar de ce?
B.V.: Astăzi, treabă, că… e ziua Poliției și e ultima zi de război! Ha, ha,ha, da! Pentru asta bem, știi?

(Discuție telefonică din 23.03.2012, ora 15.14:18)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 275 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.