×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 24 august 2017, 08:03
EUR (€)
+0.0006 ↗
4.5873 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
3.8951 RON
• • •
Pericol pe piața de capital autohtonă
Proprietatea românească, transferată în portofele de pe Wall Street
Paul Singer
Paul Singer

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea din 2010, a solicitat acţionarilor FP să aprobe în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA) reducerea capitalului social subscris de la 5,23 miliarde de lei la 4,85 miliarde de lei, prin anularea unui număr de 739.398.468 de acţiuni proprii, cu o valoare nominală de 0,52 lei, achiziţionate de Fond în cadrul celui de-al şaptelea program de răscumpărare. Astfel, după diminuare, capitalul social subscris va fi împărţit în 9.334.628.278 acţiuni, cu valoarea nominală de 0,52 lei pe acţiune. Această mișcare gândită de americanul Paul Singer, numit „hoitarul de pe Wall Street“ și care stă în spatele Franklin Templeton, deturnează sensul desființării FP.

În ultimii ani, Fondul a lichidat dețineri de aproape 550 de milioane de euro de la companii de stat precum Romgaz, Transelectrica sau OMV Petrom. Ce înseamnă asta? Că administratorul FP, Franklin Templeton, s-a angajat, la ordinul acţionarului cel mai puternic, Paul Singer, să transfere valoarea din conturile şi portofoliile Fondului spre cele ale acţionarilor prin aşa-numita operaţiune „vânzare pe bucăţi“. Practic, FP vinde cele mai bune acţiuni din portofoliu şi cu banii încasaţi îşi răscumpără acţiunile, le anulează apoi, reduce capitalul şi distribuie diferenţa de bani acţionarilor. Şi în felul acesta Paul Singer şi celelalte fonduri de investiţii care populează acţionariatul FP pun mâna pe hălci din ce în ce mai mari din capital. Astfel că FP, creat pentru a despăgubi persoanele care au fost deposedate de proprietăţi de către regimul comunist, a ajuns să transfere bani altor personaje. Sunt voci pe piaţa de capital care spun că acţiunea aceasta de răscumpărare urmăreşte de fapt desfiinţarea FP.

„Spuneam la începutul anului 2016 că Fondul Proprietatea s-a aşezat cu faţa la apus. De fapt, am sesizat intenţia de lichidare a Fondului încă de acum trei ani, în urma acumulării în «mâinile» unor fonduri americane de hedging (în special, Elliot şi Cartesian) a peste 62% din acţiuni. Noii deţinători ai controlului fondului au impus în AGA un mandat precis administratorului Franklin Templeton: lichidarea treptată a afacerii. Ba, chiar i-au fixat şi un onorariu de succes pentru asta. Şi s-a trecut la treabă. S-a început cu participaţiile în societăţi din domeniul energiei. Vânzările de acţiuni din acest domeniu s-au făcut în pachete mari, ceea ce a dus, inevitabil, la mari discounturi – la Romgaz, Transgaz şi Transelectrica au fost vânzări de circa 500 milioane euro, la discounturi de circa 12% (organele de anchetă penale ar face bine să urmărească aceste acţiuni, pentru a vedea cine a beneficiat de informaţiile privilegiate necesare pentru a face această uriaşă afacere)“, a declarat recent avocatul Gheorghe Piperea.

Mișcări de vânzare-cumpărare cu profit

În ianuarie 2016, Fondul Proprietatea a mai efectuat o reducere de capital social, în vederea restituirii către acţionari a unei părţi din aporturi, rezultând o sumă de restituit de circa 100 de milioane de euro, sumă care, conform Codului fiscal român, este scutită total de impozite şi taxe (cu condiţia să fie vorba despre o reducere de capital nedeterminată de pierderi). Cum 62% din acţiuni sunt deţinute de cele două fonduri, peste 60 de milioane de euro au ieşit din ţară, fără plata vreunui cent ca impozit sau taxă către statul român. În ultimele luni, firmele lui Paul Singer au făcut câteva mișcări de vânzare-cumpărare a unor acțiuni OMV Petrom din care a scos profit, prin diferența de preț. În data de 17 martie a înstrăinat 2 milioane de acțiuni OMV Petrom, la un preț mediu pe unitate de 0,3035 lei. Cu câteva zile mai devreme, între 10 și 14 martie, a cumpărat 7,15 milioane de acțiuni la un preț cuprins între 0,2926 și 0,2966 lei. La începutul lunii martie, a vândut în jur de 8 milioane de acțiuni, la un preț mediu de 0,3 lei acțiunea. După cum se observă, vânzările s-au făcut la prețuri de peste 0,3 lei, iar cumpărările, la prețuri sub acest nivel. În luna februarie a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat cea mai mare ofertă de răscumpărare de acțiuni FP, administratorul Franklin Templeton punând pe masă 582,4 milioane de lei pentru a răscumpăra 640 milioane de acțiuni FP.

Cine este omul din spatele Franklin Templeton

Paul Singer, omul din spatele mişcărilor de la FP, dar şi de la Roşia Montană, este supranumit „hoitarul de pe Wall Street“ pentru modul cum ştie să facă bani de pe urma unor aşa-zise hoituri: companii şi naţiuni falimentare. Financial Times a spus despre el că a ieşit în evidenţă prin creativitatea şi tenacitatea strategiilor puse în aplicare la nivel internaţional de fondurile sale, folosindu-se de studiile juridice.

Singer a pus pe picioare Elliott Management, unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, care administrează active de circa 25 de miliarde de dolari. Interesul său converge către achiziţia de datorii cu risc mare de rambursare.

Singer este absolvent de psihologie şi ştiinţe juridice. A plecat la drum cu Elliott, după ce a strâns 1,3 milioane de dolari de la rude şi prieteni în 1977. De numele său se leagă restructurările de la Chrysler şi Lehman Brothers, dar şi de al doilea faliment al Argentinei. În 2008, Elliott a cumpărat obligaţiuni de stat emise de Argentina pentru 48,7 milioane de dolari. Compania a cerut plata integrală, incluzând dobânzi şi penalităţi, echivalent al unei sume care se ridică la 1,44 miliarde de dolari, potrivit Huffington Post. Adică un câştig de 30 de ori mai mare decât investiţia făcută de Singer. Diferendul cu autorităţile de la Buenos Aires se dispută acum la curţile internaţionale. Mai înainte de Argentina, Singer a scos bani din Peru şi Congo. În 1996 a recuperat o datorie de 58 de milioane de dolari, pe care a cumpărat-o mai înainte cu 11,4 milioane de dolari. De la guvernul din Congo a primit 90 de milioane de dolari, pentru datorii pe care le-a cumpărat cu mai puţin de 20 de milioane de dolari.

Mihai Antonescu, Bursa: „FP, o construcție șubredă“

„FP e alcătuit din participaţii la societăţi nu tocmai transparente, 13 listate (28%), 32 nelistate (61%), nerentabile, cu perspective de a deveni nerentabile sau imprevizibile, administrate dubios, căpuşate de grupurile care le-au luat în arendă, în unele cazuri. Acţionarii au dobândit, în semnificativă proporţie, părţile deţinute, prin trafic pe o piaţă haotică de drepturi litigioase, evaluate după criterii obscure, achiziţionate la valori profund discrepante. Principalele deţineri ale FP sunt la companii şubrede, fără producţie competitivă, fără planuri viabile, fără cercetare şi proiectare care să promită articole revoluţionare destinate unei pieţe determinate. Companii care depind de reglementări de preţ, de politica acţionarilor majoritari, de resurse naturale. Reducerea capitalului şi a valorii titlurilor nu e nici o surpriză, nici o nenorocire, în sine. Nici distribuirea a jumătate de miliard de lei, în compensaţii de 5 bani, nu e un lucru total greşit“.

Cosmin Pam MateiPublicat Duminică, 26 martie 2017
15801
 | 24
 | 47
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ghita Bizonu'
0
Romgaz, Transgaz şi Transelectrica cu u perspective de a deveni nerentabile ??
Publicat Duminică, 02 aprilie 2017
+Răspunde
atenianul
+3
când permiţi accesul la acţiunile unui fond a altui fond ( ca o factură fictivă sau un cec fără acoperire, ipotecarea ipotecii-subprime) un fond care are şi durata de viaţă limitată la 3 ani ce crezi că se întâmplă? e ca şi cum ai lua în întreţinere un bătrân de 130 ani, câştig garantat! oare când a avut loc ultimul control la FP din partea fiscului sau a AVM, C.Concurenţei, ASF...sau când s-au anulat acţiunile emise de ANRP ptr FLORICĂ, PRIN INFRACŢIUNE, ETC....
Publicat Marţi, 28 martie 2017
+Răspunde
Valahu
+3
La fel ca si autostrada Bechtel. JAF !
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
romanul
+5
Puneti pe tapet chestiunea *jecmanirii, a transferului ILEGAL a avutiei Romania* peste hotare fara ca *gulerele grase si albe de pe wall street@ sa dea socoteala NIMANUI si o sa vedeti cat de vehement sunteti atacati, cate explicatii halucinante primiti. Romania trebuie *stoarsa de tot ce are in cek mai scurt timp*, ce se va intampla dupa ..., vom redeveni independenti dar ... |*storisi de toare resursele care dau valoare Romaniei, si din care occidentul traieste in lux.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
O intrebare ....
+13
Unde ni sunt analistii cei mari din Walachei? Cei care fac zi de zi clabuci daca Guvernul creste pensiile si salariile? Unde este Moses Guran , de ce face el pe Baba Vanga cu preziceri alarmiste despre cutremure de 10 grade pe Richter, cam cat un vin de buturuga ? Alti magnifici analisti iconomisti se lupta cu Dreptul Constitutional al DNA de arestarea Guvernului , cata vreme Propaganda, incepand cu Regimentul de Garda de la Irealitatea , nexam vorbe pe subiectul asta ! Morti in papusoi! Pai normal, caci i-a izbit Politically Correctness pe cand duceau mana la buzunar! Si va mai spun o cestiune: acest fond s-a infiintat la cererea lobby-ului ovreiesc de pe Potomac , cap de furtun in RO Stolojan, care una - doua avea treaba cu salariul lui madame Lulache , care pare-se nu percuta corespunzatori cerintelor lobbistilor de pe Strada Zidului . Pana la urma lucrurile s-au rezolvat corect de catre noii Gauleiteri veniti de la Mormantul Sfant, via State Department si de catre Kiorul care le statea in patru labe.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Numele @ O intrebare ....
+10
interesant.....se pare ca lumea a ajuns sa fie sclava unora care i-a facut din acte si hartii. Rupeti hartiile si contractele si lumea se va elibera.STATUL sa fie singurul stapan al bogatiilor solului si subsolului.....Nimic sa nu mai plece afara.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
IQ100
+15
o fizionomie tipica de american de Wall Street...semana, la comportament desigur, cu cei ce au luat proprietatile romanilor in 1945-1948....FP trebuie lichidat fara ca romanii sa fie despagubiti...romanii trebuie sa fie scllavi, coloni, nu antreprenori...nu pot beneficiade capital nici macar al ascendentilor ce facusera avere inainte ee 1944, excutatide gloablistiide atunci, zisi comunisti....ma refer l;a ronaii nesecuristi, neslugi inregimentate....daca ai putere si bani lucrezi la scarde 2 generatii si totule curat uscat, mai ales pt tefeleii mancurtizati (pesede ciuma rosie) ...parand ca doar al'de Gittenpiatra ar fi vinovat...sau doar structurile ( unde esti, DMA??/AMI??? SSI???) basite de basescu...astia au fost doar unelte...Romania nu trebuie sa fie aromanilor...romanii au fost doar o unelta locala, la scara istorica ( aproximativ1848-1989), prin care Romania a fost extrasa din disputa ruso -turco-austriaco -maghiara ptr a fi a banksterilor fara de tara.in nici un caz a romanilor, serbi si iobagi ca anul acesta , anul trecut si ca de cand suntem.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Nicola
+37
Ca om de rand stai si te intrebi uluit: de ce se numesc straini care sa conduca si sa gestioneze fonduri ca cel analizat in acest articol, Fondul Proprietatea? Oare dintre toti romanii care pana in anul 1990 au construit economia Tarii cu fabrici, combinate, otelarii care situau Romania in randul tarilor medii dezvoltate nu este niciunul in masura sa gestioneze si sa conduca acest important Fond al Proprietatii? Sau este vorba de o tradare nationala, tradare pe care SRI nu o vede? Oare, se urmareste distrugerea statului roman?
Publicat Duminică, 26 martie 2017
+Răspunde
Taj Mahala @ Nicola
+21
Din istorie, situatia nu ti se pare deja cunoscuta ? Daca Mahalaua Fanarului ne-a adus domnitori "de import" si işlici (ma rog, corect gramatical, işlice) politica actuala ne aduce, pe banda rulanta, nenumarati birlici ...
Publicat Duminică, 26 martie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Nicola
+2
dase urm,areste si se realizeza. A in ceput chiar cu SSI, infiintata de Iliescu si de Astalosz, dupadesfiintarea secu ceausiste.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+11
DESFIINTAREA FONDULUI PROPRIETATEA V A FI UN DEZASTRU PE PIATA DE CAPITAL !!!!!!!!HOITARUL FACE CE FACE DAR CRED CA SI CU AJUTOR PUTERNIC DIN TARA SI ROMANIA V A PIERDE ENORM !!!!!!!!MA INTREB DOAR MA INTREB ACEST STAT ROMAN NU ARE PARGHIILE NECESARE SA OPREASCA ACEASTA OPERATIUNE !!!!!!NU STIU CINE ,CUM DAR O SOLUTIE TREBULE SA EXISTE !!!!!!!!AVOCATUL PIPERA DA NISTE EXPLICATII DAR VREAU CEVA SCURT SI CONCIS CUM POATE ROMANIA SA PIARDA MILIARDE DE DOLARI SI MAI ZICEM CA VREM SA CREEAM FONDUL DE SUVERANITATE CAND II DAM DRUMUL CA TIMPUL TRECE SI DIN CATE SE PARE BANUTII SE DUC SI RAMANEM, FARA SI SA NU AUD DE FMI ,BMI ,ETC ETC !!!!!!!E CLAR PENTRU TOATA LUMEA UNDE A FOST FMI GREU S A SCAPAT DE EI SAU S A MERS SPRE DEZASTRU !!!!!!!!!EXEMPLE SUNT PESTE TOT IN LUME !!!!!SI MA REPET NU STIU DE CE AM SENTIMENTUL CA GUVERNAREA STA PE LOC LUCRU FF GRAV !!!!!SUNT MULTI CARE NE AR PUTEA AJUTA NU UE BIROCRATII DE SI AU FACUT ACUM COLIVA DE 60 DE ANI !!!!!!!RUSIA SUA CHINA JAPONIA !!!!!!!! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !!!!!!CINE VREA SA INTELEAGA BINE ARTICOLUL NU TREBUIE LUAT LITERA CU LITERA TREBUIE BINE DISECAT DTPDV !!!!!!! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !!!!!!
Publicat Duminică, 26 martie 2017
+Răspunde
Radu Humor
+24
Cred că în curând ne vom pierde şi statutul de colonie ! Că într-o colonie nu cred ca stăpânii să-şi permită o asemenea bătaie de joc jupuindu-i în halul ăsta pe bieţii papuaşi ! Un şef de trib le-ar lua scalpul unora ca Stigler, Gitenstein şi ceilalţi colonişti care-i lasă pe băştinaşi şi fără de blăniţa ce le mai acoperea partea ruşinoasă, adică îi lasă în fundul gol ! După ce ne-am transferat toate arhivele cu caracter secret în Israel, mari valori ale Băncii de Stat în Anglia, iată că şi fondurile "Proprietate" iau calea străinătăţii sub privirile tâmpe, sau interesate ale mulţimiilor de servicii secrete plătite din banii românilor, dar se pare că şi din cei ai străinilor ! Că altfel nu se explică cum de-s posibile asemenea jafuri ordinare, la nivel naţional şi nimeni nu ridică vreo obiecţie şi nu trage vreun semnal de alarmă ! Incredibil ! P.S. Acum înţelegeţi de ce a fost dezincriminată trădarea de ţară şi abolită condamnarea la moarte ?! Hai, că nu-i greu !
Publicat Duminică, 26 martie 2017
+Răspunde
Realistul @ Radu Humor
+16
Tocmai ăstai rolul unei coloni să fie jupuită, iar în cel mai bun caz populatiei băștinașilor să li se permită subzistența in rezervații, de regulă mare masă a populației autohtone din colonii sfârșește exterminată prin exploatare(sclavie în trecut, forță de muncă ieftină în prezent),asta nu o spun eu o demonstrează istoria.Nu suntem nici primii și nici ultimii care am fost păcăliți cu mărgele occidentale colorate din sticla sau plastic ...
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
ion
+8
Stau si ma intreb ce se intimpla in Romania? Oare numai ii si excrocii au fost la putere? Incepind cu acel prim esalon care au preluat puterea executiva in toate sectoarele economiei,si tot ce s-a creat ulterior a fost pentru pradarea Romaniei! Urita experienta cu acel prim esalon de conducatori de dupa 1989! Fiind cu origine "sanatoasa"au provenit din familii sarace inainte de preluarea puterii populare au fost niste hiene ce au devorat si vindut Romania! Trist dar adevarat! Acestia sunt capitalistii nostri de azi!
Publicat Duminică, 26 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
Uciderea îngrozitoare a unei ziariste
Publicat acum 18 ore şi 52 minute
Armele artiștilor, în război
Publicat acum 20 ore şi 43 minute
Tânără ucisă de sistemul medical românesc
Publicat acum 15 ore şi 45 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017