Propunerile de modificare, de pe site-ul MJ, vizează totuși articolul privitor la interceptări

După ce ministrul justiţiei decla vineri că vor exista modificiări la legile penale, dar că acestea nu vizează și controversatul articol 140, cel referitor la regimul interceptărilor, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul ministerului apar totuși aceste modificări.

Astfel, controversa iscată în jurul momentului în care ar trebui să înceapă interceptarea, respectiv înaintea începerii urmării penale sau după începerea urmăririi penale, face obiectul unui alineat (14 – n.r.) la art. 138, care prevede că “metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun şi în cazul în care urmărirea penală este începută potrivit art. 305 alin.(1)’.”

Prin acest articol „soluție” se arată că interceptările pot fi dispuse fără a fi începută urmărirea penală împotriva unei anumite persoane.

Adică urmărirea penală este începută in rem ( față de faptă) și nu față de persoană, procurorul fiind obligat să anunţe persoanele vizate de interceptări că sunt urmărite numai când începe urmărirea penală împotriva persoanei în cauză.

Noul Cod Penal şi cel de Procedură civilă au intrat însă de sâmbătă în vigoare, urmând ca miercuri, guvernul să ia în discuție aceste propuneri de modificarea.

Regimul interceptărilor a generat serioase critici, DNA, DIICOT și ÎCCJ contestând incriminatul articol 140.

Preşedintele Traian Băsescu l-a somat joi pe premierul Victor Ponta să facă modificări la legile penale.

„Dacă premierul nu își asumă emiterea unei ordonanțe de urgență, este emblema corupției. Devine scutul oamenilor corupți”, spunea președintele Băsescu.

Ministrul Justiţiei a declarat vineri că vor exista modificiări la legile penale, dar că acestea nu vizează și art. 140, în legătură cu care procurorii au avertizat că îi obligă să anunţe persoanele vizate de interceptări că sunt urmăriţi.

Și premierul preciza vineri că articolul privind interceptările nu face obiectul unor modificări.

„Nu e niciun fel de problemă, în baza codurilor actuale s-a introdus acea prevedere să se facă interceptările după ce începe urmărirea penală, cum a dispus CCR într-o propunere din 2009”, a spus Ponta.

Propunerile de modificare a Codului Penal , care vor fi aprobate miercuri, au fost publicate, sâmbătă, pe site-ul Ministerului Justiţiei.

„Decizia va fi luată de Guvern, dacă soluția va fi ordonanța de urgență, dacă va fi proiect de lege. Ambele soluții. De altfel, propunem pentru miercuri Guvernului un pachet de acte normative”, a spus Robert Cazanciuc.

Procurorii spun că modificările solicitate în legătură cu art. 140 sunt justificate întrucât acestea ar genera posibilitatea a judecătorii să se opună emiterii autorizaţiilor de ascultare înainte de începerea urmăririi unui învinuit.

„Nu cred că undeva în Europa i se zice că e urmărit de noi şi că-ţi ascultăm telefonul”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Pe de altă parte, Ministerul Justiției și Parchetul General spun că acest art. 140 poate fi interpretat și folosit în interesul procurorilor.

O altă modificare importantă se referă la scăderea pedepselor pentru o mare parte din infracţiuni, ceea ce înseamnă posibilitatea eliberării din arest a câtorva sute de deţinuţi.

Potrivit Administraţiei Penitenciarelor peste 400 de condamnaţi au executat deja pedeapsa maximă prevăzuta de nouă lege.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.