Cine sunt procurorii propuşi de Cazanciuc la Secţia I din DNA

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a retras propunerile de numire a Iulianei Bendeac şi a lui Viorel Cerbu la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei a DNA.

„În urma consultărilor avute de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cu procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, cu procurorul şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, Iuliana Bendeac, procurorul şef adjunct al aceleaşi secţii, Viorel Ioan Cerbu, ministrul Justiţiei a decis retragerea propunerii de numire în funcţie a celor anterior menţionaţi care ocupă în prezent, prin delegare, cele 2 funcţii de conducere”, se arată într-un comunicat al MJ transmis vineri AGERPRES.

De asemenea, ministrul a decis înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei şi Dănuţ Volintiru în funcţia de procuror şef adjunct al aceleiaşi secţii.

Robert Cazanciuc a decis şi înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a procurorului Mariana Alexandru.

Solicitările ministrului de retragere şi stabilirea calendarului pentru noile propuneri înaintate se află pe ordinea de zi a şedinţei Secţiei de procurori a CSM din 15 octombrie.

Propus vineri la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Gheorghe Popovici a ajuns la DNA de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, diind delegat, din 10 iunie, ca şef serviciu la aceeaşi secţie.

Popovici poate fi considerat ca „specializat” pe instrumentarea unor dosare ce au vizat avocaţi, procurori şi judecători. Printre cei vizaţi în dosarele la care a lucrat acesta se numără fostul procuror Mihai Betelie, judecătoarea Anişoara Topor din Focşani, dar şi primarul din Năvodari Nicolae Matei.

Cel mai sonor dosar al lui este şi cel mai recent, în care acesta, alături de cea în locul căreia a fost delegat, Iuliana Bendeac, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

În cea mai recentă declaraţie de avere, Gheorghe Popovici a menţionat că are două terenuri în Tulcea, ambele moştenite, un apartament şi o casă în acelaşi oraş, două maşini şi o ambarcaţiune „Norvegia”. La capitolul datorii, Popovici a trecut un credit bancar de 70.000 de lei, luat în 2010 şi scadent în 2020.

Dănuţ Volintiru, propus de ministrul Robert Cazanciuc ca adjunct al lui Popovici, a condus structura DNA de la Gorj, timp de două mandate de câte trei ani, până la 5 ianuarie 2012. La acel moment, el a plecat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, ocupând funcţia de procuror. La 1 iulie 2013, a fost delegat în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, la Structura Centrală a DNA.

Cel mai cunoscut dosar de care s-a ocupat Volintiru este „Trofeul Calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. La judecarea dosarului, avocatul Irinei Jianu a cerut instanţei supreme să solicite Consiliului Superior al Magistraturii relaţii cu privire la traseul profesional al procurorului.

În cea mai recentă declaraţie de avere, Dănuţ Volintiru menţionează că deţine un teren şi o casă în Târgu Jiu şi un cont bancar în care avea, în mai 2012, suma de 4.342 lei. La capitolul datorii, el a trecut un credit bancar de 121.525 de euro, luat în 2010 şi scadent în 2038. În 2011, Volintiru a încasat din salariile de procuror 129.026 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.