×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 21 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:13
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Proștii controlează aproape tot

Nu știu alții cum sunt, dar mie (ca să-l parafrazez pe Ion Creangă), cînd mă întîlnesc cu tot felul de proști prin tot felul de instituții publice, îmi vine să urlu și să mă urc pe pereți. Că de înjurat sau de făcut altceva nu poți încerca. Asta ne blochează. Ei ne încurcă viața, noi trebuie să fim civilizați, politicoși, politically correct, să nu ridicăm tonul și să nu-i luăm de guler sau de gît.

Cum se face că au ajuns în mai toate locurile importante, calde, bine plătite, unde se împart dreptate, drepturi, autorizații, avansări etc.? Cum se face că din asemenea locuri ne otrăvesc viața și uneori ne deturnează destinul și lor nu li se întîmplă nimic? Dacă ai ghinionul să te întîlnești pe șosea cu un prost beat pulbere, ajungi rapid pe lumea cealaltă. Oricîte idei de Nobel ți-ar trece prin cap, toate se duc dracului prin grija unui imbecil. Dacă te examinează un prost care are un tată important și a fost promovat pe pile, ratezi toate concursurile, o iei pe drumuri greșite sau capotezi nervos, ca un internat la Bălceanca. Dacă intri în competiție cu un prost, el cîștigă fără emoții. Știe regulile proștilor și este mai adaptat la slăbiciunile României decît orice absolvent de Harvard sau doctor în științe de la Princeton.

Politica a adus ultimele armate de proști care au cucerit România. Sunt solidari și aliați între ei, gomoși și parfumați în exces, au sprijin politic sau din servicii, au și diplomă de la universități comunale sau din Transnistria și se dau în mașini scumpe și bătătoare la ochi. Cum să îi recunoașteți? Simplu! Prostul ține morțiș să arate ce are și cine este, iar cînd îi prezinți o problemă care depinde de el, începe să se scarpine și să o scalde. Proștii sunt doctori în îngropat orice fel de dosar al oricărui semen, deși sunt mari artiști la dat sfaturi care nu li se potrivesc.

Proștii dau pe afară de incompetență și trufie. Nu putem scăpa de ei decît cu o puternică, poate chiar violentă revoluție care să țintească mecanismele incompetenților. Adevărul este că un analfabet la locul lui, care se zbate cu necazurile sale zilnice din gospodărie, nu mai este un prost, ci un om modest, stimabil, care cinstește locul pe care trăiește.

Revolta noastră vine din puterea proștilor care ne conduc și din deciziile netoate pe care le iau. Cum putem scăpa de permanenta decădere a societății, generată mai ales de exercițiul proștilor din mai toate centrele de decizie?

Puterea proștilor a venit cu noua clasă politică. Fiecare partid, indiferent de orientare, și-a strîns șleahta de mediocri și, la fiecare împărțeală, i-a propulsat în poziții cu greutate la semnătură. Și prostul din politică este viclean. Nu promovează decît unul mai prost decît el. Dacă ar susține un altul mai deștept și mai priceput, s-ar trezi zburat într-o clipă. Asta înseamnă că politica ni i-a adus pe cap și tot ea ar trebui să ni-i ia de pe umeri.

Cum și cine? Astea sunt întrebări la care nu putem răspunde decît cu o altă revoluție.

Dacă ne întoarcem la rădăcina lucrurilor, găsim o lume politică mobilizată mai ales de sentimente în zilele agitate ale lui 1989. Din acele zile și din regimul comunist s-a născut clasa politică responsabilă de decăderea României. Fenomenul a luat amploare și cu fiecare zi avem parte de alții și mai incompetenți în locul incompetentului plecat în altă parte sau promovat cu macaraua. Am intrat într-un soi de cerc vicios, într-o boală incurabilă și contagioasă, care se multiplică cu fiecare prost mic instalat pe o funcție mare. Fiecare cu incompetența lui „naște“ alți proști cu o viteză de iepuroaică.

Cum am putea declanșa o operațiune de curățare a societății? Pare mult mai mai greu și mai fără șanse decît o campanie anticancer. Și totuși, un politician, un partid, un grup civic ar putea lansa o campanie de eradicare a ignorantului cu ifose și cu ștaif. O revoluție de recuperare a profesionalismului și competenței ar putea fi secretul unui partid politic sau idealul unui luptător.

Ați auzit vreun lider care să insiste la măsuri de reconsiderare a competenței, de susținere a oamenilor instruiți și performanți, de promovare a pricepuților cu caracter? Adică a profesioniștilor morali? Eu n-am auzit de nici un politician român care să vizeze sau să încerce așa ceva. Doar sute de lei, procente, metri de asfalt și kilograme de făină și lapte. Probabil că de îndată ce ar declanșa o asemenea campanie, oamenii l-ar arăta cu degetul și l-ar trimite la oglindă sau în jurul său s-ar face un gol enorm.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Luni, 04 septembrie 2017
26994
 | 53
 | 76
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Aurel
0
Oamenii au votat ceva si, dupa cum „anticipa” si Presedimtele, conduc altii. Mai precis, directiile actuale economice (si nu numai) sunt de tip PDL (Dragnea, Valcov), desi s-a luat de peste tot cate ceva, unele bune, dar cu probleme in legarea lor. Cat timp PSD a avut rezultate, s-a mers pe planurile economice de cate 10 ani ale lui Gabriel I. Nastase si Mihai Ionescu (impreuna, avand facultati si doctorate, mai multe decat degetele de la doua maini). Cum a venit Luceafarul mafiei romanesti (Base), nu i-a mai bagat in seama. Doar Ponta a mai preluat ceva. Prim-ministrii sunt ai Serviciilor, Servicii ce slujesc Globalizarea, adica nimic altceva decat distrugerea natiunilor (aceasta, uneori brutala; vezi momentul Soros – Merkel – migranti, moment finantat de adeptii Globalizarii si New Age, nu intamplator prin Soros). Distrugerea valorilor, a tot ce a construit omenirea pana acum, nu este un plan inteligent, ci numai o metoda de a prelua conducerea/puterea pentru gestionarea resurselor, bineinteles, cu concursul fraierilor. Concomitent, se creeaza conflictele de pe glob, artificial, deoarece starea de pace nu aduce bani si nu produce schimbarile necesare, Baietilor…
Publicat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
+Răspunde
Hellaze
0
Da, scrieţi frumos! După cum scrieţi se vede că sunteţi uimit de dimensiunea catastrofică a zilei de azi. Dar trebuie să recunoaşteţi că momentul 1992 a fost momentul în care românii cu bun simţ au primit un mesaj: "gura mică şi la muncă!" . Pe această melodie se fredonează viaţa românului in sotto voce şi cu accente. Cei 600 000 de români ieşiţi în stradă au început revoluţia iar lichelele politice şi haita lor fac azi contrarevoluţia, numai oamenii de valoare ne pot salva pentru că morala decurge din dogme. Cel ce e tributar dogmelor le poate schimba din mediocritate şi lipsă de discernământ dar omul de valoare vede dincolo de dogme.
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
gelu
0
Avem acum salarii prin primarii si consilii judetene de pe la 4000 lei in sus, adica aproape 1000 de euro, in conditiile in care esti plimbat la fel cu o hartie de la un birou la altul. Cine a luat decizia de marire a salariilor fara schimbarea atitudinii si a sarcinilor angajatilor care sa lucreze in beneficiul contribuabilului??
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
atenianul
0
mecanismul este brevetat. se ia o putere externa ansamblului care provoacă o loviluţie , care promovează dezordinea sub emblema de democraţie, revoluţie. apoi se iau cei mai proşti indivizi şi se pun imediat sub puterea externă( suprastatală- un imperiu,o transnaţională, un serviciu, etc ) şi în acest fel orice iniţiativă de funcţionare normală este perturbată întorcându-se chiar orice intenţie bună( acceptată cu bună credinţă) în defavoarea ţării. are la bază două legi sociale- una a lui gustav le bon şi murfi-orice sistem se ocupă cu incompetenţi pe principiul drepturilor câştigate -principiu de bază a democraţiei( totul urcă dar nu mai coboară) şi una populară: viţelul tot mai bou se face. iar suprastatalul nu apare ca vinovat, iar noi apărem prin reprezentare ca proşti. Soluţia este să nu doreşti moartea şefului( suprastatalui) ci să-l faci să şi-o dorească el-tactica straveche a pârjolirii şi otrăvirii fântânilor , a jocului la două capete, a dezinformării.-DECI RĂBDARE că orice lucru ar şi un sfârşit.
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
PD
+2
Corect .... Se pare ca ati citit "IN TARA MAGARILOR" a lui Stefan MOTAS " ZELETIN " din 1916... Ce putine s-au schimbat de atunci ... Ma bucur sa citesc un astfel de articol....felicitari dle.Nistorescu!
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Un patriot dezamagit
+4
Slab articolul ! Draga domnule tot sistemul asta este coordonat de catre Noua Securitate si totul pleaca din decembrie 1989, cand o mana de oameni din vechea securitate au dat lovitura de stat doar pt ca ei si familiile lor sa devina nesimtit de bogati. Toate examenele de angajare in sistemul de stat sunt fraudate de catre SRI.
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
nelu Ploiesteanu
+7
Sunt necontenit uimit de perseverenta si de tenacitateacu care se tin agatati de posturile lor prostii.Specialisti in nimic acesti tehnocrati ai vidului alcatuiesc o retea complexa,functioneaza o tehnologie subtila prin care se acopera si se apara reciproc cu o strategie nti la cea mai vaga amenintare cand simt ca planeaza asupra scaunelor lor comode. Nu stiu ce se mai poate face,pe zi ce trece ne resemnam ca inaintea unei fatalitati consacrate.De unde poate sa renasca o constiinta colectiva,de morala si de intransigenta contra indolentei acestor prosti,paraziti bugetivori insurubati in ?
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Ion
+8
Termenul "prost" însemna cândva "om simplu": vezi expresia "proști dar mulți" (Negruzzi). Neculce notează că venit la Iași, Petru I mergea pe jos prin urbe, "ca un om prost". Cu timpul, "prost" a căpătat conotații peiorative: "neștiutor", "incompetent" etc. Pentru a împiedica prostia să aibă acces la funcții și posturi pentru care nu are capacități și competențe, există o metodă veche de când lumea: testarea abilităților și competențelor. Dacă această testare nu se face, sau e incorectă, atunci riscăm oricând ca proștii să ni se urce în cap. Vinovați, deci, de accesul proștilor la posturi și funcții care nu li se cuvin nu sunt ei înșiși, ci mizerabilii care îi așază acolo, de regulă oameni corupți, imorali, obedienți. O societate coruptă, viciată, ticăloșită e mediul ideal pentru parvenirea proștilor. Proști se găsesc peste tot, atât la noi, cât și la alții. Se pare însă că în privința numărului venalilor, imoralilor, parveniților, ticăloșilor etc. îi întrecem mult pe ceilalți.
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
De la lume adunate
+3
Asta este Epoca Prostilor, iar pentru unii chiar si Iepoca Prostilor!
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
vlad tepes
+3
Dragii miei! o DICTATUTA scurta si exterm de singeroasa ar mai putea elimina cancerul prostiei care a cuprins ( cam de multishor) natia noastra. "Strainezii" sa se abtina , daca nu vor si ei sa "zimbeasca strimb" din tepele insirate de-a lungul drumeagurilor ( ca infrastructura ioc, neam, nevoie) in care atarna-vor "floarea" si nu numai , politichiei si populuimii romane!!!
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Ce a făcut de fapt Florian Coldea în Irak?
Publicat acum 19 ore şi 12 minute
Electrica și Enel, ciupite la buzunar
Publicat acum 15 ore şi 55 minute
Firea amenință cu plângeri penale
Publicat acum 14 ore şi 30 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 15 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 22 minute