Protest al părinţilor, în Piața Victoriei: Nu se încurajează natalitatea

Zeci de părinți, unii însoţiţi de copii, s-au strâns, duminică, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de OUG 3, de modificare a unor prevederi fiscale, oamenii susţinând că le scad veniturile obţinute în urma concediilor medicale sau prenatale.

Părinții au ținut în mâini cartonașe roșii, în semn de penalizare a guvernanților, susţinând că una dintre consecinţele ordonanţei este că pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizația de concediu efectiv primită de fiecare.

„Este o formă de protest împotriva părților din Ordonanța de Urgență 3/2018, care privește concediile medicale, în care toți bolnavii, mamele care intră în prenatal, sunt afectați, adică urmează să plătească 25% din ceea ce li s-ar cuveni, ceea ce este foarte mult. Legea a fost făcută, din ce înțeleg, ca cei din IT să primească drepturile luate, doar că nu s-a luat în calcul și cum vor fi afectați ceilalți care intră în concedii medicale. Și sumele sunt extrem de mari. Personal, voi avea lipsă peste 800 de lei, în momentul în care voi intra în prenatal, peste două săptămâni. Nu pot să spun exact suma, salariul fiind confidențial, dar anul trecut se plătea 115 lei, era o sumă fixă la CAS, acum s-a mărit – în inauarie a fost 364, urmând să crească la 25% din ceea ce ni s-ar cuveni. Este foarte mult. Vorbim și de pacienți bolnavi de cancer, de părinți ai căror copii sunt în spitale și trebuie să-și ia concediu medical. Sunt niște categorii afectate atunci când au nevoie. Nu este în regulă. S-a promis că se va rezolva problema, însă am zis să venim astăzi aici pentru a-i arăta domnului ministru că acei sub 3% nu sunt de ignorat. Sunt foarte multe mame, inclusiv din cele care sunt aici, care nu știau ce se întâmplă, au aflat de pe grupurile pe care am discutat”, a spus Andreea Dumitrescu.

O altă mămică, prezentă la manifestație cu copilul în vârstă de aproape doi ani, a spus că noile reglementări nu îi vor mai permite să beneficieze de concediu medical, dacă micuțul se va îmbolnăvi.

„Nu suntem de acord cu decizia Guvernului de a tăia din banii de concedii medicale, din concediile de îngrijire a copilului. Pe noi nu ne mai afectează acum, dar ne va afecta în cazul în care vom mai avea un copil sau în cazul în care copilul nostru se îmbolnăvește. Atunci va trebui să stau în concediu medical. Deci nu-mi voi mai permite să stau în concediu medicla, pentru că voi lua mai puțini bani. Copilul rămâne cu bunica sau în alte condiții, când ar putea să rămână acasă cu mama lui. Alta va fi formula de calcul și sunt niște bani în minus de care noi avem nevoie. Nu am făcut un calcul cam cât se va scădea, nu mă pricep foarte bine, dar din simulările făcute și din ce am citit, e o sumă consistentă, nu sunt 10-20 de lei. Noi sperăm ca guvernanții să se gândească mai bine și să anuleze Ordonanța, să rămână formula de calcul inițială. Oricum ni se iau destul de multe contribuții”, a spus Ramona.

„Sunt o viitoare mămică, mai am un copil. Pe mine momentan nu m-a afectat, pentru că nu am avut concediu nici prenatal, pentru că am lucrat până ieri, dar urmează să am. Impactul este semnificativ, nu mă așteptam. Sincer, am fost luată prin surprindere de această nouă Ordonanță. Protestez pentru că mi-aș dori să fie dată legea înapoi, măcar cum era înainte. Pentru cei care au și rate, nu știu cum se vor descurca. Probabil eu mă voi întoarce mai repede în câmpul muncii, dar e un sacrificiu pe care îl fac în detrimentul copiilor. Ar fi fost mai bine să am această perioadă”, spune Valentina.

„De la 500 de lei pe lună, pentru un salariu de 3.000 de lei este foarte mult. Vorbim de primele luni de viață ale unui copil, când ai nevoie de pampers, de lapte praf, de lucruri prin care să asiguri măcar minimul necesar. Dacă nu se încurajează natalitatea, pe viitor va fi mai rău. Mă gândesc că ar fi descurajant – poate o mămică nu poate să asigure strictul necesar pentru copilul ei și nu știu dacă mai are curajul să aducă pe lume un copil în România, pentru că nu poate să-i asigure minimul necesar. Am deja doi copii și îl aștept pe al treilea. Nu îmi va fi ușor. Îi iubesc și sunt sigură că ne vom descurca. Sper ca Guvernul să se focalizeze și pe viitorul României și nu doar pe ce-și doresc ei. Sunt foarte dezamăgită, mi se pare că distrug tot ce s-a clădit din 1989 încoace”, a declarat altă mămică.

Protestul a fost organizat pe rețelele de socializare, organizatorii subliniind, în descrierea evenimentului: „Noua ordonanță OUG 3/2018, care presupune a rezolva problema celor cu contract part time și a celor angajați in IT, scade semnificativ veniturile persoanelor aflate în concediu medical. Pacienți, mame ce intră în prenatal, părinți ai căror copii sunt bolnavi etc. După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizația de concediu efectiv primită de fiecare. La o indemnizație de 3400 lei, în luna Ianuarie, o mămică a primit 3036 lei după ce a fost oprit CAS iar acum, în luna februarie, mămică a primit 2550 lei. Mai exact, i-au fost luați 486 lei. Acestea sunt efectele modificării Codului Fiscal”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Laptele si mierea din campania electorala Decembrie 2016 prezentat seara de seara de Dragnea la Romania TV si Antena 3 s-au transformat in FIERE!
    Mamicile in strada, cata GRIJA pentru VIITORUL Romaniei de la Olguta si Dragnea, nu-i asa?!

    „De celalalta parte, deputatul PSD Rovana Plumb a spus in cadrul Comisiei ca „NU putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii. NU vreau sa mai discutam despre un Efort bugetar cand vorbim de copii”(!!!), era in 2016, pe vremea Guv Ciolos!

    Cand colo, PSD e preocupa doar de PENSIILE Votantilor lui, zi de zi, de dimineata pana seara si mai ales SEARA de SEARA la Romania TV se discuta obsesiv subiectul PENSII!
    Minciuni, abureli, repetari, habarnisme grase, nu conteaza, PSDul se ingrijeste de Pensionarii votanti, transmitandu-le cat bine va pogori peste ei, cat vor creste Pensiile lor(!), in timp ce realitatea din buzunarele majoritatii pensionarilor, de regula votanti ai PSD, e TRISTA, chiar GRAVA de cele mai multe ori.
    Dar la TVurile PSDiste e bine, seara de seara TVurile PSDste transmit „Grija” netarmurita a lui Dragnea si a Olgutei pentru pensionari!
    Trist….
    NU ma mir ca dupa Ridicarea Vizelor in Decembrie 2017, deja Guvernul Canadei e ingrijorat de Cresterea uriasa a Numarului de Cereri de azil dinspre Romania!(in primele 2 Luni din 2018 Numarul cererilor a fost DUBLU fata de TOT anul 2016(gasiti informatia pe net!)!
    NU am auzit-o pe Olguta Minnitrul Muncii si Justitiei sociale(!) sa aiba vreo REACTIE dupa ce in Presa a aparut de ceva timp informatia ca Indemnizatia pentru mamici e AFECTATA prin „revolutia fiscala” a geniului pustiu penal Darius Valcov!
    Rusine!

    • A-propos, Cereri pentru Canda NU fac votantii PSD din Sudul subdezvoltat si din Moldova saraca, deci PSDeilor NU le pasa cati Romani vor pleca!
      D-aia mamicile afectate sunt in strada, RUSINE PSD!

    • Ce tot faci atmosfera? Acum 35 de ani cand ai nascut nu ai avut decat 4 luni concediu medical/ingrijire daca vrei sa-ti sustii familia cauta o forma de activitate productiva/legala. Numai teroristii folosesc copiii drept scut.
      De ce nu pleci in Canada unde te asteapta cainii cu niste covrigi in coada?

    • Lili iar manaci ciuperci aiurea ! daca tot o faci, mananca din cele necomestibile, ca ne-am cam saturat de prostiile tale !

    • @Iar tu lili?! : dumneavoastra intelegeti ce scrieti?! Numai de la mame nu luase ciuma rosie bani! Este incredibil cum intr-o tara aflata pe primul loc la mortalitatea infantila si la numarul de copii saraci in Europa, intr-o tara care in 40 de ani va pierde jumatate din populatie se gasesc atotstiutori care sa dea lectii de moralitate! Ce activitate productiva legala sa isi gaseasca mamele din judetele tarii unde Nastase, Tariceanu si Boc au vandut fabricile la fier vechi si unde in lipsa infrastructurii nu se misca nimic?!

    • He he, fa Lilisor, nu-i asa ca era mai bine pe vremea lu’ Basila Voda ? Atunci cind copilasii se „prajeau” in incubator ca la rotisor ? Si poti sa fii sigura, taierile criminale de atunci se regasesc azi, prin Costa Rica … „O țară de mămicuțe si bebeluși”, ca sa citez din „clasicii in viata” …

    • Marga, lili marea comentatoare a nascut acum aprox. 35 de ani, fiul ei este matur, deci tu nu stii sa citesti un comentariu, vorbeam de ce o femeie matura sau batrana tot fece comentarii inutile, iar tu esti obsedata de…”banii de la stat”, lili va recomanda sa plecati in Canada, acolo sigur va asteapta cineva cu 85% din salariul pe care il casgati…adevarul este ca in occident este o suma fixa nu dupa salariul asa ca mergeti sa deveniti mame eroine la Cercul polar. ”Ciuma rosie” cum te exprimi v-a dat 85% din din venit, v-a redus TVA de la 24% la 19% sau 9%, v-a dat inapoi 25% diminuari salariale si chiar a crescut salarii anual astfel salariul si pensiile de la 690 minim brut pe ecnomie si 732 lei punctul de pensie in 2010 la 1900 lei salariu minim brut respectiv 1000 lei punctul de pensie. Daca sunteti nefericita, intoarceti-va in anul 2010 atunci era numai miere si lapte. Atentie!!! copiii facuti ”pe bani” s-ar putea sa aiba probleme mari, nesocotiti legile univesrului pentru cativca arginti si s-ar putea sa maniati cerul. Copiii sunt un dar nu o marfa.

  2. Credeam ca tinerii isi intemeiaza o familie si ca isi doresc copii, acum descopar ca in Capitalism, copilul este o marfa sau femeile fac un copil in functie de rentabilitatea procesului. In anii ’80 existau doar 2 luni prenatale si doua dupa nasterea copilului, in 1990 s-a marit perioada la un an pentru cresterea copilului, acum s-a ajuns la doi ani, la care si copilul primeste o suma lunara indiferent daca mama a fost sau nu salariata, a crescut perioada de la un an la doi, unii parinti si-au ”pus” in venituri si tranzactionari imobiliare orice numai ca sa faca din nasterea copilului o afacere de mii si chiar zeci de mii de euro. Oare acesti tineri merita sa devina parinti? Sa te revolti ca nu esti bine platit sa ai copil. Ne miram ca se nasc multi copii cu probleme. Oare acesti copii au parte de afectiune? Cum este posibil sa transformi un moment minunat precum venirea unui copil intr-o afacere? Copilul este un DAR pe care nu toti barbatii si toate femeile il pot avea, sunt multe cupluri infertile. De sute de ani, mii de ani oamenii devin parinti si niciodata aducerea pe lume nu a fost o ”vanzare” o problema de negociere, revolta, actiune politica. Ce poveri vor trebui sa poarte copiii conceputi pentru bani? Sunt parinti sau mame surogat platite sa nasca? Nu se poate vorbi de saracie, persoanele care s-au revoltat nu fac parte din marja celor care primesc salariul minim pe economie. Daca asta inseamna sa fii persoana instruita, deja este prea mult…

    • Ai dreptate, de unde sa le mai dea bani si la astia , de ce „sa fie platiti ca au copii”, nu se poate, pai de unde sa platesti „pensiile si salariile nesimtzite”, de unde sa mai vina „para’ndaratu”, de unde sa mai ia „aleshii” banu pentru „misiuni diplomatice”, la Monte Carlo, Duba-i, Cayman, Costa Rica sau Samba do Brasil? Ativotat Daddy si ciumarosie, acum vedetzi ce bine e,…iar ultimul sa…”stinga lumina”!

    • Stiti ca in Romania 2 milioane de copii traiesc in saracie?! Credeti ca mamele acestor copii care se zbat in saracie au resursele economice sa vina in fata guvernului sa se revolte?!Foarte bine ca au tras semnalul de alarma mamele cu posibilitati materiale. Cu cat mamele au indemnizatii mai mari si pot sta acasa mai mult cu copilul, cu atat cresc sansele ca acei copii sa creasca in adulti sanatosi si echilibrati din punct de vedere emotional care sa duca Romania mai departe. Mai multi bani inseamna hrana sanatoasa pentru mama si bebelus. igiena si asistenta medicala adecvata. Este datoria statului si a societatii sa asigure facilitati si sustinerea economica a parintilor si copiiilor in orice sistem politic si economic. Asa se intampla si in timpul comunismului, cand familiile cu multi copii aveau avantaje materiale iar mamele erau declarate mame eroine. Intr-o natiune care vrea sa aiba viitor, copiii nu sunt doar un „dar” al parintilor, sunt insasi continuitatea poporului respectiv. Romania trebuie sa aleaga daca vrea un popor de oameni echilibrati, dezvoltati fizic si intelectual care sa ii asigure respectul si mandria intre tari, sau vrea un popor de subnutriti cu intelectul subdezvoltat?!

    • Mai nene, oricati bani le-ar da statul la mamaici si oricati bani ar cheltui statul roman cu scolarizarea si asisitenta sanitara a copiilor, tinerii oricum vor pleca afara sa munceasca la straini si isi vor lasa parintii sa moara in saracie. Asa ca de ce ar face asa de mari cheltuieli statul roman numai sa pregateasca forta de munca pentru strainatate?

  3. Ai dreptate, de unde sa le mai dea bani si la astia , de ce „sa fie platiti ca au copii”, nu se poate, pai de unde sa platesti „pensiile si salariile nesimtzite”, de unde sa mai vina „para’ndaratu”, de unde sa mai ia „aleshii” banu pentru „misiuni diplomatice”, la Monte Carlo, Duba-i, Cayman, Costa Rica sau Samba do Brasil? Ativotat Daddy si ciumarosie, acum vedetzi ce bine e,…iar ultimul sa…”stinga lumina”!

  4. Ei nu mai spune !!!!!
    Pai inainte de 1989 va plangeati ca femeia a fost transformata in vita fatatoare.
    Ca primea medalii pentru numarul de copii fatati.
    Acum, ia ghici, vita fatatoare ar vrea niste bani, nu medalii, multi bani.
    Dar de ce sa va premieze cineva ca faceti copii? Eu credeam ca-i faceti doar asa … din simt matern.
    Ca parca asa spuneti voi cand va apuca ca vreti sa faceti copii.
    Pai daca vreti copii nu va opreste nimeni sa-i faceti.
    Aaaaaa, nu va permiteti sa tineti un copil … pai atunci nu-faceti.
    Sa inteleg ca ati vrea si copii dar nu va permiteti si atunci, ar fi bine sa vii creasca statul pe banii lui.

    • @Adrian: fara copii ai mai avea stat?! Daca mamele nu ar mai face copii, ai mai avea tara Adriane?!Statul este facut in primul rand de tati, mame si copii, nu te tine! Si mamele si tatii au platit si platesc impozit. Problema e ca ciuma rosie a ramas fara bani pentru clientela politica si s-a gandit sa ia de la mame.

    • Aveti habar ce Populatie are Romania?
      Vedeti mai jos ce spune EUROSTAT, pe BAZA Cifrelor Comunicate OFICIAL de Romania catre EUROSTAT.
      „Eurostat: Populatia UE a crescut cu 1,5 mil. locuitori in 2016, datorita migrantilor.
      Romania, printre cele mai mari SCADERI.
      La 1 Ianuarie 2017, cu 19,6 milioane de locuitori (3,8% din populatia UE), Romania se afla pe locul 7 in UE.”

      http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/eurostat-populatia-ue-a-crescut-cu-1-5-mil-locuitori-in-2016-datorita-migrantilor-romania-printre-cele-mai-mari-scaderi.html

      In ritmul asta de scadere, INS avertizeaza:
      2014: „Populatia ADULTA a Romaniei s-ar putea reduce la 8 milioane pana in 2060.
      Populatia Romaniei se va injumatati pana in anul 2060.
      Avertismentul vine in urma unui STUDIU publicat de INS.
      Potrivit proiectiei specialistilor in demografie si statistica daca Romania are acum o populatie de 19,9 milioane, in anul 2030 aceasta va scadea la 17,7 milioane.
      Dramatic este ca in anul 2060 vom ajunge la doar 11,9 milioane de locuitori. O scadere aproape la jumatate fata de populatia din prezent.
      Asta evident daca migratia, natalitatea si fertilitatea raman neschimbate fata de media ultimilor 20 de ani.”
      http://stirileprotv.ro/stiri/social/populatia-adulta-a-romaniei-s-ar-putea-reduce-la-8-milioane-pana-in-2060-avertismentul-ins-despre-viitorul-tarii.html

      A-propos, pe Listele electorale suntem 19,9 Milioane VOTANTI!(copiii unde-or fi?!)

    • Nu piere tara ca nu-s platite cateva ”etelectuale” sterpe sa faca un copil prin insamantare artificiala, femeile normale si sanatoase nu devin mame la ”comanda” doar daca sunt platite, ele fac firesc copii si sunt sanatosi. Imi amintesc de o mama in 1990 a nascut al V lea copil de cinci kg si nu era din randul unei ednii era doar o femei care a acceptat sa fie mama fara sa vocifereze asa cum fac acele femei care nu pot face un copil si se scuza ca sunt cheltueli mari. Poate statistic vom ajunge la 15 milioane, dar sunt tari vecine care azi au intre 4-9 milioane, Cehia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria si nu jelesc langa drobul de sare ce va fi peste 50 de ani. V-ati pus problema ca un cataclism natural sau generat poate face intr-o clipa sa dispara planeta, atunci la ce ar mai folosi statisticele? De douazeci de ani ni se tot spune ca petrolul se va epuiza in 10-20 de ani, dar se pare ca iar au calculat gresit si nu s-a epuizat.

  5. Pai cum domne sa nu se incurajeze natalitatea ? Ca numai ca urmare a mitingurilor tefelistilor din Piata Victoriei si a „hîrjonelilor” acestora prin boscheții din imprejurimi, ajutati si de ceva sticle de votca si prafuri, cred ca o sa creasca natalitatea cu cel putin 20% ! E adevarat … cu ceva prunci tarați, cam ca genitorii lor …

  6. Pentru lili – regăsesc aceeași ciorbă propagandistică plină de platitudini și majuscule (semn se pare al unei decrepitudini avansate) …Dacă îți amintești de chioru-băsescu, el a fost cel care a pledat cu inconștiență pentru plecarea medicilor din România, cel care a redus nivelul de trai al oamenilor obișnuiți (nu instituțiile de forță) și care a ridicat un sistem securist ce ar fi trebuit sa-i rămână loial până la capăt. Deh…binomul n-a mai ascultat, s-a reorientat. Cum rămâne cu pensiile tăiate de pigmeul trădător Boc, cu ”bănișorii” mamelor lăuze invocați de chior.
    Semeni mult cu propagandiștii comuniști din anii 50, care umblau prin satele sărace să-i convingă pe nevoiași de binecuvântarea noului regim. Ai stofă, dar nu reușești să convingi…Sper să se prindă și purtătorii de bănișori…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.