Protest antiguvernamental la Chișinău: „Miliardul înapoi!”

Mii de moldoveni s-au adunat duminică în centrul Chișinăului la un miting organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr îndreptat împotriva derapajelor guvernării de la parcursul european și încercărilor autorităților de a mușamaliza cazul jafului de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, conform site-ului moldovean deschide.md.

Printre principalele revendicări ale manifestanților sunt, conform sursei citate, restituirea miliardului furat din bănci, demisia conducerii Procuraturii Generale, a Curții Supreme de Justiție, Curții de Apel, Serviciului Vamal, Comisiei Naționale de Integritate și Consiliului Concurenței, pentru a putea fi inițiat un proces de reală reformă a acestor instituții. De asemenea, participanții vor să fie oprite atentatele la adresa presei și a libertății de exprimare.

La protest au venit oameni din toate colțurile țării. Potrivit organizatorilor, la miting s-au adunat peste 40.000 de oameni.

Presa din Republica Moldova transmite că protestatarii au scandat „Miliardul înapoi”, aluzie la cazul jafului, „Demisia”, „Jos Guvernul, Jos Parlamentul”!, „Jos Mafia!”, „Jos nepotul lui Ilici, agramatul Gaburici! (referire la premierul moldovean Chiril Gaburici – nr.)”, „La pușcărie”.

Manifestanții au pornit într-un marș al „netăcerii”, cum l-au denumit organizatorii, până la Universitatea de Medicină din Chișinău.

Participanții la miting au adoptat unanim o rezoluție prin care cer publicarea neîntârziată a raportului companiei Kroll, demisia conducerii unor importante instituții ale statului, care ar împiedica investigația în cazul furtului de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, precum și pedepsirea tuturor celor care se fac vinovați de acest jaf, fără a ține cont de funcțiile pe care le ocupă.

Organizatorii mitingului au dat guvernării un ultimatum de maxim două săptămâni pentru a întoarce cetățenilor miliardul furat din circuitul bancar al Republicii Moldova, conform site-ului deschide.md. În caz contrar, a declarat un publicist și dramaturg, oamenii ar trebui fie să intre în grevă generală, fie să ocupe clădirile guvernamentale, dar fără a folosi forța fizică.

Mitinguri similare celui de la Chişinău au avut loc în mai multe oraşe din Europa, a transmis ProTV Chişinău.

La Paris, zeci de moldoveni au ieşit pe străzi pentru a-şi exprima indignarea faţă de actuala guvernare. „Vrem Europa acasă”, au scris moldoveni din străinătate într-un mesaj care însoţeşte o imagine de la un protest, în care pe fundal se vede Turnul Eiffel.

Procurori, parlamentari şi chiar detectivi financiari americani caută de săptămâni întregi urmele a 1 miliard de dolari care s-au evaporat din Republica Moldova, transmitea AFP la începutul lunii trecute.

Banca Centrală a Moldovei a descoperit că trei instituţii financiare de la Chişinău, reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale ţării, au acordat împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari, sau 15% din PIB.

Tranzacţia ar fi fost încheiată în câteva zile şi chiar înainte de alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii noiembrie, care au fost câştigate foarte strâns de partidele proeuropene în faţa opoziţiei proruse.

Nu se ştie cine sunt beneficiarii acestor fonduri, bani au dispărut, se pare, pur şi simplu.

„Nu-mi pot explica cum se poate să furi o sumă atât de mare într-o ţară atât de mică”, declara recent şeful misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Potrivit raportului unei comisii parlamentare de la Chișinău discutat cu uşile închise, din care s-au scurs informaţii în presă, o parte din aceste fonduri au fost transferate în patru bănci din Rusia.

Liderul opoziţiei socialiste, Igor Dodon, a susţinut, la rândul său, că banii au ajuns în conturile mai multor companii offshore, „unde li s-a pierdut urma”. „Aceste credite au fost acordate ştiindu-se că nu vor fi rambursate”, a declarat el pentru AFP.

Guvernul moldovean a recurs la ajutorul experţilor companiei de audit americane Kroll pentru a elucida cazul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.