Protest cu gaze lacrimogene de Ziua Independenței Moldovei (VIDEO)

Un protest antiguvernamental organizat sâmbătă la Chișinău, la 25 de ani de la declararea independenței țării, a degenerat în ciocniri între forțele de ordine și manifestanți. Protestatarii au fost împiedicaţi de poliţie să ajungă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar asupra lor s-au folosit gaze lacrimogene. Manifestanții au scan­dat mesaje împo­triva guver­nă­rii, pe care o acuză de tră­dare și de corup­ție. Pe lângă protestatari, au avut de suferit și polițiștii din primele rânduri, relatează presa din Republica Moldova.

„Campania #NuMăTem este lansată de societatea civilă în semn de protest împotriva crimelor săvârşite de-a lungul celor 25 de ani de independenţă”, a fost descris evenimentul pe Facebook.

„#NuMăTem să zic că am devenit cel mai sărac stat din Europa, că am devenit cel mai corupt stat din Europa, că suntem unul dintre cei mai mari exportatori de droguri, că suntem furaţi la energia electrică, la gazul natural, la apă, că prin intermediul sistemului judecătoresc se spală miliarde de dolari ai mafiei ruseşti, că sistemul financiar-bancar este falimentat, că suntem conduşi de nişte criminali în frunte cu oligarhul Vlad Plahotniuc şi nu avem motive de a sărbători ceva. Suportăm o tragedie naţională, iar pentru a schimba lucrurile trebuie să ieşim în stradă. #NuMăTem să ies pe 27 august în PMAN pentru a huidui guvernarea”, mai scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.

Premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, au criticat dur manifestanții.

„Toți au dreptul la proteste, inclusiv opoziția. Dar nu înțeleg cum poți să protestezi, atunci când se intonează imnul, cât se dau onoruri… Sunt niște simboluri importante pentru statalitate. E vorba de Ștefan cel Mare care a luptat ca această țară să existe, iar cineva blamează aceste simboluri. Probabil, acești oameni nu au valori și aceste partide care stau în spate nu merită să existe în R. Moldova. Cetățenii nu trebuie să dea voturi și nici atenție acestor partide. Aceste partide cu siguranță că vor dispărea, așa cum au dispărut și alții care doreau răul R. Moldova”, a spus Andrian Candu.
La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat: „Ziua Independenței nu este despre ură și dezbinare. E păcat să faci campanie electorală în această zi. E o zi pozitivă și trebuie să transmitem mesaje pozitive. R. Moldova trebuie să fie guvernată decei care construiesc și nu de cei care dezbină”.

Ziarul de Gardă a publicat imagini video cu doi deputați din Primul Parlament, semnatari ai Declarației de Independență, care sunt opriți de un polițist în momentul în care se îndreptau spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Reprezentantul forțelor de ordine le-a cerut să treacă prin altă parte, spre nedumerirea celor doi foști deputați. Revoltați, semnatarii declarației de independență s-au plâns de faptul că sunt trimii dintr-o parte în alta și nu li se dă voie să ajungă să depună flori.
„Nu pentru o astfel de țară am semnat”, s-au declarat revoltați bărbații.
„Nu vă supărați, așa sunt indicațiile”, le-a răspuns polițistul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.