Protest de amploare la Budapesta

Peste 10.000 de unguri au protestat sâmbătă la Budapesta, nemulțumiți de politica în domeniul educației, transmite AFP.

Manifestanții purtat pancarte cu mesajul „Eliberați țara! Eliberați școala!” și i-au cerut lui Viktor Orban să plece.

Guvernul Orban a inițiat, imediat după venirea la putere în 2010, o serie de reforme în sistemul public de educație. Școlile au fost puse sub controlul unei agenții de stat, KLIK, a fost introdus un CV național, materia de studiu a fost centralizată și elevilor le-a fost impusă o normă de ore.

Printre solicitările profesorilor se numără reducerea numărului de ore şi oferirea posibilităţii de a alege operele care să se studieze la clasă, fiind câteva dintre măsurile impuse de guvernul ungar în domeniul educaţiei.

„Sunt probleme cotidiene, de la faptul că nu avem cretă la faptul că profesorii sunt supraîncărcați, la fel și elevii care trebuie să petreacă mai mult timp studiind decât adulții care merg la muncă”, a declarat sâmbătă pentru AFP Oliver Pilz, profesor.

Este cea mai importantă manifestație antiguvernamentală din Ungaria din anul 2014, când ideea de a impune un impozit pe utilizarea internetului a scos în stradă zeci de mii de persoane.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.