Protest față de legea prin care „se pregătește un nou stat poliţienesc”

Legea supravegherii cibernetice, adoptată vineri de Senat, în calitate de cameră decizională, stârnește revoltă. Pe rețeaua de socializare Facebook a fost creată o pagină în care este anunțat un protest duminică la Cluj îndreptat împotriva aceste legi. De asemenea, un protest este anunțat și la București, la Palatul Parlamentului.

Noua lege a supravegherii cibernetice, adoptată în Parlament vineri, 19 decembrie, va permite oricărui ofiţer de informaţii să-ţi percheziţioneze, fără mandat, calculatorul, tableta sau telefonul. (…) Internetul a reprezentat ultima baricadă a cetăţenilor şi a societăţii civile din România, a fost o sursă preţioasă de informaţie şi a creat platformele pentru mişcările de stradă. Acesta este motivul pentru care politicienii încearcă suprimarea libertăţii fundamentale şi a capacităţilor de acţiune pe care el le întemeiază. Dacă legea votată vineri este promulgată de preşedinte şi intră în vigoare, toate eforturile revoluţionarilor şi toată lupta noastră vor deveni zadarnice”, spun organizatorii protestului de la Cluj în mesajul lor.

Iată mesajul integral postat pe rețeaua de socializare:

„Sunt 25 de ani de când oamenii au murit în stradă pentru o Românie fără Securitate, fără supraveghere, intimidare şi incriminare. Dar astăzi politicienii noştri încearcă să reinstaureze controlul absolut şi să pregătească un nou stat poliţienesc. Noua lege a supravegherii cibernetice, adoptată în Parlament vineri, 19 decembrie, va permite oricărui ofiţer de informaţii să-ţi percheziţioneze, fără mandat, calculatorul, tableta sau telefonul. Fideli principiului Toate partidele, aceeaşi mizerie, senatorii au votat în unanimitate pentru ca dreptul cetăţenilor la viaţă privată, la secretul corespondenţei, la comunicare electronică nestingherită, să fie anulat. În aceşti ultimi ani, Internetul a reprezentat ultima baricadă a cetăţenilor şi a societăţii civile din România, a fost o sursă preţioasă de informaţie şi a creat platformele pentru mişcările de stradă. Acesta este motivul pentru care politicienii încearcă suprimarea libertăţii fundamentale şi a capacităţilor de acţiune pe care el le întemeiază. Dacă legea votată vineri este promulgată de preşedinte şi intră în vigoare, toate eforturile revoluţionarilor şi toată lupta noastră vor deveni zadarnice. Vino duminică, 21 decembrie, ora 12 (ora învestiturii lui Klaus Iohannis ca preşedinte) şi duminică, 28 decembrie, ora 17, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a-ţi apăra drepturile fundamentale. Cel mai bun mod de a cinsti memoria revoluţionarilor din ’89 e să ne asigurăm că ţara nu ne va fi din nou confiscată”.

Senatul a adoptat vineri proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC).

Conform legii, serviciile secrete, dar şi Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, ORNISS, CERT-RO şi ANCOM pot avea acces la datele deţinute de furnizorii de servicii de internet şi telefonie doar în baza unei „solicitări motivate”, și nu în baza unui mandat de la judecător. Legea elimină astfel necesitatea unui mandat judecătoresc pe care în prezent aceste instituţii trebuie să îl obţină pentru a avea acces la datele oricărui sistem informatic.

Legea a fost iniţiată de Guvern şi adoptată tacit de Camera Deputaţilor în urmă cu trei luni, iar Senatul a dat vineri votul final.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.