Protest în centrul Chişinăului

Liderii pro-ruşi Igor Dodon şi Renato Usatîi au început să implementeze aşa-numitul „plan B”, cerându-le susţinătorilor lor să ocupe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cea mai importantă arteră din capitala Republicii Moldova, potrivit Unimedia, scrie Bursa.

Corturile care până ieri stăteau pe trotuare au fost mutate pe carosabil, iar întreaga „operaţiune” a fost asigurată de deputaţii PSRM, care, beneficiind de imunitatea parlamentară, au făcut zid viu în faţa forţelor de ordine.
Socialistul Igor Dodon a scris, în rusă, pe pagina sa de Facebook că „acesta este doar începutul. Mai departe şi mai mult”, fără a da mai multe detalii. Potrivit PSRM, acest aşa-numit plan B a fost realizat după ce preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să-şi dea demisia după ultimatumul oferit de pro-ruşi, mai scrie sursa citată.

Renato Usatîi a publicat şi el un mesaj pe Facebook în care a scris despre blocarea bulevardului Ştefan cel Mare pe segmentul Parlament-Preşedinţie: „Ni s-au alăturat încă câteva sute de oameni. În această noapte am blocat carosabilul de pe bulevardul Ştefan cel Mare, pentru că n-ar fi fost prea cultural să călcăm pe gazon”, a scris primarul de Bălţi, potrivit ProTV Chişinău.

Primarul Chişinăului a scris pe pagina sa de Facebook că protestul formaţiunilor pro-ruse „nu este o revoltă populară, spre deosebire de mitingurile care au avut loc în PMAN, organizate de platforma «DA» (…despre anumite persoane din fruntea platformei nu discutăm)”.
Platforma Dreptate şi Adevăr organizează de mai multe săptămâni proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din Chişinău, un miting de amploare fiind anunţat şi pentru duminică 4, octombrie. O mică parte a ridicat corturi în PMAN la începutul lunii septembrie, protestul fiind unul separat de cel al formaţiunilor pro-ruse.
Dorin Chirtoacă spune că protestul realizat de acestea din urmă în faţă Parlamentului „este organizat de Moscova, prin marionetele sale de la Bălţi şi Chişinău.”
„Şi dacă tot ne îndeamnă să ne mişcăm spre Moscova şi Asia, aceşti organizatori – kombinatori, nu şi-au pus întrebarea, dacă aceste corturi ar fi fost instalate pe o stradă din Moscova, (…), unde erau ei azi cu tot cu corturile lor??? Cum ar fi fost trataţi ei de mult prea iubitul lor V.V. Putin?”, scrie Chirtoacă.

Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” a făcut un apel către ambasadele acreditate în Republica Moldova, dar şi către instituţiile internaţionale, să-şi delege reprezentanţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a monitoriza protestul de amploare care va fi organizat pe 4 octombrie la Chişinău.

Protestele de la Chişinău au drept cauză proasta guvernare pe plan intern, iar Rusia ar putea să încerce să le folosească în interes propriu, şi-a exprimat temerea ambasadorul american la OSCE, Daniel Baer. Declaraţia a fost făcută la jumătatea lunii septembrie, potrivit HotNews.
Partidele de stânga ar obţine o victorie clară în caz de alegeri anticipate, iar opt actori politici au şanse să acceadă în viitorul parlament, arată un sondaj realizat de CBS Axa, citat de Radio Chişinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.