Protest în Piața Constituției

Câteva sute de angajați din sectorul de mediu protestează miercuri în Piața Constituției, nemulțumiți de salarizarea pe care aceștia o consideră „modestă”.

Protestatarii afișează pancarte cu mesaje precum: „Nu discriminării salariale”, „Salarizare corectă”, „Salarii decente” sau „Vrem respect, nu discriminare”.

Protestul este programat în intervalul 10,00 — 13,00.

Potrivit lui Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP) și vicepreședintele CNSLR Frăția, organizația pe care o reprezintă își exprimă solidaritatea și sprijinul necondiționat față de salariații care lucrează în sectorul de mediu.

„SNFP își exprimă solidaritatea și sprijinul necondiționat față de colegii din sistemul instituțional al Ministerului Mediului, care protestează față de modesta salarizare cu care statul român îi remunerează pentru activitatea din domeniu, dar și față de discrepanțele salariale aflate între instituțiile din cadrul aceluiași sistem instituțional, menținute și în noua ordonanță de salarizare. La protest sunt prezenți și angajați din instituțiile de mediu din teritoriu, începând cu ARBDD, APM sau Garda de mediu”, a declarat miercuri pentru Agerpres, Sebastian Oprescu.

Acesta a menționat, totodată, că, pentru a evita declanșarea conflictului de muncă la nivel național, solicită Guvernului să echivaleze salarizarea atât pe funcții publice similare, cât și la nivel inter-instituțional, pentru instituțiile și autoritățile publice de același nivel, subordonate aceluiași ordonator principal de credite.

Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, anunța în cadrul unei emisiuni, că șapte ministere vor beneficia de creșteri salariale conform proiectului Ordonanței privind salarizarea în sistemul public, însă 57 de instituții asimilate administrației publice centrale nu vor beneficia de aceste majorări.

„Este vorba despre șapte ministere care au fost practic uitate, nu au avut negocieri speciale pentru a negocia creșterea grilelor, cum ar fi Cultura, Comunicații, Transporturi, Tineret și Sport. Ministerul Muncii are și el o grilă uitată în timp. Sunt în total șapte ministere în această situație.Ministerul Economiei și-a rezolvat lucrurile puțin mai devreme. N-am vrea sa inducem ideea că fiecare ar trebui să se ducă ba în Parlament, ba pe unde poate ca să își crească grilele ci să avem o abordare unitară la nivelul administrației”, a spus Pîslaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.