Protest radical pe Transfăgărășan

Treizeci de activiști Agent Green, oameni de știință și alpiniști profesioniști au blocat vineri pe Transfăgărășan camioanele încărcate cu arbori din munții Făgăraș.

Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook Agent Green, protestatarii trag prin această acțiune pașnică spontană semnalul de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic național.

Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale și au afișat bannere cu mesajul ”Salvați Ultimele Păduri Virgine” în limbile română și engleză.

Activiștii cer anchetă la Vidraru și moratoriu național la exploatarea pădurilor virgine.

VIDEO AICI

Reacția Romsilva

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a anunţat, în urma protestului, că transportul era unul legal, autorizat şi că lemnul nu provenea dintr-o pădure virgină, ci din fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Direcţiei Silvice Argeş.

„Autovehiculul cu numărul de înmatriculare AG-95-SRV, oprit de activiştii de mediu, desfăşoară un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse în aplicaţia SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F), precum şi în Inspectorul Pădurii”, spun reprezentanţii Romsilva.

Aceştia mai precizează că lemnele de foc transportate nu provin dintr-o pădure virgină, aşa cum au spus activiştii, ci din fondul forestier de stat administrat de Ocolului Silvic Vidraru, din cadrul Direcţiei Silvice Argeş şi subliniază că exploatarea s-a făcut legal, în baza unei autorizaţii.

„Suprafaţa respectivă nu a fost inclusă în Studiul PIN MATRA 2001/018, aşa cum, în mod eronat, au acuzat activiştii de mediu. Parcela respectivă a fost inclusă în Situl Natura 2000 RO SCI 0122 şi exploatarea lemnului este avizată favorabil de custodele sitului respectiv”, susține Romsilva.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.