Proteste anti-Roşia Montană la Avocatul Poporului și la sediul partidelor

UPDATE Noua lege a minelor, elaborată de USL a scos în stradă zeci de oameni, care se opun exploatării de la Roșia Montană.

Opozanți ai proiectului de la Roșia Montană au intrat, marţi la prânz, în sediul Avocatului Poporului, scandând „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi „Nu capitulăm”.

Manifestanții au spus că sunt nemulţumiţi de prevederile din Legea minelor şi au cerut să aibă o discuţie cu Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, căruia vor să îi ceară să sesizeze Curtea Constituţională în cazul actului normativ.

Protestatari au intrat într-un birou, unul dintre aceştia având o portavoce, la care scandează „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi „Nu capitulăm”.

Manifestanți anti-Roșia Montană au protestat marți și la Palatului Parlamentului, reclamând că legea minelor, care urmează să fie votată marți de Camera Deputaţilor, creează facilităţi pentru exploatarea la Roşia Montană. Protestatarii au spus că au fost introduse amendamente ce ar permite exploatările de la Roșia Montană, iar statul asigură facilități pentru companiile private.

Protest și la Cluj și Sibiu

Protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat marți gangul de intrare în sediile PSD, PNL şi PDL Cluj, oprind astfel accesul maşinilor, iar mai multe persoane au pătruns cu forţa în sediul democrat-liberalilor, ocupând balconul, de unde scandează lozinci anti-guvernamentale, , transmite corespondentul Mediafax.

Cele peste o sută de persoane care au protestat, marţi, în faţa Prefecturii Cluj, cerând respingerea Legii minelor, ce intră la votul final al Camerei Deputaţilor, au pornit într-un marş prin centrul municipiului şi au ajuns pe Bulevardul Eroilor, blocând gangul de intrare în sediile PSD, PNL şi PDL

Mai mulţi protestatari au intrat cu forţa în sediul PDL şi au ocupat balconul cu vedere spre Bulevardul Eroilor, unde au scandat „Jos Guvernul”, „Demisia”, „Fărădelegea lor este legea minelor”, „Nu cedăm, nu capitulăm”, „Nu corporaţia face legislaţia”şi „Toate partidele, aceeaşi mizerie”.

Totodată, ei au afişat mai multe bannere cu mesaje precum „Acum partidele votează otrăvirea noastră”, „Roşia Montană – Pungeşti, USL o să plăteşti”. Un protest are loc și la Sibiu.

Noua lege a minelor, elaborată de USL pentru a rezolva problema Roşia Montană după respingerea proiectul promovat de guvern, a trecut într-o şedinţă-fulger marți seară de comisiile pentru industrii şi administraţie ale Camerei Deputaţilor şi urmează să primească votul final marţi în plen, într-o formă aproape identică cu cea din Senat.

Legea a trecut într-o secretomanie totală.

”S-a mai lucrat la nişte propuneri, ca să le dăm forma finală. În final, a ieşit o lege pe care USL o susţiune, o promovează. Nu e o lege specială cu dedicaţie pentru o companie. Am vrut să evităm lucrul acesta. Pe primul loc e transparenţa şi interesul statului român”, a precizat liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, citat de gandul.info.

Fostul ministru al Economiei, Lucian Bode (PDL), îl contrazice.

”E clar că o să găsim în spate amendamente luate în bloc din contractul Roşia Montană. Este o dedicaţie clară”, a declarat el, pentru gandul.info.

Preşedintele comisiei, pesedistul Iulian Iancu s-a lăudat cu ”o premieră”.

”Aveţi în premieră o lege care nu are precedent în România şi care oferă pentru prima dată un cadru de transparenţă şi elimină orice îngrijorare ar avea orice cetăţean din România pentru orice tip de resursă minerală. Îngrijorările dumneavostră sunt eliminate după ce acum luaţi frumos textul de lege şi ce nu vă place în el să ne spuneţi”, a parat el acuzaţiile privind lipsa de transparenţă.

CITEŞTE AICI TEXTUL INTEGRAL AL LEGII

Lucrările de prospecţiune şi de extracţie şi prelucrare, declarate de utilitate publică

Cu toate acestea, forma pe care deputaţii sunt chemaţi marţi să-şi dea votul final este aproape identică cu cea care a trecut prin Senat şi care prelua o mare parte dintre prevederile din proiectul Roşia Montană. Chiar dacă denumirea nu este trecută explicit în lege, esenţa este aceeaşi. În legea sumată de USL, ”resursele minerale, care condiţionează direcţii strategice ale dezvoltării socio-economice sau ale securităţii regionale sau naţionale, vor fi clasificate ca resurse strategice”, clasificarea şi declasificarea lor făcându-se ”de către Parlament la propunerea Guvernului, cu avizul autorităţii competente în domeniul resurselor minerale”.

De asemenea, ”lucrările privind prospecţiunile şi explorările geologice şi cele de extracţie şi prelucrare a resurselor minerale sunt de utilitate publică”.

Resursele care fac obiectul noii legi sunt ”cărbunii, minereurile feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pământuri rare, elemente disperse, sărurile haloide, substanţele utile nemetalifere, rocile utilizate în construcţii, rocile ornamentale, pietrele preţioase şi semipreţioase, turba, rocile bituminoase, gazele necombustibile, apele termominerale, apele minerale naturale carbogazoase şi necarbogazoase, nămolurile şi turbele terapeutice, apele geotermale, gazele care le însoţesc, apele minerale terapeutice şi gazele care le însoţesc, apele de izvor, precum si reziduurile miniere din haldele şi iazurile de decantare”.

De asemenea, deputaţii au preluat din legea trecută prin Senat prevederea privind clasificarea ca fiind de interes public deosebit a proiectelor miniere ale căror beneficii sunt considerate mai mari decât efectele negative de mediu, prevedere care ar rezolva toate criticile de mediu care au fost aduse RMGC, în condiţiile în care autorităţile, în frunte cu guvernul, au susţinut că sin exploatarea de la Roşia Montană aduce beneficii statului, atât prin încasarea redevenţelor, a impozitelor indirecte şi creării de locuri de muncă, totul estimat la 5 miliarde de euro pe perioada derulării proiectului.

Astfel, potrivit actului normativ trecut luni seară prin comisii, intră în categoria ”proiect de interes public deosebit – proiectele miniere ale căror beneficii economice şi sociale pe care statul şi/sau unităţile administraţiei locale le-ar obţine direct sau indirect din proiectul respectiv sunt mai mari decât efectele negative de mediu, beneficiile fiind temeinic fundamentate, cu condiţia refacerii mediului la finalizarea proiectului şi care vizează exploatarea uneia sau mai multor resurse strategice”.

Deputaţii din comisiile de industrii şi administraţie au adoptat un amendament al PNL potrivit căruia titularii licenţei trebuie să folosească pentru extracţie “procedeele şi mijloacele tehnologice cele mai sigure, mai puţin dăunătoare pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea populaţiei din zonele vizate”.

Şi în cazul exproprierilor se păstrează prevederile, acestea urmând să fie făcute de stat la propunerea titularului licenţei de exploatare care poate plăti şi despăgubirile.

Clauzele de confidenţialitate, interzise

Parlamentarii au decis, totodată, la propunerea PNL, ca statul să aibă drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor naturale, iar contractele încheiate cu companiile în acest sens să nu aibă clauze de confidenţialitate, care pot conduce la dezinformarea publicului.

De asemenea, potrivit noilor prevederi, publicul trebuie să aibă acces nerestricţionat la toate informaţiile legate de procesul de acordare a licenţelor de prospectare/ explorare/ exploatare şi de modul în care aceste proiecte sunt implementate, cu excepţia patentelor industriale şi a datelor cu caracter confidenţial protejate prin lege, indiferent dacă deţinătorul acestora este o entitate publică sau privată.

Potrivit unui amendament PNL adoptat, autorităţile competente au obligaţia să publice toate informaţiile legate de contractele prin care statul concesionează resursele naturale în vederea exploatării, cu excepţia patentelor industriale, care au caracter confidenţial, inclusiv documentaţia de achiziţie, lista scurtă a companiilor calificate, ofertele primite, câştigătoare şi necâştigătoare, şi termenii contractului, inclusiv identitatea beneficiarilor, cu excepţia eventualelor informaţii care sunt protejate de acte normative privind informaţiile clasificate

Totodată, situaţia privind toate sumele de bani plătite în mod legitim în procesul de obţinere a licenţelor de prospectare/explorare/exploatare, a avizelor aferente sau a contractelor cu statul trebuie să fie pusă la dispoziţia publicului.

Actul normativ urmează să primească votul final marţi, Camera Deputaţilr fiind decizională în acest caz.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.