Proteste în fața Parlamentului de la Kiev

Cel puțin 12 persoane, între care polițiști, au fost rănite luni în urma explozii produse în fața clădirii Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), în contextul violențelor izbucnite între scutieri și manifestanții care au protestat împotriva controversatului proiect de reformă constituțională, care acordă mai multă autonomie regiunilor separatiste din estul prorus al Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Proiectul de reformă constituțională — cerut de Occident — se află în centrul unor dezbateri aprinse în Ucraina, unde mulți întrevăd în el o tentativă de a legaliza de facto controlul rebelilor asupra unei părți a estului industrial al țării. Occidentalii văd în aceasta o modalitate de aplanare a conflictului armat, soldat cu peste 6.800 de morți în cele 16 luni de violențe.

Contrar așteptărilor separatiștilor, proiectul nu confirmă definitiv statutul de semiautonomie al teritoriilor aflate sub controlul lor. Potrivit textului, acest statut trebuie să fie determinat printr-o lege separată și numai timp de trei ani.

Adoptată înainte de sfârșitul anului 2015, reforma constituțională ce include o ‘descentralizare’ pentru estul separatist este prevăzută de acordurile de pace Minsk 2, încheiate în februarie între președintele Petro Poroșenko și omologii săi rus, Vladimir Putin, și francez, Francois Hollande, și cancelarul german Angela Merkel.

Câteva sute de manifestanți încercă să ia cu asalt sediul Radei Supreme, informează gazeta.rucitat de UNIMEDIA.

Manifestanții nu sunt de acord cu noua modificare a Constituției Ucrainei care prevede decentralizarea.

Forțele de ordine au încercuit sediul Radei Supreme. Ulterior în aceștia au zburat grenade acustice, fumigene, pietre dar și bucăți de lemn.

Poliția a folosit gaze lacrimogene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.