Proteste în mai multe orașe ale României (VIDEO)

Mii de oameni au ieșit în stradă vineri seară în mai multe orașe pentru organizarea de alegeri libere, într-un gest de solidaritate cu românii din diaspora.

Oamenii au ieșit în stradă în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Sibiu, Arad, dar și în alte orașe.

Protestatarii scandează împotriva lui Victor Ponta. În București, s-a scandat, printre altele, „Ponta la gunoi, după turul 2”, „Jos, Ponta, jos, ești un mincinos”, „Mințiți poporul cu televizorul” , „Premier acoperit, pentru tine s-a sfârșit!”, „BEC nu uita Constituția!”, „Vrem secții de votare peste hotare”, „Plagiatorul ne fură viitorul” şi „Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!”.

Protestatarii au plecat în marș de la Universitate spre Guvern, scandând „Demisia!” şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”. S-a scandat, de asemenea, „Noi votăm, nu pontăm”, „Ponta, la gunoi, după turul doi”, „Diaspora vrea, dar nu poate vota” şi „Cine nu sare, nu vrea schimbare”.

Din Piaţa Victoriei, manifestanţii s-au dus la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff, unde au huiduit, au fluierat şi au scandat.

„Ponta, ce-a pățit procurorul Panait?”, „Ponta, nu reziști nici cu mii de securiști!”, au fost alte dintre scandările manifestației din București.

Imagini de la protestul de la sediul PSD

Imagini din Capitală

Cel mai mare miting – la Cluj

Cluj Napoca. În Cluj Napoca în jur de 15.000 de oameni au ieșit în stradă, potrivit estimărilor Realitatea TV. Presa locală vorbește de 12.000 de protestatari.

Se cântă de către jumătate dintre manifestanți „Treceţi batalioane române Carpaţii”, iar cealaltă jumătate răspunde: „în sens invers”.

În Piața Unirii s-a citit „proclamația” de la Cluj. Protestatarii cer: Limitarea numirilor politice. Votul liber. Excluderea imixtiunii politicului în justiție. Respingerea proiectelor de lege privind grațierea și amnistia. Renunțarea la aceste proiecte viitoare. Politicienii să aibă numai imunitate pentru declarații. Alegerea prin vot direct a avocatului poporului. Dreptul la sănătate al românilor. Recunoașterea resurselor naturale și a mediului ca siguranță națională. Interzicerea exploatării cu cianuri, a gazelor de șist și a organismelor modificate genetice. Împădurire la scară națională. Incetarea oricăror discriminări pe criterii de rasă, orientare sexuală, etnie etc.

Participanţii la miting au pornit în marş pe străzile din centrul Clujului şi scandează ”Ponta nu uita, Cluj-Napoca nu te vrea”, ”Uniţi salvăm toată România”, ”Afară, afară, cu PSD din ţară”, ”Jos plagiatorul”, ”Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze”, ”Ponta nu uita, nu ne dăm pe mâna ta”. Mitingul de la Cluj-Napoca s-a încheiat fără incidente, după aproximativ patru ore, timp în care manifestanţii au mers în marş prin oraş şi au scandat împotriva premierului Victor Ponta.

Timișoara. La Timișoara s-au cântat piesele lui Vali Sterian și se scandează „Ponta și ai lui, trădătorii neamului” sau „Ponta, nu uita, Timișoara nu te vrea”, conform tion.ro.

Actualizare: Mitinguri şi la Iaşi Braşov, Oradea şi Zalău

Iaşi, Braşov, Oradea, Zalău.Protestele s-au extins şi în alte oraşe din ţară. S-a ieşit în stradă şi la Iaşi Braşov, Oradea şi Zalău. Scandările sunt de regulă aceleaşi ca în toată ţara: pro vot în diaspora şi anti-Ponta. La Braşov se scandează și împotriva unui deputat: „ Avem o bucurie/Adam la puşcărie!” (este vorba de deputatul PSD Ioan Adam implicat în marile retrocedări forestiere şi pentru care DNA cere arestarea preventivă) şi „15 noiembrie încă o dată” (aluzie la manifestaţia anticomunistă din 1987 din oraşul de la poalele Tâmpei.

Craiova. Craiovenii prezenţi poartă pancarte cu lozinci sugestive: “Jos comunismul!”, “Craiova răspunde apelului!” şi “Fiţi eroi în turul II!”.

”Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova, prezent în piaţă, a declarat că nu e vorba de un miting electoral şi că lumea a ieşit doar la “socializare”. Craiovenii adunaţi la restaurantul Doljana au încercat să-şi manifeste verbal nemulţumirea vizavi de votul din primul tur din diaspora, dar au fost opriţi de jandarmi”, scrie Gazeta de Sud.

Antena 3 şi România TV ignoră manifestaţiile

Posturile de ştiri nu au transmis de la început manifestările, fiind ocupate cu manifestarea electorală de la Palatul parlamentului şi ulterior cu discursul lui Traian Băsescu. După încheierea tranmisiei de la Palatul Cotroceni, s-au dat imagini şi de la manifestaţii, în special de la Bucureşti, unde după ora 19.00 numărul participanţilor a crescut la 1.500. Televiziunile care dau imagini sunt în ordine, B1 TV, Digi 24 şi Realitatea TV. Ignoră evenimentele Antena 3 şi România TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.