Proteste în numeroase ţări: „Mai multă democraţie, mai puţină austeritate!”

1 Mai a fost un nou prilej pentru zeci de mii de europeni, şi nu numai, să iasă în stradă ca să-şi strige nemulţumirile.

Zeci de mii de oameni au participat, miercuri, în numeroase ţări europene, la mitinguri organizate de Ziua internaţională a Muncii, unde au fost denunţate austeritatea şi şomajul ridicat.

În Spania, unde rata şomajului a atins nivelul-record de 27%, principalele două sindicate, CCOO şi UGT, au organizat aproximativ 80 de mitinguri în întreaga ţară. Liderul sindicatului CCOO, Igancio Fernandez Toxo, a criticat aspru Guvernul de la Madrid, denunţând „iresponsabilitatea uriaşă” care a condus la creşterea ratei şomajului. „6.200.000 de şomeri; opriţi austeritatea!”, „Mai multă democraţie, mai puţină austeritate!”, scria pe pancartele manifestanţilor de la Madrid.

Mii de persoane au defilat şi la Paris, la apelul unor lideri consideraţi populişti.

„Franţa se zbate în continuare într-o politică de austeritate fără sfârşit, pentru că toată lumea încearcă să salveze un sistem cu orice preţ”, a spus Marine Le Pen, prezentă la miting. „Franţa şi poporul francez înţeleg că nu s-a schimbat nimic în ultimul an, ţara rămâne în acelaşi tunel”, a adăugat ea.

Circa 20.000 de persoane au protestat miercuri şi la Zagreb, cu ocazia zilei de 1 mai, împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului de centru-stânga, ce nu au permis o redresare a economiei croate aflate în recesiune cvasipermanentă din 2009.

A fost cea mai mare acţiune de protest împotriva guvernului condus de Partidul Social-Democrat (SDP), aflat la putere de la finele lui 2011, pe care manifestanţii l-au acuzat că şi-a abandonat ideologia originară şi a adoptat un model „neoliberal” de gestionare a Croaţiei.

Sub sloganul „Modificaţi direcţia!”, manifestaţia a fost organizată de cele cinci principale asociaţii sindicale, care au cerut guvernului să îşi modifice politica economică şi să renunţe la măsurile de austeritate.

În Grecia, Ziua internaţională a Muncii a fost marcată printr-o grevă generală şi prin proteste faţă de măsurile de austeritate la care au participat aproximativ 13.000 de persoane, la Atena şi Salonic. 

Manifestanţii împotriva austerităţii şi şomajului au avut loc şi în Italia, Turcia, Cipru, Polonia şi Portugalia.

La Istanbul, zece persoane au fost rănite, iar aproximativ 20 au fost reţinute în timpul violenţelor izbucnite cu ocazia zilei de 1 mai. 

În Rusia, aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost chemaţi să participe la marşuri organizate de 1 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.