”Jos, mafioții!, Jos, Parlamentul!”

Proteste de amploare joi la Chișinău, la Parlament și Președinție, față de sistemul de vot mixt.

Update Parlamentul moldovean a votat joi proiectul privind sistemul electoral mixt în lectura a doua, finală, cu 74 de voturi pentru, cu toate că numeroși oameni s-au adunat în fața Parlamentului și au cerut să nu fie votată această lege, anunță presa de peste Prut.

Proiectul presupune că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza așa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 — în circumscripții uninominale. Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secții amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, explică Radio Chișinău. De asemenea, vor exista circumscripții uninominale pentru diaspora. O circumscripție uninominală va fi formată pentru un număr de 55.000-60.000 de cetățeni cu drept de vot. Deocamdată nu se știe te câte circumscripții vor fi formate pentru Transnistria și pentru cetățenii moldoveni din afara țării.

Printre modificările față de prima lectură, autorii propun micșorarea pragului de acces în Parlament pentru blocurile electorale până la 8%. În prezent acesta este de 9% pentru blocurile formate din două partide și 11% pentru cele formate din mai multe partide.

Și numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaților în circumscripțiile uninominale este redus de la 600 la 500, iar femeile candidate vor avea de strâns de două ori mai puține semnături. Totodată, partidele care vor promova femei vor fi stimulate financiar. A fost redus de patru ori și plafonul maxim de donații pentru concurenții electorali. Acesta va fi de până la 50 de salarii medii, adică aproximativ 270.000 de lei moldovenești pentru o persoană fizică și de două ori mai mult pentru persoanele juridice.

Radio Chișinău amintește că proiectul a fost expertizat de Comisia de la Veneția care a concluzionat că în situația actuală modificarea sistemului electoral nu este recomandabilă, iar Uniunea Europeană a cerut Chișinăului să respecte concluzia Comisiei. De asemenea, inițiativa a fost criticată de opoziție și de societatea civilă, care au organizat proteste împotriva modificării sistemului electoral.

Președintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, a salutat rezultatul votului.

Renato Usatii, Maia Sandu și Andrei Năstase și-au chemat joi simpatizanții pentru a-și arăta nemulțumirea fața de sistemul electoral mixt.

Manifestanții din fața Parlamentului au pornit în marș la sediul Președinției.

Sute de oameni au scandat: Jos,mafioții! Oamenii sunt nemulțumiți că nu au fost ascultați, iar schimbarea sistemului electoral a fost votat. Ei spun că nu au de gând să plece acasă.

Protestatarii au început să se îmbrâncească între ei și să se huiduie reciproc. După ce au aflat că a fost votat sistemul mixt, au început să scandeză: Jos, Parlamentul!

Maia Sandu și Andrei Nastase îi cer lui Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Ghoerghe Cavcaliuc, să le permită să vorbească cu participanții de la mitingul „pro-votul mixt”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.