Protestele din România sunt determinate de încălcarea democraţiei

Grupul liberal din Parlamentul European (ALDE), împreună cu cel socialist (S&D) a organizat, marţi, la Bruxelles, o dezbatere cu titlul „Democraţia română”, la care au participat liderii celor două grupuri, Guy Verhofstadt şi Hannes Swoboda, și preşedinţii celor trei partide de opoziţie din România, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.

Prezent la dezbatere, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că reprezentanţii Opoziţiei din România nu au venit la Bruxelles, în faţa oficialilor europeni, să ceară sancţiuni pentru poporul român, spunând totodată că protestele de stradă nu sunt determinate de măsurile de austeritate, ci de încălcarea standardelor democraţiei.

„Nu am venit să critic Guvernul, am venit cu un obiectiv cinstit şi corect: încălcarea standardelor democraţiei. Vreau să-i apăr pe oamenii care au ieşit în stradă în 61 de oraşe din România, pentru că aceştia au fost acuzaţi că au ieşit din cauza problemelor economice. Acest lucru este incorect. Oamenii sunt în stradă la minus 15 grade, la Bucureşti, pentru că sunt nemulţumiţi în legătură cu nivelul democraţiei din România şi aşteaptă standarde de democraţie europeană”, a spus copreşedintele USL, în cadrul dezbaterii, citat de Agerpres.

Victor Ponta a subliniat că Parlamentul European este parlamentul ţărilor membre iar, dacă apar probleme de democraţie în Ungaria sau Bulgaria, acestea trebuie dezbătute tot în acest for.

De la tribuna dezbaterilor, liderul PSD a expus trei probleme: organizarea alegerilor, felul în care legile cele mai importante au fost adoptate şi „sistemul electoral al unui stat democratic”.

„Guvernul român a decis amânarea alegerilor locale care trebuiau să aibă loc în iunie. Este pentru prima dată când într-o ţară europeană mandatul de patru ani se prelungeşte (…) E un lucru periculos pentru democraţie. Curtea Constituţională a respins, recent, acestă iniţiativă a guvernului însă, până acum, coaliţia care susţine guvernul nu a renunţat la ideea amânării alegerilor”, a subliniat copreşedintele USL.

El a denunţat apoi faptul că Guvernul a dat 14 legi foarte importante prin angajarea răspunderii, respectiv fără dezbateri parlamentare, între acestea fiind cele ale Educaţiei şi Justiţiei.

Victor Ponta a arătat că o altă problemă o reprezintă Codul electoral. „Este 31 ianuarie, nu ştim încă data alegerilor, nu ştim care va fi sistemul după care se va alege Parlamentul sau autorităţile locale. Nu înţeleg cum un Guvern care deţine 14% în sondajele de opinie poate organiza alegeri doar pentru a le câştiga. Până acum nu avem un cod electoral pentru acest an”, a spus Ponta, apreciind că, la ora actuală, „democraţia a fost suspendată”. „Am învăţat de multe ori în istorie că democraţia poate fi suspendată din motive importante, dar este o primejdie majoră pentru noi, ca stat european. Vreau să asigur familiile noastre politice că nu vom folosi aceleaşi instrumente, că ne vom întoarce la o modalitate europeană de guvernare”, a adăugat preşedintele PSD.

Nu în ultimul rând, Victor Ponta a declarat că a fost acuzat de Guvernul român că va cere sancţiuni pentru România şi a dorit să nege astfel de acuzaţii. „De ce să sancţionăm populaţia din România din cauza guvernului? Aceasta ar fi sută la sută inacceptabil. Singura pedeapsă pentru un guvern prost o reprezintă alegerile şi sper că România va avea alegeri democratice europene”, a conchis liderul PSD.

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la Bruxelles, că românii care au ieşit în stradă în ultima perioadă nu protestează faţă de măsurile de austeritate, ci pentru că democrația este în pericol.

„Măsurile de austeritate economică au fost luate în luna mai 2010. Românii nu au protestat atunci, ci protestează acum. Ei protestează acum nu pentru pierderi salariale, ci pentru că singurul câştig cert al României după 20 de ani (…), garanţiile pentru o societate democratică, sunt în pericol, pentru că puterea s-a concentrat în mâna unui singur om, iar partidul de guvernământ se comportă aidoma ca partidul stat, pe care românii nu îl mai vor niciodată”, a spus liderul PNL.

El a acuzat puterea de la Bucureşti că, sub pretextul modernizării instituţiilor, a luat măsuri care au făcut din statul român „cel mai puţin modern, mai corupt ca oricând, mai clientelar ca oricând, mai costisitor ca oricând”. „Austeritatea a fost impusă doar celor care se află în afara clientelei politice a ţării”, a mai declarat Antonescu.

La dezbatere au fost prezenţi și Cristian Pârvulescu de la Asociaţia ProDemocraţia, Victor Alistar, directorul Transparency România şi economistul Liviu Voinea, precum și ministrul Muncii, Sulfina Barbu, alături de europarlamentarii PDL Theodor Stolojan, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Petru Luhan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.