Protestele, interzise la Chișinău în timpul vizitei lui Băsescu

Protestele pe timpul vizitei lui Traian Băsescu sunt interzise. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Centru, anunțăPublika.md.

Potrivit sursei, solicitarea de a interzice manifestațiile a venit din partea primăriei și are la bază cererea Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS). Reprezentanții SPPS au argumentat că Traian Băsescu este o persoană protejată de stat, iar printre protestatari ar putea fi și provocatori.

Instanţa de judecată a interzis Partidului „Patrioţii Moldovei” să organizeze miercuri acţiuni de protest în centrul capitalei împotriva vizitei la Chişinău a preşedintelui României, Traian Băsescu.

Potrivit Agenţiei „Infotag”, la solicitarea Primăriei de Chişinău, judecătoria sectorului Centru a emis o hotărîre în conformitate cu care acţiunea de protest anunţată de părtaşii şi membrii Partidului „Patrioţii Moldovei”, a fost interzisă.

Liderii formaţiunii intenţionau să organizeze o acţiune de protest împotriva vizitei lui Traian Băsescu la Chişinău, motivînd că vizita şefului statului vecin coincide cu „ziua ocupaţiei Moldovei de către trupele române în data de 17 iulie 1941”.

În afară de Partidul „Patrioţii Moldovei”, în preajma Arcului de Triumf intenţionau să organizeze acţiuni de protest Liga Tineretului Rus, Partidul Social Democrat şi Partidul Regiunilor.

In 2012, partidul amintit dorea sa ceara expulsare ambasadorului Romaniei, Marius Lazurca. „Vom organiza un protest împotriva tiraniei pe graniţa română şi vom cere demisia ambasadorului român din Republica Moldova, a domnului Marius Gabriel Lazurca. De asemenea, acţiunea va fi îndreptată împotriva amestecului în viaţa internă a Republicii Moldova de către autorităţile române şi a încercărilor de a provoca vărsare de sânge pe Nistru. Va fi cerută instalarea posturilor de pacificatori pe frontiera moldo-romană”, se arăta în comunicat.

În 2011, „Patrioţii Moldovei” a cerut comunităţii internaţionale, în cadrul unei conferinţe de presă de pe 18 mai, să determine retrocedarea de către România a teritoriilor „istorice” ale Moldovei. Între alte revendicări ale „patrioţilor” – anularea Unirii Principatelor din 1859 şi dezmembrarea actualei Românii.

„Este vorba despre rechemarea semnăturilor din 1859 de pe actul unirii a două principate – Moldova, care şi acum este regiune în estul României, între Carpaţii de Est în vest şi râul Prut, şi Valahia într-un stat unitar. În anul 1866 el a fost numit România. După războiul ruso-turc din 1877-1878 România a fost declarată stat independent. În acest mod, sub influenţa Austro-Ungariei şi Franţei a fost creat un stat-tampon, scopul principal al căruia era contracararea influenţei Rusiei în Balcani”, spunea atunci Mihail Garbuz, preşedintele partidului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.