Manifestația unioniștilor s-a stins

Demonstrația unioniştilor s-a încheiat. Manifestanții care au înnoptat în Piața Univesității au strâns corturile. Reprezentanții protestatarilor s-au întâlnit duminică cu partidele, care i-au trimis la înaintare pe Ecaterina Andronescu (PSD), Daniel Constantin (ALDE), în vreme ce liberalii și premierul Dacian Cioloș au răspuns absent. De la PMP, a profitat de discuții Traian Băsescu, iar de la USR – Nicușor Dan și Clotide Armand.

Ora 17.23: Liderul unioniştilor, George Simion, a anunţat, după întâlnirea cu partidele, că ,,fraţii basarabeni vor porni spre casă în această seară”.

Simion a precizat că a primit asigurări de la toate partidele, mai puţin PNL, că ”atâta timp cât există o majoritate pe ambele maluri ale Prutului, vor iniţia o declaraţie de unire în Parlament”.

„Sunt mulţumit 100% de ce am obţinut astăzi din partea majorităţii partidelor, însă cred că este un început de a construi. Fiecare partid şi-a asumat câte o bucăţică din planul de reîntregire naţională, a fost şi presa acolo, acum rămâne să îşi îndeplinească fiecare bucăţica şi marea provocare va fi să îi punem pe toţi la aceeaşi masă pentru dezideratul de unire”, a declarat Simion.

Liderul unioniștilor a mai precizat duminică că în afară de PNL a fost la toate partidele politice. „Cu PNL această tăcere este îngrijorătoare. Dacă aceasta este atitudinea lor nu putem decât să rămânem consternați, dar credem că vom fi primiți în zilele următoare de către doamna Alina Gorghiu. Este un semn de respect față de românii basarabeni și față de mișcarea unionistă de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus acesta.

George Simion a anunțat totodată că următoarea mişcare unionistă va avea loc de Ziua Națională a României, 1 decembrie, la Bruxelles, în faţa Parlamentului European.

Update: Reacțiile partidelor după întâlnire

Nicușor Dan are „o sensibilitate”, Ghiță – cu baioneta

PSD, „deschis” la o declaraţie a Parlamentului în privinţa unirii

Băsescu: Trebuie creat un minister al Reunificării

Update: Întâlniri cu partidele pe tot parcursul zilei

„O delegație a unioniștilor rămași în stradă peste noapte, după marșul „Luptă pentru Basarabia”, va fi primită astăzi de partidele politice pentru a discuta despre principala revendicare a manifestanților: Unirea ca proiect de țară al României. Delegația din partea unioniștilor va ajunge la consultări după următorul program: la ora 12:00 – întâlnire cu reprezentanții PMP, la ora 13:00 – întâlnire cu liderii ALDE, la ora 14:00 – întâlnire cu reprezentanții PSD, la ora 17:00 – întâlnire cu liderii USR, la ora 18:00 – întâlnire cu reprezentanții PRU”, se arată într-un comunicat transmis duminică la amiază de Platforma Acțiunea 2012.

Update: Porțile PNL se deschid greu

La ora 10.00, George Simion a mers la sediul central al PNL, din Aleea Modrogan, însă liderii liberali nu erau prezenţi în sediu.

„Așteptăm, am vorbit, ne-am întâlnit cu domnul Tinel Gheorghe, trebuia și cu Cezar Preda (de la PNL – nr.), așteptăm o oră în care ne putem întâlni și cu doamna Alina Gorghiu. Știm că este înmormântarea doamnului Câmpeanu. Rugămintea noastră este dacă se poate astăzi până la finalul zilei să avem întâlnirea și cu PNL-ul. Restul partidelor ne-au invitat. La 12 la PMP, probabil la 13 ALDE cu domnul Tăriceanu, la 17 cu conducerea USR, Nicușor Dan, a rămas Bogdan Diaconu să confirme. Așteptăm la PSD, din ce am înțeles nu e nimeni la sediu, așteptăm. Adresăm acest mesaj către toate partidele, unii sau alții au încercat să preia tema, tema vine de la societatea civilă, vine din popor, important e ca fiecare partid să își asume puncte concrete pe tema Republicii Moldova”, a declarat Simion, citat de B1 TV.

Update: Unioniştilor li s-au alăturat şi reprezentanţi ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989, în frunte cu preşedintele asociaţiei, Doru Mărieş.

Update: „Am rămas la Universitate (fântâni) și nu plecăm până nu dialogăm cu factorii decizionali! NU PLECĂM! Azi(duminică) veniți de la 9 dimineața cu un ceai cald sau cu ceva de mâncare/încălzit(pătură). Și la ora 16:00 ne adunăm cu toții. UNIREA FACE PUTEREA!”, au scris pe Facebook organizatorii, după marșul marcat de incidente de sâmbătă.

Pe parcursul nopţii trecute, manifestanţii au fost păziţi de echipajele de jandarmi, fără a mai exista incidente, a declarat liderul Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” George Simion duminică.

George Simion a povestit într-o postare pe Facebook în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, că ideea instalării corturilor în piaţă i-a venit după ce filiala din Suedia a adunat de la un festival de muzică corturile rămase.

„Ideea asta mi-a încolțit în august, când Gabi Ursescu și filiala noastră din Suedia a adunat de la un festival de muzică corturile rămase. Pe un drum anevoios (prima oară au ajuns la Iași, api la noi la sediu), le-am primit și am zis că, în afară de marșul clasic vom face și un sit-in(ăsta e cuvântul de prin vest) la Universitate.
Iată veni ziua marșului, iată-ne pe noi într-o coloană mare, doar că jandarmii(sau alții care comandă jandarmii – și nu mă refer la Cioloș!) au avut alte planuri. Maaaaare lucru cred ei că au obținut târându-ne, rupându-ne hainele și amendându-ne…. Noi ne-am luptat cu comuniștii în Moldova, nu ne speriem așa ușor!
Așa că acum suntem la Universitate, suntem în corturi, e 2 noaptea și tocmai a venit un domn din Tulcea care ne-a văzut la televizor și va sprijini financiar mișcarea noastră. Și mâine ne trezim la 9 dimineață (duminică – nr.), vă aștept și pe voi cu ceaiuri și mâncare (nu pentru mine, ci pentru copiii ăștia atât de frumoși veniți din Basarabia). Nu cred că vă interesează așa mult, dar toată ziua vom avea discuții și negocieri cu TOATE partidele politice. Mai apoi, la ora 16:00 dăm ADUNARE GENERALĂ. Ne regrupăm, ne schimbăm hainele și ne dregem glasurile pentru a face Unirea. ȘI VOI, ȘI VOI, VENIȚI CU NOI!”, a scris Simion.

Demonstranții au transmis încă de sâmbătă seara un ultimatum către premier și liderii de partide, spunând că aşteaptă un răspuns până duminică, la ora 14.00 de la aceștia.

“Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu şi Nicuşor Dan sunt chemaţi de unioniştii din stradă să îşi asume Unirea ca proiect de ţară. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti, este duminică, ora 14:00. Manifestanţii care au ridicat baricadă la Piaţa Universităţii din Bucureşti precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României şi reprezentanţii partidelor politice îşi vor asuma clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară cu toţi paşii concreţi aferenţi acestui proiect naţional”, se arăta într-un comunicat transmis de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

„Ne-am săturat ca Unirea să fie tratată demagogic și să fie folosită în campaniile electorale. Vrem fapte, nu vorbe ! În Republica Moldova va avea loc un referendum pentru Unire în anul 2018 și viitorul Parlament al României trebuie să vină în întâmpinarea acestei consultări publice prin adoptarea Declarației pentru Unire”, a declarat George Simion, citat în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.