Protocol internaţional la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca

În acordul celor două imnuri, cel român şi cel italian, prof. universitar Ioan Coman, prorectorul Universităţii, şi prof. univ. Anca Dana Buzoianu, din partea română, şi Monica di Luca – prorector cu relaţii internaţionale la Universitatea din Milano, împreună cu prof. Ottavio de Cobelli, director de programe la Institutul European de Oncologie Milano, au semnat o colaborare complexă cu două dintre cele mai puternice instituţii medicale italiene şi europene. La universitatea ”Milano statale” (UNIMI) învaţă 63.000 de studenţi şi se desfăşoară cele mai complexe programe de cercetare. Institutul Oncologic European este un centru de excelenţă în domeniul cancerului unde operaţiile robotice au atins performanţe greu de imaginat pentru neprofesionişti. Protocolul semnat la Cluj deschide calea unor formări de cadre, unor cooperări în domeniul cercetării şi unor dezvoltări spectaculoase, bazate şi pe fonduri europene. Colaborarea medicală cu specialiştii de la Milano are o istorie ce vine din performanţele unui chirurg român, Victor Matei Deliu, absolvent de Cluj şi afirmat în chirurgia robotică practicată la institutul din Milano şi din colaborarea acestuia cu profesorul Ioan Coman şi cu clinica EndoPlus din Cluj.

UNIMI este o instituţie superioară publică, sediu primar de cercetare şi de formare. UNIMI promovează cooperarea ştiinţifică şi didactică cu parteneri internaţionali în cadrul domeniilor sale de competenţă. UNIMI are intenţia să colaboreze cu UMF ”Iuliu Haţieganu” prin intermediul organizării cursurilor de formare, acestea fiind ţinute de profesori UNIMI împreună cu UMF ”Iuliu Haţieganu”, în cadrul sediilor instituţiei partener, şi de asemenea în colaborare cu IEO prin desfăşurarea de activităţi de formare şi practică pentru studenţi şi personal medical UMF ”Iuliu Haţieganu”.

IEO este un centru de excelenţă, recunoscut la nivel mondial în oncologie, şi de asemenea Institut de Recuperare şi Îngrijire cu caracter Știinţific, ce dispune de personal şi aparatură specializată, precum şi de dotare şi servicii logistice pentru desfăşurarea acestor activităţi. IEO oferă în plus propria şi deplina disponibilitate de a găzdui studenţi şi / sau medici ce provin de la UMF ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, identificând ca obiectiv al şederii lor în institut dezvoltarea profesională în vederea completării şi perfecţionării formării acestora în domeniul patologiilor oncologice.

În special, colaborarea dintre UMF ”Iuliu Haţieganu” şi UNIMI se va concretiza prin implementarea şi susţinerea în cadrul Cursurilor de Licenţă în Medicină Generală ale UMF ”Iuliu Haţieganu” din partea ambelor părţi a modulului de predare semestrial (opţional / facultativ) cu o durată de patru săptămâni în Urologie Oncologică Robotică.

Cele două universităţi partenere se angajează în plus să organizeze un modul de predare a Urologiei Oncologice şi un modul de Urologie Oncologică şi unul de Chirurgie Robotică Urologică, cu o durată de 10 ore fiecare, în cadrul Şcolii de Specializare în Urologie a UMF ”Iuliu Haţieganu”.

Colaborarea dintre universităţi va cuprinde şi organizarea de Cursuri de Perfecţionare Post universitare (pentru specialişti în Urologie), cursuri acreditate ECM de Chirurgie Urologică Robotică (1-2 ediţii/an) şi de Biopsie prostatică (1-2 ediţii/an) cu o durată de 24 ore fiecare.

Cele trei instituţii partenere se angajează să activeze Programul Erasmus+ Placement (Student traineeship) pentru cei înscrişi la Cursurile de Licenţă în Medicină Generală din cadrul UMF ”Iuliu Haţieganu” şi la Cursurile de Licenţă în Medicină şi Chirurgie din cadrul UNIMI cu scopul ca studenţii UMF ”Iuliu Haţieganu” să desfăşoare o perioadă de formare în cadrul IEO iar studenţii UNIMI să parcurgă aceeaşi perioadă de formare în cadrul UMF ”Iuliu Haţieganu”.

Alina Răuţ

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.