Protocolul secret între SRI și DNA există

Dovada concretă că mari dosare de corupţie din România au fost instrumentate la nivelul DNA – în mod abuziv – în baza Protocolului clasificat strict secret nr. 003064 din 4.02.2009 încheiat cu Serviciul Român de Informații a fost publicat, miercuri, de Lumea Justiției. Acest protocol este certificatul de naştere al „câmpului tactic” recunoscut public de generalul SRI Dumitru Dumbravă, care a precizat că SRI urmărea dosarele penale până la soluţia finală. La data semnării protocolului dintre PÎCCJ şi SRI, şefii instituţiilor erau Laura Codruţa Kovesi – Procuror General şi George Maior director al SRI şi Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI.

Documentul prezentat în facsimil reprezintă o adresă strict secretă din 2013, trimisă de SRI conducerii DNA, în care se transmiteau informaţii în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea procurorilor DNA şi se specifică în clar că operaţiunea mixtă DNA-SRI se efectuează în baza unor articole din “Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr. 003064 din 4.02.2009”.

Se observă că titulatura protocolului e mai mult decât aiuristică, întrucât prin lege DNA nu are atribuţii de cercetare pe fapte de siguranţă naţională, iar SRI nu are atribuţii informative pe fapte de corupţie.
Colaborarea între magistraţi şi serviciile de informaţii este interzisă prin Legea 303/2004.

Mai mult, în document, SRI invocă articole secrete din respectivul protocol şi impune la final regula ca “datele prezentate să fie destinate exclusiv informării procurorului de caz, potrivit principiului necesităţii de a cunoaşte, fără a fi introduse în dosarul cauzei”.

Existenţa unui protocol de cooperare între SRI şi marile parchete pe dosarele penale încalcă flagrant Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor care prevede interdicţii şi sancţiuni severe:

“Art. 7 – (1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) completează, anual, o declaraţie autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

(3) Consiliul Suprem de Apărare a ţării verifică, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justiţiei, realitatea declaraţiilor prevăzute la alin. (2)

(4) Încălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror.”
Concret, împotriva statutului magistraţilor şi a competenţelor date prin lege celor două instituţii, acestea au semnat un protocol şi au cooperat pe dosare, protocol despre care actualul Procuror General al României Augustin Lazăr a declarat în faţa CSM că este “o inginerie” nepermisă, după care a sfârşit prin a nega existenţa lui.

DNA a mințit naţiunea şi apoi s-a pus pe reclamații

Prin comunicatul nr. 106 din 27 ianuarie 2017, DNA a avut o reacţie nervoasă la două articole de presă lansând o minciună: “Nu există şi nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA şi nici protocol secret Coldea/Kovesi”. DNA a anunţat, apoi, că a sesizat CSM “să facă verificări pentru a constata în ce măsură, prin informaţiile transmise, este afectată independenţa sistemului judiciar şi prestigiul magistraţilor.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.