Prună: Care de televiziune încurajau deținuții să dea foc la cearşafuri

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susținut joi seara, la Digi24, după ce a alimentat speranțele pușcăriașilor cu declarații despre amnistii și grațieri, că acţiunile deținuților care au protestat ar fi avut la bază, printre altele, şi încurajări venite din partea unor televiziuni.

Potrivit acesteia, în unele penitenciare, deţinuţii au fost încurajaţi de carele de televiziune să incendieze cearşafurile din celule.

„Au fost insule izolate de protest, sunt penitenciare în care nu s-a protestat, sunt penitenciare în care – n-am să le numesc, din respect pentru cei din penitenciarele respective – erau încurajaţi de carele de televiziune: „Acuma daţi foc la cearşafuri!” şi deţinuţii scoteau un cearşaf, îi dădeau foc, se filma şi după aceea lumea se calma„, a spus ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a reiterat totodată că nu intenţionează să propună vreo măsură de graţiere sau amnistie.

La aceeași televiziune, Prună a anunțat că intenţioneză să „corecteze” noile coduri împreună cu cei care au lucrat la ele dând ca exemplu o situaţie în care un om care ar fura 100 de oglinzi din parcare ar primi 30 de ani de închisoare, în timp ce altul, care comite un omor, este condamnat la 18 ani de detenţie.

„Ce avem noi, cred eu, ca problemă, şi trebuie discutat cu cei care au contribuit, specialişti în drept execuţional penal, cu cei care au lucrat la aceste coduri şi care au avut o filosofie probabil atunci când au adoptat codurile, este sporul. Şi dau un exemplu ca să-l înţeleagă toată lumea. Dacă, de exemplu, eu, mâine, mă apuc să fur oglinzi din parcări şi timp de două săptămâni fur 100 de oglinzi, codul va reţine că am făcut 100 de fapte de furt. Şi să zicem că primesc pentru fiecare faptă de furt un an, care e pedeapsa minimă. Se reţine pedeapsa cea mai mare, să zicem un an, pedeapsa minimă, plus 99 de ani de la cele 99 de fapte şi iau o treime din aceşti 99 de ani, pe care îi adaug la anul acela. Deci primesc un an plus 33, 34 de ani de închisoare, dar în realitate voi primi 30 pentru că ăsta e maximum prevăzut de codul penal. Pe de altă parte, pentru o faptă de omor, sub acelaşi cod penal, pot primi 18 ani de închisoare. Avem această situaţie, în care mai multe fapte de furt care sunt, deci, un concurs de infracţiuni, generează, ca rezultantă, o pedeapsă mult prea mare faţă de pedeapsa pentru o singură faptă de omor. Aceste lucuri trebuie discutate, Trebuie să spun că ceea ce înainte era la latitudinea judecătorului, acest spor, judecătorul putea să îl dea sau nu, acum este obligatoriu şi toţi aceşti factori concură la ce vedem astăzi, pedepse foarte mari pentru fapte care sunt reprobabile, dar eu cred că toţi suntem de acord că între numeroase fapte de furt şi o faptă de omor probabil că mai greu trebuie să atârne fapta de omor. Trebuie văzut unde anume umblăm ca să corectăm, fin, ceea ce este de corectat”, a conchis Raluca Prună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.