Prună, despre protestele din ANP

Referitor la protestele sindicaliștilor din penitenciare, Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că, „în foarte scurt timp”, va avea o soluție pentru această problemă.

„Fac acest lucru nu pentru că mi-au cerut sindicatele și regret că au făcut aceste proteste și nu au avut răbdarea să aștepte”, a mai spus ministrul vineri, la Sinaia, la finalul unei întâlniri cu președinții Curților de apel. „Fac acest lucru pentru că e obligația mea de ministru, deci o făceam oricum, cu sau fără proteste”, a precizat Prună.

Ministrul a salutat inițiativa unora dintre sindicaliști de a deschide penitenciarele pentru a fi vizitate de reprezentanții presei, punctând că demersul ajută dezbaterii și le-a răspuns acelora care o acuză că este „îndreptată exclusiv către problemele deținuților”.

„Sunt obligată, ca ministru, să fiu de partea persoanelor custodiate pentru că readuc aminte publicului că România are încă din 2012 o decizie cvasi-pilot de la CEDO care a cerut României să corecteze situația privind suprapopularea. La nivelul lunii iunie 2016, existau la CEDO, numai pentru anul 2016, 2.000 de cereri, toate trimise de persoanele custodiate, așa încât da, le cunosc, mă ocup de această chestiune pentru că este obligația mea de ministru al Justiției. Hotărârile de la CEDO nu privesc în niciun caz, niciuna dintre ele, situația personalului din penitenciare, celor angajați, dar asta nu înseamnă că neglijez acest lucru”, a spus Prună, potrivit Agerpres.

În context, ministrul a arătat că în mandatul său le-a dat celor care lucrează în sistemul penitenciar instrumentele care le lipseau.

„Eu cred că, de când am venit ministru, am dat sistemului penitenciar, celor care lucrează, instrumentele care le lipseau și anume un regulament, că nu îl aveau, și pentru că discutăm despre salarizare, o să reamintesc public că, prin Ordonanța 20, am dat un spor de asistență socială de 25% pentru cei care lucrează în penitenciare. Nu pentru toți, că nu toți lucrează în mod nemijlocit cu deținutul. (…) Îmi fac datoria de ministru și față de unul și față de ceilalți. În plus, am adus o nouă conducere la nivelul ANP, conducere formată din directori de penitenciar care au o experiență mare în spate, care erau în sistem înainte să fi venit eu ca ministru. Numai astea sunt câteva măsuri pe care le-am făcut ca ministru și cred că nu e totul, dar este foarte mult mult pentru un mandat foarte scurt. Dar disting situația personalului care lucrează de situația persoanelor condamnate”, a adăugat Raluca Prună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.