Prună, o „veste proastă” și o „veste bună”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, s-a arătat vineri nemulțumită de faptul că OUG privind interceptările a trecut tacit de Senat, printr-o procedură discutabilă, pentru că nu a fost cvorum, însă spune că la Camera Deputaților, care este for decizional, va avea loc o dezbatere pe acest subiect, la care vor putea participa Guvernul, societatea civilă și toți cei interesați, transmite Agerpres.

„Ordonanța adoptată de Guvern a fost pusă pe masa Senatului. Este adevărat că a primit un raport negativ de la Comisia juridică, a primit însă unanimitatea votului în Comisia pentru drepturile omului din același Senat și a trecut de Senat, e adevărat printr-o procedură discutabilă, pentru că nu a fost cvorum. Nu a fost cvorum și a trecut tacit, asta este vestea proastă, vestea bună este că la Camera Deputaților — cameră decizională — eu sunt convinsă că acolo va avea loc o dezbatere la care și Guvernul și societatea civilă și toată lumea interesată vor putea participa și mai sper că, într-o țară în care controlul asupra serviciilor de informații, oricare ar fi el, că nu avem numai SRI, avem și SIE, se face la Parlament, eu sper ca aceste comisii de control să funcționeze cu adevărat”, a afirmat Raluca Prună, la Forumul Eurosfat.

Ea a spus că Guvernul a încercat o soluție tranzitorie în această privință, iar societatea trebuie să o dezbată ”fără patimă”.

„Noi am spus că urmează o dezbatere publică și eu aștept ca aceasta să se facă de Parlament, care are deja ordonanța pe masă, dar și Guvernul va face asta. (…) Vreau să fac o precizare referitor la pretinsul rol de avizator sau de laboratorul de norme al Serviciului Român de Informații și vreau să asigur pe toată lumea din această sală că rolul SRI ca avizator sau ca scriitor, dacă pot să spun așa, de proiect legislativ este zero. Proiectul legislativ s-a scris la Ministerul Justiției și am urmat o procedură de avizare care este procedura de avizare legală în această țară și care nu include Serviciul Român de Informații”, a adăugat Prună.

Ea a menționat exemplul platformei de interceptări din Franța, arătând că această țară a discutat 4 ani și și-a dat un termen de 10 ani pentru crearea ei, iar costurile au fost de un miliard de euro.

„Eu nu pot anticipa acum ce anume va decide România, eu sper să nu dureze patru ani până ne vom decide cum procedăm. Dar vreau să fiu și realistă. Cred că România nu poate să facă de pe o zi pe alta ceea ce Franța a dezbătut timp de 4 ani ce trebuie să facă și și-a dat 10 ani să facă cu adevărat. Deci dezbaterea va fi deschisă, Ordonanța va fi acceptată, respinsă sau acceptată ca atare, modificată. În orice caz, eu sper ca în Camera decizională și societatea civilă să se implice într-un mod fără patimă, acordându-și timp și trebuie să facem alegerea de societate și alegerea de societate este având acest sistem pe care, ca cetățean și ca ministru, constat că este la SRI. Nu spun că e bine sau rău, eu doar constat. Și să vadă: vrea România să facă un sistem paralel, vrea să facă unul, vrea să facă trei. Există și un sistem la poliție. Vrem să-l îmbunătățim pe cel de la poliție, să-l upgradăm, vrem să facem un al treilea sistem comun la Parchete, vrem să facem trei sisteme la Parchete, unul la parchet, unul la DNA, altul la Ministerul Public. Toate aceste opțiuni sunt opțiuni de societate deschisă și de aia Guvernul a spus că este necesară o dezbatere și trebuie să vedem încă o dată dacă avem banii. Trebuie să avem principiul, să ne hotărâm unde vrem să punem această infrastructură, să vedem dacă avem banii și unde, cum și cât de mare să o facem”, a mai spus Prună.

Ministrul Justiției a mai anunțat vineri că intenționează să ceară declasificarea informației referitoare la cât a costat infrastructura de interceptări.

„Ce intenționez eu să fac și cred că este obligația mea morală, dacă nu de altfel și legală, de membru al CSAT, măcar să cer să avem o idee despre cât a costat infrastructura aceasta de la momentul în care ea a fost creată și până în ziua în care vorbim, ca să avem o idee, pentru că, altfel, societatea nu va ști să aleagă. Noi ventilăm această sumă de un miliard de euro, eu am spus-o nu pentru că mi-a suflat-o cineva, ci pentru că am citit o informație publică. Deci, în acest sens, intenționez să cer să se declasifice măcar informația cât a costat infrastructura”, a afirmat Raluca Prună, la forumul Eurosfat.

Referitor la solicitările privind desecretizarea hotărârilor CSAT cu privire la interceptări, ea a precizat că în nicio țară hotărârile unui astfel de organism nu sunt declasificate în întregime.

„Ne putem plânge că aceste hotărâri sunt secrete. Asta este legea. Societatea poate cere, să vedem dacă societatea va rezolva acest lucru: să desecretizăm totul în această țară. Dar, cu riscul de a fi criticată, vin și spun că nicăieri în lume, în societățile mature, hotărârile unui organism de tip CSAT nu sunt declasificate în întregime. Deci, să ne stabilim un standard, dar să fim serioși: nu putem declasifica totul”, a subliniat Raluca Prună.

Ministrul a precizat, după forumul Eurosfat, că ar fi util pentru dezbatere să se afle costul infrastructurii și că nu s-a referit la desecretizarea unor decizii CSAT.

„Ceea ce am să fac însă este să încerc să obțin, în scopul dezbaterii publice cu privire la interceptări și la ce soluții adoptăm, o idee despre costul acestei infrastructuri de când a fost ea creată până în zilele noastre. Nu știu să vă spun dacă aceste costuri sunt prinse în hotărâri CSAT, mă îndoiesc, vă spun sincer că mă îndoiesc că sunt prinse. Dar, dacă sunt prinse, va însemna, în cazul în care CSAT, prin ceilalți membri, va fi de acord, o desecretizare parțială cu privire la costuri, ca să avem o idee despre ordinul de mărime: vorbim de 100.000, de un milion, de 100 de milioane sau un miliard, fără să sperii pe nimeni. Va fi scump însă”, a adăugat Prună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.