PSD 2014 = PDL 2011. „Metodele” Robertei Anastase, preluate de social-democraţi

PSD, ca şi Roberta Anastase, „inventează” un grup parlamentar. PSD va avea control major asupra Curţii de Conturi. Viitorul CA al postului public de radio va fi contestat la Curtea Constituţională.

PSD 2014 = PDL 2011

În Parlament, algoritmul politic şi (mai ales) ponderea formaţiunilor politice aşa cum a reieşit în urma alegerilor au devenit literă moartă pentru PSD. Drept urmare, liderii social-democraţi au decis conform propriilor interese repartizarea pe grupuri parlamentare a mandatelor pentru poziţiile vacante de la Curtea de Conturi. Opoziţia nu a primit niciun loc. PSD a făcut nominalizări pentru 4 din cele 6 locuri vacante, PC pentru 1 loc şi UDMR pentru 1 loc. În mod normal, conform cutumei şi a configuraţiei parlamentare şi a componenţei Curţii de Conturi, un loc urma să revină PNL. Dar acesta nu a fost acordat. PSD a procedat acum în 2014 cum a procedat PDL în 2011. Atunci, PSD şi PNL au părăsit părăsit plenul când s-au dat voturi pentru poziţiile vacante de la Curtea de Conturi şi alte instituţii subordonate Parlamentului.

Ce spunea pe 27 septembrie 2011 liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa (extras din stenograma şedinţei):

“Dumneavoastră (PDL – n.a.) nu aţi respectat nici măcar arta negocierii. Totuşi, activitatea în Parlament este una a negocierii. În opera dumneavoastră grandioasă, de a deveni partid-stat, vreţi să luaţi toate funcţiile de la anumite instituţii care sunt în subordinea Parlamentului, şi asta vreau să rămână consemnat în stenograma şedinţei de astăzi, pentru că, probabil, peste un an sau doi, va trebui să revedem această stenogramă.

Dumneavoastră faceţi un abuz, ne băgaţi pumnul în gură, vreţi să vă numiţi oamenii în toate instituţiile, pentru a controla tot ce există în statul acesta român, şi creaţi un precedent. Precedentul îl creaţi astăzi, şi nu uitaţi că, peste un an sau doi, vi se va plăti cu aceeaşi monedă”.

După cum se poate observa, cei din PSD s-au ţinut de cuvânt şi au procedat la fel de nedemocratic ca şi PDL în 2011. Există două elemente comune între 2011 şi 2014: UDMR şi UNPR se aflau şi atunci şi acum la putere. Marele câştigător este PSD şi se presupune că, având majoritate în Curtea de Conturi, baronii roşii vor putea fi protejaţi de controalele acestei instituţii.

Numirile în CA al SRR vor fi contestate la CCR

Pentru postul public de radio, mandatele au fost distribuite astfel: PSD – 2, PNL, PDL, PC, UDMR, UNPR și PPDD – câte 1. Aici, surpriză, apare UNPR. Or, UNPR nu are grup parlamentar propriu nici în Senat şi nici în Camera Deputaţilor. Conform algoritmului şi ponderii parlamentare, PNL trebuia să obţină 2 mandate, dar mai-marii PSD (care au majoritate în Birourile Permanente ale celor două Camere) au decis să pună PNL pe picior de egalitate cu PC şi PPDD, culmea, gruparea condusă de Dan Diaconescu nici nu mai are grup parlamentar în Senat. Prin repartizarea făcută, PSD & asociaţii vor controla postul public de radio.

Liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a anunţat deja că liberalii vor contestat la CCR hotărîrea care va decide CA al SRR. „Există şi o decizie a Curţii Constituţionale, din 26 septembrie 2012, care stipulează că alocarea locurilor în CA al SRTv şi SRR se face pe baza art. 19, alin.2 din legea de organizare şi funcţionare a celor două instituţii. Articolul respectiv prevede că locurile în CA se alocă potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în legislativ. Cum acest articol nu a fost respectat, cum nu a fost respectată nici Decizia CCR, PNL va sesiza Curtea Constituţională”, a precizat George Scutaru într-un comunicat remis presei.

Şi la BNR, PSD şi-a tăiat partea leului

La BNR sunt opt posturi, plus cel de guvernator, care a fost scos din algoritmul politic, iar pentru cele opt, PSD şi-a alocat 3 locuri, iar pentru PDL, PNL, PC, UDMR şi UNPR câte un loc. Şi aici apare UNPR, care nu există în legislativ ca grup parlamentar de sine stătător. Conform algoritmului, poziţia dată UNPR urma să revină PNL. După ce săptămâna viitoare se va vota, actuala putere va avea majoritate şi la BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.