PSD a amputat masiv legea votului prin corespondenţă

În Cameră s-a dat votul final pe legea votului prin corespondenţă. Care a fost miza amputării legii. S-ar putea ca ALDE şi UDMR să atace legea la CCR.

Una s-a votat la Senat, alta la Cameră

Deputaţii au dat miercuri votul final la Legea votului prin corespondenţă. Legea a trecut cu 257 de voturi „pentru”, 30 de voturi „contra” şi 12 abţineri. Mai mult ca sigur voturile negative au venit din partea UDMR şi ALDE, pentru că, în timpul dezbaterilor pe articole, UDMR a părăsit lucrările, iar ALDE (PC + grup Tăriceanu) s-a pronunţat vehement împotrivă. Tot în timpul dezbaterilor, liderul PSD, Liviu Dragnea, a mai dat o probă de demagogie, susţinând că „trebuie să avem responsabilitate. S-a întârziat foarte mult adoptarea legii”. Niciun cuvânt despre cine a tergiversat. Ar fi trebuit să arate cu degetul spre propriul partid. Legea însă nu mai este ce trebuia să fie. Faţă de ce s-a votat în Senat. Ea prevede acum aplicarea votului prin corespondenţă doar la alegerile parlamentare. A dispărut din lege aplicarea acestui sistem de vot pentru alegerile europarlamentare şi pentru alegerile prezidenţiale. Cum s-a ajuns la această formulă de lege ciuntită este uşor de explicat.

Şantaj al PSD: ori aşa, ori deloc

Surse din PNL ne-au declarat că actuala formă a legii reprezintă rezultatul unui şantaj al celor din PSD. „Înainte de şedinţa de marţi a Comisiei de Cod electoral, pe diferite canale cei din PSD ne-au transmis că legea nu va viza şi alegerile europarlamentare şi prezidenţiale şi că dacă nu ne convine, atunci legea nu va ajunge în plen şi nu va fi adoptată în timp util pentru a fi utilizată la parlamentarele de anul viitor. Ne-au spus că «este timp» pentru celelalte tipuri de alegeri. Nu am avut de ales. Ei au majoritatea şi fac ce vor. Cel puţin să avem legea la parlamentarele din 2016 şi după 2016 când sunt convins că vor fi alte majorităţi, vom repune imediat pe rol votul prin corespondenţă pentru europarlamentare şi prezidenţiale”, ne-a declarat sursa citată.

Cum s-a ajuns la forma ciuntită a legii: în Comisia de Cod electoral, preşedintele acesteia, Gabriel Vlase (PSD), a propus ca votul prin corepondenţă să fie aplicat doar pentru parlamentare, susţinând că până la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare mai este timp. Argumentele lui Vlase: „Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare”.

Cine minte, Vlase sau Dragnea?

După cum se poate observa, Gabriel Vlase a arătat explicit că abia după alegerile din noiembrie 2016 se va discuta şi despre celelalte două tipuri de alegeri în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă. Adică, problema este pasată pentru viitorul parlament. Surpriză miercuri. Interceptat de ziarişti pe holul Camerei Deputaţilor, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, evident încercând să-şi asume paternitatea legii, cu totul altceva. „Noi suntem cei care am grăbit legea. Pentru prezidenţiale sunt unele probleme deosebite faţă de parlamentare pentru că sunt două tururi de scrutin şi mai este timp. Dar, fie chiar în această sesiune parlamentară, sau imediat în sesiunea următoare (februarie-iunie 2016 – n.a.) noi vom rezolva şi votul prin corespondenţă pentru prezidenţiale”, a declarat Liviu Dragnea. După votare, Liviu Dragnea a revenit şi a afirmat că „săptămâna viitoare încep lucrul la votul prin corespondenţă la prezidenţiale”. După cum se poate observa, avem două poziţii diametral opuse. Cine a minţit? Gabriel Vlase sau Liviu Dragnea?

Care este miza amputării legii

Ţinând cont de intenţiile PSD, tindem să acordăm credit afirmaţiilor lui Gabriel Vlase. Se ştie, PSD a tras de timp încă din primăvară şi a evitat dezbaterea în Comisia de Cod electoral a votului prin corespondenţă. Pe 15 septembrie, când PNL a mai făcut o încercare de a pune legea pe ordinea de zi, majoritarii (PSD, UNPR, ALDE şi chiar UDMR), s-a lovit de refuz, iar PSD a venit cu noi motive de tragere de timp. Peste două săptămâni însă, PSD s-a răsucit cu 180 de grade, dar nimeni nu bănuia atunci în ce constă „bunăvoinţa social-democraţilor”. S-a văzut abia acum. PSD a realizat că la parlamentare nu există un pericol real (pentru PSD – n.a.) în situaţia în care ar exista vot prin corespondenţă, deoarece participarea la scrutin este mult sub nivelul alegerilor prezidenţiale. Şi a dat „verde” la adoptarea legii numai pentru parlamentare. Nu şi pentru prezidenţiale, unde o participare masivă nu ar avantaja candidatul PSD, oricare ar fi acesta. Calculele PSD sunt următoarele: adoptă acum votul prin corespondenţă doar pentru parlamentare şi aşteaptă rezultatele alegerilor din 2016 pentru a vedea ce este de făcut. Dacă PSD pierde puterea în 2016, atunci „partida” este pierdută. Dacă în schimb PSD câştigă parlamentarele în 2016, atunci vor face în aşa fel încât să „rezolve” votul prin corespondenţă pentru prezidenţiale după cum le convine.

O altă amputare importantă

Dar în lege a mai fost operată o modificare, care este de foarte mare importanţă. Comisia a decis, tot la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii alegătorilor din diaspora de a se înscrie online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă. „S-a eliminat un element esenţial din lege. Încrierea online nu vicia în niciun fel procesul electiv. Se mizează pe faptul că înscrierea în registrul electoral aşa cum este prevăzut acum în lege este ceva mai complicată şi o parte din electoratul din diaspora nu se va înregistra”, ne-a declarat o sursă liberală. S-ar putea ca sursa citată să aibă dreptate, dar noi vedem şi o altă problemă majoră legată de această modificare, dar cum efectele vizează alegerile de pe teritoriul naţional, va face subiectul unui articol separat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.