PSD amână reducerea TVA și introduce noi taxe (Document)

PSD schimbă programul de guvernare, program care urmează să fie prezentat joi în plenul Parlamentului.

Programul ajustat de guvernare prevede amânarea cu un an a reducerii TVA până la 18%. Potrivit acestuia, legea pensiilor va fi gata la 1 octombrie 2017, de la 1 ianuarie 2018 taxele, tarifele și comisioanele nu vor fi mai multe de 50, salariul minim va ajunge la 2.000 de lei la 1 ianuarie 2018 și la 2.400 de lei la 2020, se va introduce impozitul diferențiat pentru companii, se blochează posturile în administrația locală și centrală până la finele anului, se va introduce o taxă de solidaritate și una pentru produsele nocive și de la 1 septembrie 2017 se introduce un nou sistem de colectare. Amânarea reducerii TVA până la 18% înseamnă o sumă mai mare rămasă la dipoziția guvernului, de ordinul câtorva miliarde de lei. De altfel, PSD a dorit să amâne scăderea TVA de la 20 la 19% în acest an însă Guvernul Cioloș, în sarcina căruia a stat modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2017, s-a opus. Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%, se arată în program. Însă, PSD extinde cota 5 de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafata mai mica de 120 de metri pătrați), şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018. Tot de la 1 ianuarie 2018, PSD anunță că reintroduce impozitul pe venitul global la nivelul persoanei fizice, care ar consfinți dispariția cotei unice de impozitare. „Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor”, se spune în document.

Programul stipulează aplicarea unor deduceri ”care să încurajeze economisirea, investiţiile şi creşterea standardelor de sănătate şi educaţie pentru populaţie”. De asemenea, introduce o declarație de patrimoniu pentru fiecare persoană fizică, care să conţină toate bunurile deţinute de fiecare român în parte.

Impozitul pe venitul global poate fi benefic pentru contribuabili dacă se pot deduce nişte cheltuieli din impozitul global şi atunci povara fiscală se reduce, a apreciat Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe în Cabinetul Ponta. „Pentru contribuabil, e însă dificil să completeze formularele. Plus trebuie să îşi păstreze banii până când se face globalizarea şi să plătească taxele abia atunci. Există riscul ca mulţi români care nu înţeleg sistemul, să cheltuiască tot venitul realizat şi să nu mai aibă bani pentru taxe la momentul globalizării. Marea problema este însă că ANAF nu este pregătit să introducă un astfel de sistem acum”, declarat Petrescu pentru Cotidianul.

În ce privește numărul taxelor, noul program de guvernare prevede: „Începând cu 1 ianuarie 2018 numărul taxelor, tarifelor si comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populație vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe mașina, contribuția de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife și comisioane vor fi eliminate. Pentru agenții economici numărul taxelor fiscale și nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reuși ducerea la îndeplinire a acestor măsuri Guvernul va prezenta public, cel târziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România. Totodata se vor prezenta la acea dată și care sunt taxele, tarifele și comisioanele ce vor fi eliminate”.

Schimbare majoră pentru companii

Documentul introduce un impozit diferențiat pentru companii de la începutul lui 2018‎, în funcție de cifra de afaceri. „În ceea ce privește impozitarea profitului, o restabilire a echității considerăm noi că reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România, cu cel puțin 20%, prin adoptarea noii legi a redevențelor, cel târziu la finalul anului 2017. Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare„, se spune în document. Programul prevede de asemenea și scaderea contributiilor cu 4,25 puncte procentuale și eliminarea a 4 din cele 6 contributii. „Vom continua pe linia reducerii contribuțiilor cu 5 puncte procentuale adoptată în 2014 de PSD, cu o nouă reducere de 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodată, vom elimina 4 din cele 6 contribuții plătite astăzi. Vom rămâne așadar doar cu contribuțiile pe sănătate și cea de asigurări sociale, datorate de 20 către angajat, dar rămânând în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Pentru a face acest lucru, la sfârşitul anului 2017, se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creşterea acestuia cu 22.75%. Măsura nu va implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator ci doar uniformizarea salariului brut cu totalul cheltuielilor aferente unui salariu. Totodată, vor fi eliminate inechităţile privind plata contribuţiilor în procente egale, pentru toţi salariaţii din România, prin renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile”, scrie în program.

Explozia salariului minim

În noul program de guvernare, creşterea salariului minim este accelerată semnificativ.

„Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 si 3.000 lei în 2020″,arată noul program de guvernare.

În programul de guvernare din ianuarie, PSD primitea creşterea accelerată a salariului minim pe economie, la 1.450 lei în 2017 (măsură aplicată de la 1 februarie) şi apoi la 1.510 lei în 2018, 1.625 lei în 2019 şi 1.750 lei în 2020, aceasta fiind considerată „varianta pesimistă” a scenariului de evoluţie economică.

Din prima zi a anului 2018 se introduce taxa pe solidaritate (care ar însemna o impozitare mai ridicată a veniturilor mari) și o taxă suplimentară pentru produsele nocive (ar fi vorba de produsele cu un conținut ridicat de zahăr), iar de la 1 septembrie 2017 se introduce un nou sistem de colectare (splyt payment). Veniturile medicilor nu vor fi impozitate, de anul viitor. Impozitul pe terenul agricol lucrat va fi eliminat, şi se va dubla cel pentru terenul nelucrat timp de doi ani consecutivi. Pentru nu a crește povara costurilor cu salariile, PSD propune ‎blocarea posturilor din administratia centrală și locală până la finalul acestui an. Toți salariații din sistemul public vor beneficia de un voucher de vacanță în valoare de 1.450 lei valabil până la finalul anului 2018.

Conform noului program de guvernare, vor exista modificări legislative care vor obliga ,de la 31 decembrie 2019 ca firmele cu capital negativ să îşi reîntregească capitalul şi ANAF să fie împuternicit cu urmărirea îndeplinirii acestei condiţii. Fiscul va fi împuternicit de anul viitor să colecteze cât mai multe taxe, inclusiv cele de la Agenţia Fondului de Mediu. Până la 1 noiembrie urmează să fie modificată legea insolvenţei astfel încât o firmă să nu poată rămână în faliment mai mult de doi ani. De asemenea, o persoană nu va mai putea înființa o societate pentru câțiva ani după două insolvențe.

Programul ajustat de guveraere spune că CAS-ul se va putea plăti la fondurile private (Pilonul III) fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul de asigurări sociale de stat. Beneficiarii sunt cei care au activități independente. Astfel se dă opțiunea tuturor PFA-urilor şi a altor tipuri de persoane juridice să aleagă dacă vor să cotizeze la stat pentru pensie sau vor să îşi cumpere o pensie privată. Sumele déjà cotizate dispar. Conform Capital, o astfel de măsură ar putea adânci gaura de la bugetul de asigurări sociale a cărui deficit a fost, anul trecut de 14,44 de miliarde de lei. În acest an, contribuţia la bugetul de asigurări sociale, din bugetul de stat, este de 14,5 miliarde de lei. Tot în cazul activităţilor independente, CASS-ul, respectiv contribuţia de Sănătate, se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minimpe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4556 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.