×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 03:39
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
PSD - Aripa împușcată
Ioan Viştea
Ioan Viştea

Indiferent sub ce titulatură s-ar sfîrși evenimentele aflate în curs și-n rostogolire, puci, atac la ordinea constituțională, lovitură de stat pentru unii, reglare de conturi în familia stîngii, evident nedoctrinară, pentru alții, de-acum, nimic nu va mai semăna, nu doar pentru PSD, ci și pentru scena politică a țării, cu vremea stabilității, oricît de relativă sau înșelătoare va fi fost ea.

Înseși noutatea și împrejurările, ca și halucinante, ale demersului parlamentar la care vom asista reclamă și anunță viitoare mari poziționări și repoziționări, mari mișcări de „trupe“ și strategii, ample și incomode întrebări, apte să bulverseze credințe, reflexe și prejudecăți, poate și pentru a oferi arhitecturii instituționale o nouă înfățișare, alte reguli, alte rigori, alte standarde de performanță și credibilitate.

În context, surprind noile vechi figuri ale politichiei noastre, gata să-și asume un rol, o cît de mică băgare în seamă, un „ceva“, oricît de strident și neconvingător ar părea atașamentul lor pentru cauze, vezi, Doamne, bune și drepte. Văzîndu-l pe autointitulatul secretar general al „Guvernului“ Grindeanu, nu poți să nu observi ce greu și nefericit moment și-a ales Victor Ponta în încercarea de a reveni în politica mare și în lumina reflectoarelor, după ce a ieșit din ambele atît de laș, de rușinos și lipsit de bărbăție. Astăzi, își arogă calitatea de pompier cu mîinile goale și de salvator al partidului și nației, tocmai cînd s-au înmulțit dovezile că a fost un susținător, din umbra viței de vie, a binomului, poziție care explică multe din faptele din trecut, între care jocul la două capete și trădările partenerilor de drum sînt și rămîn cele mai devastatoare și de neiertat, avînd și consecințe dintre cele mai grave și dureroase, dar pentru care n-a spus nici măcar „pardon!“. Cum penitența lui n-a fost decît un bluf, este neîndoios faptul că numai ranchiuna pentru succesorul său și orgoliul rănit l-au adus în situația să fie prietenos cu președinția a cărei autoritate - ha! Ha! - începe s-o recunoască, încercînd să „pescuiască“, din nou, în ape tulburi și învolburate, doar… doar…
Pentru Dragnea, mereu egal cu sine, vizibil tarat, în declarații, acțiuni și șovăieli, de calitatea de necontestat de victimă a sistemului băsist-revanșard, dar și de propria-i suficiență, de lipsa viziunii și anvergurii, nebunia la care nu se aștepta poate să însemne, în bună măsură și în particular, o lecție usturătoare de viață, dacă ne gîndim la vorba care spune: Facerea de bine…!

Cu mult mai mult de atît, și pentru el, și pentru Grindeanu, ca și pentru întreg eșichierul politic al țării, pentru actualii și viitorii actanți ai turtitei sfere a politichiei, reacțiile post-evaluare, cu cohorta lor de evenimente năucitoare, sînt semnul că asistăm la sfîrșitul ereziei milenarismului, căzut într-un misionarism providențial, așteptînd omul care să schimbe istoria, lumea etc., dovedit ca fiind păgubos și neproductiv.
Asta poate însemna că, de-acum încolo, liderii politici au obligația, dictată de polifonia vocilor, de a nu mai considera și privi activul de partid și simpatizanții ca pe un conglomerat amorf, ci de a-i scoate, chiar cu prețul confruntării, alta decît de opinii și idei, din anchiloza așteptărilor de la centru și de sub poala tătucului-președinte de partid.

Moțiunea de cenzură, pusă în operă cu celeritate, poate că va răspunde și întrebării dacă dizidenții de azi din PSD, în situația în care vor fi cîștigători, odată ce își vor mări masa de aderenți și împărți bucatele, vor lua Programul de guvernare de bun, îl vor amenda drastic ori îl vor ignora? Iar în cazul înfrîngerii, se vor constitui într-o formațiune-balama?

Și dacă da, balamaua cui?

Dincolo de întrebări și de greutatea răspunsurilor, un fapt este cert: indiferent de tabăra care va avea cîștig de cauză din momentul aflării rezultatului moțiunii, în PSD va exista o „aripă împușcată“, de pe urma căreia va curge mult „sînge“, se vor contabiliza multe răni, greu de pansat de către veșnicul „infirmier“ de serviciu, electoratul român.

Ioan VişteaPublicat Luni, 19 iunie 2017
2883
 | 12
 | 11
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Hadrian
+1
Grindileanu - Macron de Dambovita
Publicat Miercuri, 21 iunie 2017
+Răspunde
alegator
0
jos dictatura drgnea-fireaa-olgutza
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Penele=Pesede aripa tanara
-2
VENITI CU NOI IN SALA DE SEDINTA, SA SALVAM Pesedeul !
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Aelia
+1
Toata media a inebunit si s-a impartit in doua tabere; una (mare) ce serveste binomul si interese straine, o alta care incerca scenarii de copii handicapati si nu se pozitioneaza in nici-o parte. Intru si eu si fac un scenariu, tot de handicapata si vom vedea peste o saptamana. Motiunea va trece si nataraul national nu-si va putea pune "guvernul meu" si daca si-l va pune, nu va trece deoarece PSD-ul, asa cum este acum, are majoritatea parlamentara si o baza electorala foarte puternica, este bine organizat, disciplinat si nu poate avea surprize in caz de anticipate. Nu se va rupe nimic din PSD, nici macar organizatia din Timis, pentru a forma o "haripa" dizidenta; poate catziva ametiti. Vad ca nu tine nimeni cont de ultimul sondaj in care PSD este, de unul singur, cu peste 50%. Nu cunosc bine legile dar daca Basescu spunea ca la demiterea lui a fost "lovitura de stat' de ce n-ar fi si ceea ce se intampla acum. Previziunea mea: PSD va iesi castigator din aceasta confruntare, Grideanu si Ponta vor plati scump aceasta actiune iresponsabila intentionata pentru a bloca asteptarile electoratului la un nivel de trai putin mai ridicat. Va place sau nu, eu vad PSD ca fiind cu adevarat singurul partid format din romani ce vrea sa mai ajute Romania si pe romani, restul fiind grupuri de tradatori pentru jefuirea la blana a Romaniei.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Aurora
+6
Pisicutul Ponta, e impuscat in coada, dar asa cum radeau cei care l-au pus AFIS , la PRU, e rau cu capul, S-a dus la GUVERN, desi el e parlamentar, s-a baricadat acolo cu varul Grindeanu, cu O STAMPILA, unul cu CHEILE, s-a numit singur SECRETAR de STAT, ilegal. A semnat cineva ILEGAL, e PENAL, cineva i-a ORDONAT, sa faca asa? Are GRADE? sa plece din POLITICA!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Aurora
+8
Eu, cea mai uimita sant de Ponta, care e mai jos si decat GHITA, pt. ca au facut totul imreuna. Cum sa fii de fatada cu PSD, iar in timpul liber, ESTI cu SISTEMUL, care iti ridica colegii din Primarii, Parlament, guvern. Ce NAPARCA de OM, eu care credeam ca ma pricep la oameni, chiar l-am crezut. Pana si NASUL sau OPREA, a spus ca ;Ponta, n-are mama , n-are tata! Ar trbui sa plece la SIE, poate acolo, e bun, nu in Politica, unde nimeni nu mai CREDE in el. Trista cariera, acum il cred pe Crin Antonescu! Ponta, erai mai potrivit in Turcia, LA Erdogan, ca vad ca sti sa DETONEZI un PARTID, un GUVERN, o TARA.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Aurora
+1
Eu, cea mai uimita sant de Ponta, care e mai jos si decat GHITA, pt. ca au facut totul imreuna. Cum sa fii de fatada cu PSD, iar in timpul liber, ESTI cu SISTEMUL, care iti ridica colegii din Primarii, Parlament, guvern. Ce NAPARCA de OM, eu care credeam ca ma pricep la oameni, chiar l-am crezut. Pana si NASUL sau OPREA, a spus ca ;Ponta, n-are mama , n-are tata! Ar trbui sa plece la SIE, poate acolo, e bun, nu in Politica, unde nimeni nu mai CREDE in el. Trista cariera, acum il cred pe Crin Antonescu!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Crocodilul
-3
Nea Ioane. E coada la usa lui Iliescu. Sistemul actual socialist dictatorial se va probusi. Asta inseamna sa mimezi opozitia vrind sa respecti niste reguli, cica democratice. Vor cade unul cite unul. E dictatura si toti mimeaza stanga si dreapta. In fapt nu exista decit securism dictatorial aparat de incompetenti.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Nastratin
-9
Bre , ne-ati innebunit cu programul de guvernare al PSD ! Care este ala bre ? Acum nici 6 luni domnu' Livu ne spunea ca programul de guvernare nu il stie decat el , din scoarta-n scoarta , si ca proaspatul PM Grindeanu il va invata pe parcurs ! Bre domnu' Vistea , fa bre o fapta crestineasca si daca stii programul de guvernare al PSD , spune-l domnule , sa nu murim prosti ! Sau vrei sa murim prosti ?
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Tiaso @ Nastratin
+1
El cred ca nu vrea, dar tu nu si nu...
Publicat Miercuri, 21 iunie 2017
+Răspunde
Giugiuc Bombon
+7
daca pe tine tataie,te da nevasta afara din casa noaptea,ca mirosi a peshte,nu te-ai opune?
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Halep,  la o victorie de locul 1 WTA
Publicat acum 19 ore şi 39 minute
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 7 ore şi 45 minute
Guvernul trimite Corpul de Control la Tarom
Publicat acum 14 ore şi 22 minute
Braconierii de dinozauri
Publicat acum 19 ore şi 36 minute
Halep: Sunt a treia oară aproape de locul 1
Publicat acum 18 ore şi 6 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 32 minute