PSD experimentează de pe acum Puterea discreţionară

Dacă şi Liviu Dragnea crede că poate să prostească o ţară întreagă, înseamnă că România a atins o treaptă atît de joasă încît trebuie să ne facem bagajele şi să plecăm în Congo. Conferinţa lui de presă de după adoptarea Ordonanţei privind libera migraţie a primarilor şi consilierilor către PSD şi aliaţi o demonstrează cu prisosinţă.

Nu este prima oară cînd baronul de Teleorman face acest exerciţiu de prostire a românilor. Ne amintim că, imediat după preluarea Puterii, acelaşi personaj încerca să ne spună că e musai ca autostrada Bucureşti – Craiova să treacă pe la el prin judeţ, cu toate că o simplă privire pe hartă arată că proiectul nu era decît un moft ciocoiesc, tradus prin formula savantă: „aşa vreau eu!”.

Şi, iată, acum, acelaşi Liviu Dragnea, afişînd o naivitate demnă de o cauză mai bună, vine şi ne prosteşte cu această Ordonanţă, spunînd că, nici mai mult, nici mai puţin, el, vicepremierul, nu vrea decît să deblocheze consiliile locale din ţară prin şantajarea primarilor şi consilierilor locali!

Bine, măi, nene, dar atunci de ce nu desfiinţaţi de tot consiliile astea care vă încurcă, din moment ce nu lăsaţi celor aleşi dreptul de a vota în funcţie de interesele comunităţilor pe care le reprezintă? Cum, adică? Guvernul are proiecte bune pentru diferite localităţi, iar aleşii locali se împotrivesc? Nu cumva împotrivirea lor ar putea să vină din faptul că unele proiecte nu sînt oportune, că acolo, în comunele sau oraşele lor, ar exista alte priorităţi? Nu cumva unii aleşi ar respinge alte stadioane în pantă, parcuri în pădure ori ştranduri comunale, ca nu cumva să fie chemaţi pe la DNA, aşa cum se întîmplă cu cei care au făcut astfel de lucrări în trecut?

Acest Liviu Dragnea, deşi provine din rîndul celor care au condus astfel de consilii, se crede şmecher de Bucureşti, deşi ţărîna dintre degete încă nu s-a înmuiat, iar cea adunată de pe uliţele teleormănene încă îi mai curge din crăpăturile călcîielor sale. Adică, vezi Tu, Doamne!, nici nu s-a gîndit la alegerile prezidenţiale din toamnă, nici nu are în vedere rolul primarilor în aducerea la vot a oamenilor şi îndemnarea lor să voteze partidul care, în schimb, le dă bani şi nici nu s-a gîndit, sărmanul, la strîngerea euroilor pentru partid tocmai din lucrările ce se vor efectua în următoarele luni!

Dar, dacă baronelul de Teleorman este obişnuit cu avantajul lucrărilor publice în avantajul personal (să nu uităm că UE a şi oprit un program de finanţare tocmai pentru lucrările din Teleorman, efectuate exact cînd dumnealui era bosul judeţului!), nu înţelegem cum de Victor Ponta a căzut în această plasă periculoasă, chiar după ce Ambasada SUA a transmis public „îngrijorarea” faţă de această Ordonanţă cît se poate de explicită în consecinţele ei adevărate!

Degringolada din partea dreaptă a eşichierului politic părea, pînă la această idee năstruşnică, să-i aducă acel avantaj care putea să-l facă Preşedintele României. Nu avea de făcut decît să-şi vadă de treabă şi să profite de gafele lui Traian Băsescu şi ale preapriceputei sale Nuţi şi în toamnă era de la Cotroceni!

Cu această Ordonanţă, Victor Ponta îşi taie singur craca de sub picioare, anunţînd încă de pe acum că are de gînd să calce pe democraţie ca pe dude, aşa cum fac, toamna, teleoltenii lui Dragnea! Domnule, şi dacă ai avea o idee genială, cînd vezi că toţi ceilalţi îţi spun că e greşită, măcar mai verifici încă o dată, dacă, din orgoliu, nu eşti în stare să renunţi la ea! Semnul acesta de autosuficienţă nu e de bun augur, căci el trădează o mentalitate de care credeam că am scăpat.

În fond, Victor Ponta şi Liviu Dragnea ne atenţionează că, dacă PSD cîştigă alegerile prezidenţiale, toate păcatele regimului Băsescu vor continua, adică se va perpetua aceeaşi mentalitate, potrivit căreia ei, cei cîţiva care sînt la butoanele Puterii, dictează ce e bine la Dâlga, la Coţefenii de Jos sau la Cucuieţii din Deal?

Chiar nu-şi dau seama aceste genii ale banalităţii că lumea democratică are alte reguli, conform cărora aleşii locali nu-i reprezintă pe guvernanţi, ci pe cetăţeni? E atît de simplă democraţia încît faptul că unii n-o înţeleg este fie semnul neadaptării, fie trădează apucături specifice medicilor psihiatri.

Însuşi faptul că-şi argumentează Ordonanţa cu pricina prin reamintirea unei Ordonanţe asemănătoare celei formulate de PD arată că PSD nu doreşte altceva decît să continue gafele şi abuzurile comise în 2006, cînd adversarii lor de acum făceau exact acelaşi lucru! Dacă Ponta s-ar uita pe declaraţiile liderilor de atunci ai partidului său, ar vedea că toate criticile foloseau exact aceleaşi argumente! Şi atunci, cum de nu-şi dă seama de consecinţele unei astfel de atitudini?

Dar poate că Dragnea este cu adevărat un naiv incurabil şi nu poate să vadă dincolo de gardul Palatului său, situat pe două străzi. Poate că lăutarul de la HiQ nu înţelege cum e cu „îngrijorarea” ambasadei SUA. Dar, oare, a uitat Victor Ponta ce i s-a întîmpălat în 2012, cînd, deşi avea dreptate, o proastă comunicare şi deciziile pripite l-au făcut să dea fuguţa la cancelariile europene pentru a-şi lua temele?

Cu astfel de sfătuitori, Victor Ponta începe să ia chipul lui Traian Băsescu şi apucăturile Elenei Udrea, anunţîndu-ne, vai, mama noastră!, ce vremuri ne aşteaptă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.